Ο Γιούνκερ δε θεωρεί ότι μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα γινόταν εύκολα μέλος της Ε.Ε.

Ο Γιούνκερ δε θεωρεί ότι μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα γινόταν εύκολα μέλος της Ε.Ε.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είναι αρκετά επιφυλακτικός με το ζήτημα της ενδεχόμενης ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από την Ισπανία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η ανεξάρτητη Καταλωνία θα όφειλε κι αυτή να υποβάλλει αίτημα για να γίνει μέλος ενώ επισήμανε πως αυτό ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

Οι αρχές της Καταλωνίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, μολονότι το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το έχει κρίνει παράνομο.

«Αν υπήρχε μια ψήφος υπέρ του “ναι” στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλωνία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το YouTube.

Όπως και ο προκάτοχός του, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε νέο, ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες για την ένταξή του στην Ε.Ε. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Σκωτία αλλά και την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο: «Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», είπε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια πολύχρονη διαδικασία που απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες να τηρούν όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε., αλλά και από τις χώρες-μέλη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Η Ισπανία θα μπορούσε λοιπόν να θέσει βέτο στην ένταξη της Καταλωνίας στην Ε.Ε., αν το δημοψήφισμα τελικά διεξαχθεί και αν όντως η Καταλωνία αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/301177-O-Gioynker-de-theorei-oti-mia-anexartete-Katalonia-tha-ginotan-eykola-melos-tes-E-E ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...