Ο Γ. Μουζάλας διαψεύδει την Bild για τα περί «Plan b»

moyzalasl_28Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε διάψευση της γερμανικής εφημερίδας Bild προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της οποίας ο ίδιος, φέρεται να είπε ότι χρειάζεται plan b αναφορικά με την περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σύφμωνα με τον κ. Μουζάλα η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν ότι “η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται”

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξής του Γιάννη Μουζάλα:

Ερ.: Πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό; (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)

Απ.: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο.

Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Έχουμε μια ροή προσφύγων η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας.

Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95-97%.  Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα έχει υπάρξει οικονομική στήριξη προς την χώρα μας, έχει υπάρξει στήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όμως η καίρια απάντηση είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία.

Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορα τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε τις προτεινόμενες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από την χώρα τους γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το βασικό ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες γειτονικές  να μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους με βάση την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων. Το ίδιο να συμβεί  κι από την Ελλάδα ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία.

Ερ.: Πρέπει η ΕΕ να επισπεύσει την υποστήριξη της Ελλάδας με προσωπικό στα νησιά; (με αφορμή το σημερινό μας δημοσίευμα ότι δεν έχει αποσταλεί στη χώρα μας ικανός αριθμός ειδικών)
Απ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν δικών μας επίμονων αιτημάτων μας ενίσχυσε με προσωπικό το οποίο σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο αριθμός που ζητήσαμε είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που ενέκριναν κι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν έρθει είναι μικρότερος από τον αριθμό που έχουν εγκρίνει για να έρθουν εδώ και να συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Συνεχίζουμε να ζητάμε την ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών με υπαλλήλους της Ε.Ε. τονίζοντας πάντοτε την σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει οι άνθρωποι που έχουν έρθει μέχρι σήμερα.

The post Ο Γ. Μουζάλας διαψεύδει την Bild για τα περί «Plan b» appeared first on indicator.gr.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...