Ο Πάνος Σκουρλέτης στο «KONTRA»: H ομιλία Μητσοτάκη ήταν μείγμα ακροδεξιού λόγου και νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού

Ο Πάνος Σκουρλέτης στο «KONTRA»: H ομιλία Μητσοτάκη ήταν μείγμα ακροδεξιού λόγου και νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού

Ο Γραμματέας της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στο κεντρικό δελτίο του «Kontra» και στη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντόνα.

Η συνέντευξη:

  • Σχόλιο για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κάτι που πέρασε απαρατήρητο από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Βελίδειο, είναι ότι ξεκίνησε με την φράση: «κλείνει ο κύκλος μιας μαύρης εποχής».

Άρα αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή του κόμματος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη ότι βγαίνουμε από την περίοδο των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον συμφιλιώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα.

Το δεύτερο που μπορεί να επισημάνει κανείς, είναι ότι, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη και των όσων είπε,  στη ΔΕΘ,  είναι ότι πρόκειται για την συνάντηση ενός νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού με έναν ακροδεξιό λόγο, που τελικά οδηγεί σ’ένα αντικοινωνικό, αντιλαϊκό στίγμα. Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ.

Όταν κάνεις κριτική στο γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα έχει θωρακιστεί με το «μαξιλαράκι» των διαθεσίμων, έτσι ώστε να μπορεί να βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, ουσιαστικά εισάγεις την ανάγκη ενός συγκεκαλυμμένου προγράμματος- της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης- που θα σου καλύπτει τις ανάγκες, δηλαδή ουσιαστικά λες να παραμείνει το ΔΝΤ. Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης…. να παραμείνει το ΔΝΤ.

  • Κατηγορηθήκατε για επιδοματική πολιτική

Αν εννοεί τις προσπάθειες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, παράλληλα με την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό του, προσπαθώντας να λειάνει τις επιπτώσεις, καλά τα λέει, αλλά καλά τα κάναμε και μεις που εφαρμόσαμε το εισόδημα αλληλεγγύης, που δώσαμε τη δυνατότητα των 2.5 εκατο. ανασφάλιστων να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, που δώσαμε το ΚΕΑ στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.. Αυτά δεν είναι σπατάλη, αυτά είναι μια αναγκαία ανθρωπιστική κοινωνική πολιτική που λειτούργησαν ως ασπίδα και προστάτευσαν τον αδύναμο πολίτη.Το θέμα μας, πλέον, είναι αν δούμε τι γίνεται από δω και μετά. Να μπορέσουμε να αναγνώσουμε τις προτάσεις του κάθε κόμματος και με βάση αυτές να αναμετρηθούμε.

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ και μεταφορά της είσπραξης στους δήμους.

Κατηγορηθήκαμε ότι τους αντιγράφουμε, αλλά τελικά ο λαός είναι αυτός ο οποίος παίζει το ρόλο του «δάσκαλου» που εποπτεύει τις εξετάσεις των πολιτικών και εκείνος θα δει ποιος «αντιγράφει» και ποιος τελικά γράφει για να περάσει τη βάση ή να πάρει τον καλό βαθμό.

Η πρόταση για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταστροφική για την πλειοψηφία των δήμων της χώρας.

Λέει ο κ. Μητσοτάκης: «έχουμε 2 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ; Να τα δώσουμε στην αυτοδιοίκηση». Αν αυτή η μεταφορά γίνει με βάση τα ακίνητα που είναι στα όρια του κάθε δήμου, ουσιαστικά ο κάθε δήμος και ανάλογα με τον όγκο των ακινήτων που έχει στην περιοχή του θα έχει έσοδα και ο άλλος δήμος που δεν έχει πολλά ακίνητα δεν θα έχει έσοδα. Τι θα γίνει λοιπόν με τα 2/3 των δήμων της χώρας που ακριβώς λόγω του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης με τα περισσότερα ακίνητα να βρίσκονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ; δεν θα έχουν έσοδα;

Πρόκειται για μια πρόταση που διευρύνει την ανισότητα ανάμεσα στους δήμους. Πρόκειται για μια καταστροφή για την αυτοδιοίκηση.

Αυτό το είχαν προτείνει κατά καιρούς η ηγεσία της ΚΕΔΕ και της ΚΕΔΚΕ, δεν είναι πρόταση που την σκέφτηκε μόνος του, αλλά πραγματικά είναι εις βάρος της ελληνικής περιφέρειας.

Στον ΕΝΦΙΑ, οριζόντια μείωση δεν πρέπει να υπάρξει. Οποιαδήποτε οριζόντια μέτρα είναι άδικα. Η μείωση πρέπει να έχει κριτήρια κοινωνικά. Γιαυτό λέμε ότι ο ΦΠΑ που είναι ένας οριζόντιος άμεσος φόρος είναι ένα πολύ άδικο μέτρο γιατί το πληρώνει και ο πολύ πλούσιος και ο φτωχός με τον ίδιο τρόπο.

  • Για το θέμα των συντάξεων.

Προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλες τις χώρες, και τον ερχόμενο μήνα καταθέτουμε τους προυπολογισμούς μας. Εκεί θα είναι αποτυπωμένα και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά.

Εμείς μόλις έχουμε βγει από το πρόγραμμα και δεν θα πρέπει να είμαστε ασυνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τους μακροοικονομικούς μας στόχους. Το πως θα τους πιάσουμε αυτούς τους στόχους, όμως, είναι δικό μας θέμα και αυτό το έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πιάσουμε τα μεγέθη που μας έχουν τεθεί. Οπότε πάμε τον προυπολογισμό μας, συνεκτικά και τεκμηριωμένα και δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο και πάντα λειτουργώντας με τη λογική της κατάργησης.

  • Σκέφτεστε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Aυτό είναι το σημείο που με περίσσια υποκρισία η ΝΔ  μας κατακρίνει για τα πλεονάσματα του 3,5% την στιγμή που αυτή είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα 4 και 4,5%.

Θεωρώ ότι όσο πιο ισχυρή θα είναι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τόσο πιο επιτακτικά θα επανέλθει η  λογική της πρότασης περί επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα της παρούσης και δεν ωφελεί να τεθεί τώρα.

  • Την άποψη που υποστηρίζουν και μέσα στο κόμμα σας ότι θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από μνημονιακές υποχρεώσεις ακόμα και με ρήξεις, την ενστερνίζεστε;

Θεωρώ ότι η πρώτη απομάκρυνση από μνημονιακές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Είναι και το θέμα που δεν το ανέφερε καθόλου ο κ. Μητσοτάκης. Μιλάει για κατάργηση του υποκατώτατου, ο κ. Μητσοτάκης , την ώρα που αυτός και το κόμμα του όταν ήταν στην κυβέρνηση θέσπισαν τον υποκατώτατο, διέλυσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωσαν τον κατώτατο μισθό.

  • Για τις δηλώσεις Καραγκούνη

Από τα όσα έχουν φανεί, ως πρόταση της ΝΔ, για το ασφαλιστικό σύστημα , ιδιαίτερα αυτό που αφορά την επικουρική ασφάλιση, είναι αυτό που η διεθνής πρακτική κρίνει ως αντικοινωνικό με μηδαμινές συντάξεις και κατάρρευση από σήμερα των ήδη εν ενεργεία συνταξιούχων. Όταν σπάσεις την υποχρεωτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το αφήσεις στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ιδιώτη τότε παύει να είναι βιώσιμο και θα καταρρεύσει.

  • Για τους συμβασιούχους

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια επισήμανση και ένα διαχωρισμό τωρινών και παλιών συμβασιούχων, δεν μας είπε τι θα κάνει με τους παλιούς συμβασιούχους. Του έγινε μια συγκεκριμένη ερώτηση όπου είπε «θα σας πω» αλλά ποτέ δεν απάντησε. Δεν απάντησε τι θα κάνει με τους συμβασιούχους του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…

Δεν ξέφυγε ο αριθμός των συμβασιούχων. Αυτός ο αριθμός, τα τελευταία χρόνια, ορίζεται με πολύ σφιχτές διαδικασίες και γίνεται μέσω ΑΣΕΠ.

Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολύ φτηνός λαϊκισμός για ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζουν.

Το ερώτημα είναι πως το δημόσιο σήμερα θα καλύψει ζωτικές του λειτουργίες και ανάγκες.

Θα έχουν μηχανικούς οι δήμοι; Θα έχουν οικονομολόγους; Καλό είναι να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους που φεύγουν αλλά κάτι πρέπει να προτείνουμε για να γυρίσουν πίσω.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει αξιολόγηση μέσα από τη διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, εν είδει τροχονόμου για να μοιράζει στους ημέτερους, ιδιώτες-πελάτες, χρήματα και δουλειές. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για το δημόσιο και βέβαια διαφέρουμε εκ διαμέτρου.

  • Για την Συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση Μητσοτάκη

Αυτή είναι η δεύτερη προσγείωση του κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα. Παραδέχθηκε ότι αν κυρωθεί η Συμφωνία υπό την παρούσα βουλή είναι αναγκασμένος να την εφαρμόσει. Έτσι, λοιπόν, ας καταλάβουν όσοι τους κλείνει το ακροδεξιό του μάτι ότι η χώρα έχει να ωφεληθεί από τη συμφωνία και αυτή η Συμφωνία αποτελεί το όχημα για το αναπτυξιακό άλμα της χώρας στα Βαλκάνια.

  • Δημοσκοπήσεις

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από την αξιοπιστία των προγραμμάτων των κομμάτων στην μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό θα δει ο κόσμος.

Η διαχωριστική γραμμή των προγραμμάτων θα είναι από τη μία αυτό που είδαμε: έναν αγοραίο ακραίο νεοφιλελευθερισμό που θέλει να συρρικνώσει το εναπομείναν κοινωνικό κράτος που δεν προβλέπει έναν διακριτό ρόλο στον Δημόσιο τομέα, που θεωρεί σαν εμπόρευμα την υγεία και την εκπαίδευση, και από την άλλη θα δει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, που προτάσσει τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, που θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε το σύστημα υγείας και να αναβαθμίσουμε τις υπόλοιπες κοινωνικές παροχές και τα δημόσια αγαθά.

Είναι δύο διακριτές και διαφορετικές προτάσεις. Στο κατά πόσο είναι ρεαλιστικές και πατάνε στην πραγματικότητα.. εκεί θα κριθούν οι εκλογές.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342549-O-Panos-Skoyrletes-sto-KONTRA-H-omilia-Metsotake-etan-meigma-akrodexioy-logoy-kai-neophileleytheroy-laikismoy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...