Ο Τσίπρας κάνει προανακριτική επιτροπή για τη Novartis

bb

Ο Τσίπρας κάνει προανακριτική επιτροπή για τη Novartis

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. «Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε κυνήγι μαγισσών», αλλά την ίδια στιγμή «δεν θα δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα». Κάλεσε παράλληλα όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ», βάλλοντας κατά του προέδρου της Ν.Δ. και των στελεχών της που, όπως είπε, «εκσφενδονίζουν απειλές» τις τελευταίες ημέρες «τελώντας σε πολιτικό πανικό».

Τζανακόπουλος: προσβολή για τη Δικαιοσύνη η στάση της ΝΔ

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «κουκουλοφόρους που σύρουν στη λάσπη το δημόσιο βίο της χώρας» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο, έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. «Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη και τη διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» επισήμανε. Ανέφερε επίσης πως η υπόθεση Novartis «αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο». Για τη χθεσινή έκδοση ομολόγου είπε ότι από το γεγονός ότι απόδοσή του ανήλθε στο 3,5% και οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες από το στόχο που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά «προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «αντλείται νέο χρήμα το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ επιβεβαιώνεται ότι μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστους δανεισμού της».

Σχετικά με την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Τζανακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου ότι η «Ελλάδα βαδίζει με ομαλό και ασφαλή τρόπο προς το τέλος των μνημονίων και ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περί νέου προγράμματος» .«Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε σαφώς, σχετικά με το μηχανισμό εποπτείας που θα αποφασιστεί για μετά το πέρας του προγράμματος, ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατέστη λοιπόν ακόμα σαφέστερο ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη και ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για νέο πρόγραμμα» συμπλήρωσε. Απευθυνόμενος τέλος σε όσους «πολιτεύονται κυνηγώντας ανεμόμυλους περί νέων μνημονίων διαιώνισης της λιτότητας» είπε πως θα πρέπει «να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/320917-O-Tsipras-kanei-proanakritike-epitrope-gia-te-Novartis ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...