Ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ για τον ΣΚΑΙ

Ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ για τον ΣΚΑΙ

Επαναλαμβανόμενες, σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΚΑΪ για τον τρόπο που προβάλλει το καθεστώς Ερντογάν και ιδίως το εξοπλιστικό του πρόγραμμα, αφήνει σε κάθε ευκαιρία ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς, εδώ και έναν μήνα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής «χτυπάει το καμπανάκι» στο κανάλι του Γ. Αλαφούζου για αντεθνική στάση, που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της χώρας, ιδίως σε σχέση με τον ανήσυχο γείτονα εξ’ ανατολών, χωρίς όμως να συγκινείται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Υπουργός Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σημειώνει τις «εκλεκτικές συγγένειες» ορισμένων σταθμών με Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίες δεν περιορίζονται στην ψυχαγωγία, αλλά επεκτείνονται και στον τρόπο παρουσίασης της ειδησεογραφίας, καθώς όπως είπε, «επηρεάζουν με τη γραμμή τους για τη συμφωνία με την ΠΔΓΜ».
Ο Ν. Παππάς- όπως αυτολεξεί έγραψε η φιλοκυβέρνηση εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»-  φωτογραφίζει τον Τούρκο παραγωγό του ΣΚΑΪ Ατζούν Ιλιτζαλί, ο οποίος ελέγχει σχεδόν το σύνολο της ψυχαγωγίας του καναλιού, όμως φαίνεται ότι «βάζει πόδι» και στην ενημέρωση:

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται ακόμα πιο αιχμηρός, καθώς κατηγορεί το κανάλι για αντεθνική στάση: «Ο εξ Ανατολών γείτονάς μας δεν θα ήθελε ποτέ η Ελλάδα με την ΠΓΔΜ να φτάσουν σε συμφωνία. Θα ήθελε να συνεχίσει στο όραμα του μουσουλμανικού τόξου, το οποίο περικυκλώνει την Ελλάδα, αυξάνοντας την επιρροή του στον βόρειο γείτονά μας».
Το τελευταίο διάστημα, ιδίως την περίοδο πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά και στη συνέχεια, καταγγέλλεται ότι ο ΣΚΑΪ προβάλλει συστηματικά τα αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα της γείτονος χώρας, σε όλη την πρωινή ζώνη του, αλλά και στα δελτία ειδήσεων, εξυπηρετώντας την εικόνα του Ερντογάν και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Το λέω ξεκάθαρα: ορισμένοι, τονίζει ο Υπουργός της ενημέρωσης, να είναι πολύ προσεχτικοί και να μην κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι οι επιλογές τους αυτές περνούν απαρατήρητες. Δεν μπορεί να βλέπουμε 13 φορές τη μέρα Ερντογάν και μία Ελλάδα.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχει συνεργασία με επιχειρηματία που προέρχεται από την Τουρκία και έχει καλές σχέσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη ο Νίκος Παππάς και εξήγησε:
«Η Τουρκία δεν θα ήθελε με τίποτα να λυθεί το πρόβλημα με τον Βόρειο γείτονά μας, γιατί η λύση αυτή υπονομεύει τη στρατηγική της για το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια».

Στην ίδια συνέντευξη στον Χρ. Γιαννούλη, ο Νίκος Παππάς είπε: «Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών έχω χαρακτηριστεί φασίστας, ενώ με έχουν κατηγορήσει ότι θα φέρω τον Τούρκο καναλάρχη. Τελικά, αυτός ήρθε και έχει εμπορική συμφωνία με ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να μας προβάλει τον κ. Ερντογάν, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας. Κάποιες φορές τα όρια ξεπερνιούνται. Δεν είναι καιροί ,ορισμένοι να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια».

Μερικές μέρες πριν, στο δελτίο ειδήσεων του Epsilon, ο υπουργός είχε και πάλι χτυπήσει το καμπανάκι, λέγοντας πως αναδεικνύονται οι δυνατότητες της Τουρκίας, ενώ «αποκρύπτονται η αμυντική θωράκιση και η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας»:

«Η ανησυχητική πλευρά του ζητήματος δεν είναι ένα τούρκικο σήριαλ, είναι μια ειδησεογραφία η οποία επιλέγει, δυστυχώς, να αναδεικνύει κάποιες φορές -υπέρ του δέοντος και με ψέματα- κάποιες δυνατότητες που έχει ο “ανήσυχος” γείτονάς μας, ενώ οι δικές μας δυνατότητες, η αμυντική θωράκιση και η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας αποκρύπτονται από τα ίδια δελτία. Αυτό για ελληνικό κανάλι είναι ανησυχητικό».

«Θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ καθαρός» συνέχισε ο Ν. Παππάς:
«Δεν θα μείνουμε με το στόμα μας κλειστό. Αν αυτά τα φαινόμενα συνεχιστούν, θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις. Αυτό που λέω το καταλαβαίνει, νομίζω, και ο Έλληνας τηλεθεατής, ο οποίος μπορεί πάρα πολύ καθαρά να δει στο πρόγραμμα ενός σταθμού και στη ροή των εκπομπών του, εάν και κατά πόσο προβάλλεται και υπερπροβάλλεται ο κ. Ερντογάν ή όχι.
Και δεν ξέρω μήπως κάποιες εκλεκτικές ή εμπορικές συγγένειες (σ.σ.: των σταθμών) επηρεάζουν και τη γραμμή τους για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Διότι είναι απολύτως σαφές ότι ο εξ Ανατολών γείτονάς μας δεν θα ήθελε ποτέ η Ελλάδα με την ΠΓΔΜ να φτάσουν σε συμφωνία. Θα ήθελε να συνεχίσει στο όραμα του μουσουλμανικού τόξου, το οποίο την Ελλάδα θα την περικυκλώσει, αυξάνοντας την επιρροή του στον βόρειο γείτονά μας».

Την ίδια παρατήρηση έκανε και παλαιότερα ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ίδιο τον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Τ. Χατζή, όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται την Τουρκία. «Εγώ όχι τόσο, όσο προσπαθούν να μας πείσουν κάποια μέσα ενημέρωσης ότι πρέπει να τη φοβόμαστε», απάντησε και συμπλήρωσε: «Έχω ενοχληθεί από κάποια ρεπορτάζ, τα οποία πρωί, μεσημέρι, βράδυ μας δείχνουν τον Ερντογάν και μας εξηγούν τι υπερόπλα έχει, αλλά δεν άκουσα τους ίδιους να λένε για την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα και ελπίζω, βεβαίως, η μετοχική σύνθεση ή οι εμπορικές συνεργασίες ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών να μην επηρεάζουν και τη γραμμή τους στα ελληνοτουρκικά».

Σε προγενέστερη ερώτησή μου, προς εσάς κ. Υπουργέ Ενημέρωσης μου κοινοποιήσατε απάντηση του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρουμάνου που ανέφερε ότι «έδωσε σχετική εντολή στο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό να προβεί σε συνολική θεώρηση και σε καταγραφή των προγραμμάτων ανά σταθμό, ώστε, σε καταφατική περίπτωση, να κινηθεί κατά των παραβατών ή νόμιμη διαδικασία».

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΣΡ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
Συχνά καταγγέλλεται η αναφορά αναληθών ειδήσεων ή ρεπορτάζ, αποδιδόμενων σε μη κατονομαζόμενους «κύκλους».
Συχνά καταγγέλλεται ο μη διαχωρισμός και η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, ενίοτε με τη χρήση δραματικών τόνων και εντυπωσιακών σκηνοθετικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.
Συχνά καταγγέλλεται παραβίαση της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».

Εν πάσει περιπτώσει αναμένουμε ότι επόμενη απάντηση του Υπουργού Ενημέρωσης Ν. Παππά καθώς και του κ. Κουτρουμάνου θα σχετίζεται με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΡ και τις κυρώσεις.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1.    Όταν έφθασε η Κυβέρνηση μέχρι την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλές έως πολύ καλές ελληνορωσικές σχέσεις, πως επιτρέπει από την άλλη, ένας τηλεοπτικός σταθμός να εκπέμπει τέτοια αντεθνικά μηνύματα που κατά την κρίση του Υπουργού εξυπηρετούν αντεθνικά σχέδια;
2.    Επιτέλους γιατί δεν στείλατε στο ΕΣΡ όλα τα σχετικά video των εκπομπών που επικαλείσθε, προκειμένου να ελέγξουν ως οφείλουν τα καταγγελλόμενα αδικήματα, ίσως και εγκλήματα, αφού όπως προκύπτουν από την συνημμένη πρόσφατη απάντηση από μόνο του μας υπενθύμισε ότι έχει αρμοδιότητα και είναι υπεύθυνο για τις αντιδεολογικές και εθνικά και επιζήμιες δημοσιογραφικές εκτροπές;
–    Παρακαλείσθε να καταθέσετε την σχετική αλληλογραφία με τις δικές σας αναφορές προς τον ΕΣΡ.
3.    Εάν έχει ασχοληθεί, τότε σε ποια πορίσματα έχει καταλήξει και ποιες ποινές έχει επιβάλλει;
–    Παρακαλείσθε να καταθέσετε τα σχετικά πορίσματα.
4.    Μήπως έχει ασχοληθεί η δικαιοσύνη με τις βαριές καταγγελίες- κατηγορίες του Υπουργού κ. Νίκου Παππά και εάν όχι μήπως τώρα αρμόδιος εισαγγελέας, με βάση την παρούσα ερώτηση, δώσει εντολή διερεύνησης τυχόν ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των μετόχων του ΣΚΑΙ και των μελών του ΕΣΡ;
 Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/338187-O-boyleytes-N-Nikolopoylos-zeta-ten-parembase-toy-ESR-gia-ton-SKAI ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...