Ο διαβήτης περνά από μητέρα σε παιδί. Της Νατάσας Τρουμπούκη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος είναι έξι φορές μεγαλύτερος

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν για μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εμφανίζουν διαβήτη, τα οποία «εκτέθηκαν» στην ασθένεια επειδή την εμφάνισαν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ισχυρίζονται ακόμη, ότι στο μέλλον θα είναι πολλά τα παιδιά που θα υποφέρουν από τη μεταβολική αυτή ασθένεια –η οποία σύμφωνα με τη Wikipedia χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα μωρά που είχαν «εκτεθεί» στην ασθένεια, ενώ βρισκόντουσαν ακόμη στη μήτρα της μητέρας τους, διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη ή προ-διαβήτη, σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Οι ειδικοί λένε ότι ο διαβήτης της κύησης βρίσκεται σε άνοδο, εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας, καθώς και λόγω της αύξησης του αριθμού των μεγαλύτερης ηλικίας μητέρων, που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της κατάστασης αυτής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 255 παχύσαρκα παιδιά με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, τα οποία επιλέχθηκαν για τη μελέτη στην ηλικία των 12 ετών περίπου.

Όλα εξετάστηκαν για την έκθεση στο διαβήτη κύησης στη μήτρα και υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης -που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη- η οποία επαναλήφθηκε τρία χρόνια αργότερα.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι από αυτά μόλις 45 (18%) είχαν εκτεθεί σε διαβήτη της κύησης.

Το 9% αυτών, των οποίων οι μανάδες δεν είχαν εμφανίσει την ασθένεια, ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) ή μια προδιαβητική κατάσταση. Ωστόσο, το 31% των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη της κύησης εμφάνισαν είτε προδιαβήτη, ή διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας αυξημένο κίνδυνο κατά 5,75 φορές, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

«Η έκθεση στο διαβήτης της κύησης ήταν ο πιο σημαντικός δείκτης πρόβλεψης της εμφάνισης διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη ή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, με αυξημένο κίνδυνο σχεδόν έξι φορές για τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στη μήτρα» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας από τη Σχολή Ιατρικής του Γέιλ, Dr Sonia Caprio.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (Diabetologia) χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας «ανησυχητικά».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...