Ο καφές αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Ο καφές αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού
Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο αποθεραπείας από τη νόσο.

Ομάδα Βρετανών και Σουηδών ερευνητών υποστηρίζει ότι ο καφές έχει την ικανότητα να σταματά την ανάπτυξη του όγκου σε γυναίκες που έχουν ήδη ολοκληρώσει την θεραπεία με ταμοξιφαίνη.

Η ταμοξιφαίνη είναι η βασική ορμονική αγωγή που χορηγείται σε γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και συνήθως η θεραπεία διαρκεί για πέντε χρόνια ή και περισσότερο, μετά την ολοκλήρωση της ακτικαρκινικής θεραπείας.

Οι περισσότεροι όγκοι του μαστού είναι οιστρογονο-εξαρτώμενοι, και η ταμοξιφαίνη μπλοκάρει τα οιστρογόνα από το να φτάσουν στα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, πρακτικά ο όγκος, είτε αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, είτε σταματά τελείως η εξέλιξή του.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 1.090 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, και εντόπισαν ότι περισσότερες από 500 είχαν κάνει αγωγή με ταμοξιφαίνη. Εξ αυτών, εκείνες που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν τον μισό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.

«Η μελέτη δείχνει επίσης ότι εκείνες που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ είχαν επίσης μικρότερους όγκους και είχαν μικρότερη αναλογία ορμονο-εξαρτώμενων όγκων», συμπληρώνει η Δρ Ανν Ροζενταλ, από το Πανεπιστήμιο του Λουντ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και δύο συγκεκριμένες ουσίες που συνήθως περιέχονται στον καφέ, την καφεΐνη και το καφεϊκό οξύ. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού αντιδρούσαν στις δύο ουσίες και ιδιαίτερα στην καφεΐνη.

Η καφεΐνη έκανε τα κύτταρα να διαχωρίζονται πιο αργά, και να πεθαίνουν ευκολότερα, ειδικά όταν ο καφές συνδυαζόταν με την ταμοξιφαίνη.

«Αυτό δείχνει ότι οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν κάποια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και απενεργοποιούν κάποια μονοπάτια σηματοδότησης που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν», σύμφωνα με την Δρ Ροζενταλ.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...