Ο υφυπουργός Κοιν. Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο υφυπουργός Κοιν. Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

«Δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές των συντάξεων», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα  Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη. Με την χώρα να επιτυγχάνει τους στόχους της και να βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, η κυβέρνηση δρομολογεί την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, με την σύμφωνη γνώμη της Ευρώπης. Ο υφυπουργός, τόνισε ότι  «κακώς υπεβλήθη το μέτρο αυτό. Δεν χρειαζόταν» και ότι στο τραπέζι βρίσκεται και πάλι η 13η σύνταξη.

Αναφερόμενος στο άλλο «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού, τις υψηλές εισφορές, ο κ. Πετρόπουλος, τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε και μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλισμένων από άδικες εισφορές», ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα «για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων που θα κάνουμε μέσα από τον ΟΑΕΔ».

Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, ο κ. υφυπουργός τόνισε με νόημα, ότι «Τέσσερα χρόνια τώρα κάθε μήνα θα κάναμε εκλογές».

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι:

Όσο πλησιάζει η 01/01/2019 επιβεβαιώνονται οι δικές μας προβλέψεις. Μάλιστα διάβασα σήμερα και μία μελέτη του Σάββα Ρομπόλη και του συνεργάτη του κ. Μπέτση, που λέει ότι η πορεία της κοινωνικής ασφάλισης όπως έχει προκύψει από τις διατάξεις του νόμου, και μέσα από τον ΕΦΚΑ,  έχουν μια προοπτική βιωσιμότητας και επάρκειας. Και ότι δεν χρειάζεται περικοπή, όπως λέει και ο ίδιος, διότι το ΑΕΠ, όπως διαμορφώνεται, και η πορεία που έχει για να αναπτύσσεται θα μας δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο που δεν θα χρειάζεται να επιβαρύνεται και ο κρατικός προϋπολογισμός, πέρα από τα όρια που είναι ανεκτά στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είχαμε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ταμειακό έλλειμμα το 2015. Και όταν δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ είχαμε για πρώτη φορά 777 εκατομμύρια πλεόνασμα το 2017. Μέσα στο 2018 η τάση είναι να διαμορφώσουμε ένα πλεόνασμα  που θα ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο. Τα στοιχεία του Ιουνίου επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση. Είναι κοντά στα 560 εκατομμύρια το πλεόνασμα, και η τάση είσπραξης οφειλών επιταχύνεται και αυτή.

Από τον Ιανουάριο του 2018 υποστήριζα ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές των συντάξεων και ότι θα πάμε καλά. Έχω πει όμως ταυτοχρόνως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την πολιτική της συνολικά για όλες τις ανάγκες και των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων, αλλά και αυτές τις ανάγκες που έχει η οικονομία για να επιταχύνει τα αποτελέσματά της. Όλα τα παίρνουμε υπόψη. Η πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμα ανάπτυξης είναι ολιστικό. Παίρνει όλες τις πλευρές υπόψη. Φυσικά χωρίς να ξεχνάω ότι προτεραιότητα έχουν οι πολίτες. Οι συνταξιούχοι έχασαν 63,5 δισεκατομμύρια από το 2010 ως το 2014. Αυτό είναι σχεδόν το 36% του ΑΕΠ. Και με τα μέτρα τα δικά μας, στην τετραετία είναι περίπου 2,7 δισεκατομμύρια. Η σύγκριση είναι συντριπτική και δεν θέλει συζήτηση.

Πετρόπουλος

Οι πολιτικές έτσι κι αλλιώς πρέπει να συγκρίνονται. Ποια οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα και ποια οδηγεί στον όλεθρο. Και αυτό που περιέγραψα πριν, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο όλεθρος. Και τα 4 χρόνια τα δικά μας ήταν πρόβλημα. Δεν διαφωνώ. Δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε. Αλλά το ότι ανασχέσαμε αυτήν τη διαρκή περικοπή συντάξεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Και πάντα στην πολιτική έχεις και ένα επίτευγμα το οποίο πολλές φορές είναι αφανές. Εκείνο στο οποίο απέτρεψες πράγματα που δεν ήρθαν. Επειδή όμως δεν ήρθαν, δεν τα είδες ποτέ και δεν το εκτιμάς. Είχαμε δύο μνημόνια εισόδου στην κρίση και όξυνση της κρίσης και είχαμε και ένα μνημόνιο – αυτό που εμείς κάναμε – το οποίο ήταν μνημόνιο εξόδου από την κρίση.

Η σύνταξη Χαϊκάλη, που έβαλε τη σύνταξη στο χαμηλότατο σημείο τον Σεπτέμβρη του 2015 ήταν εφαρμογή του νόμου του 2010. Αλλά και πάλι, εμείς ορίσαμε ένα άλλο σύστημα το οποίο παράγει καλά αποτελέσματα. Καλύτερα από αυτά που είχαμε.

Πετρόπουλος
Δεν είπα ποτέ ότι θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων,. Λέω ότι κακώς υπεβλήθη το μέτρο αυτό. Δεν χρειαζόταν. Θα πάρουμε μέτρα ανάπτυξης της χώρας. Είναι κεντρικός σχεδιασμός. Ακούω διάφορα σενάρια. Ακόμα και για 13η σύνταξη. Από τη θέση της δικής μου αρμοδιότητας λέω ότι έχουμε ένα αποτέλεσμα θεαματικό ως προς τα πλεονάσματα. Έχουμε ένα ασφαλές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που γίνεται δεκτό ακόμα και από τους επικριτές του συστήματος αυτού ότι έχει βιωσιμότητα και μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Αλλά θα πάρουμε μέτρα και για τη χηρεία. Θα πάρουμε μέτρα για πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος.
Σχετικά με τις συντάξεις των ναυτικών ο κ Πετρόπουλος δήλωσε πως:

Οι συντάξεις τρέχουν, με σημαντική βοήθεια και από τα τεχνικά κλιμάκια που βοηθούν να βγάλουμε τις σχετικές παραμέτρους. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, έχει αρχίσει όμως η παραγωγή, και νομίζω ότι θα είναι πολλή σύντομη σε καλά επίπεδα συντάξεων σε σχέση με αυτά που υπολόγισαν όσοι μιλούσαν για τις συντάξεις των ναυτικών πριν από λίγους μήνες.

Μόλις το 2% των ασφαλισμένων πληρώνει εισφορά μεγαλύτερη της ασφαλιστικής κλάσης που υπήρχε στον ΟΑΕΕ. Για αυτό το ποσοστό είναι βέβαιο ότι θα πάρουμε μέτρα ώστε να υπάρξει ελάφρυνση. Το 87% περίπου των ασφαλισμένων πληρώνει μέχρι 200 ευρώ, ενώ μέχρι το 2016 το ποσοστό που πλήρωνε έως 200 ευρώ εισφορά ήταν μόλις το 24%. Άρα το 60% των ασφαλισμένων πληρώνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωναν.

Οι δικηγόροι είχαν μία κατηγορία κάλυψης των εισφορών τους με μικρές κλίμακες σε σχέση με τους μισθωτούς. Ένα ελλειμματικό ταμείο  και συμπλήρωνε τους πόρους με τους οποίους θα μπορούσε να πληρώνει εισφορές από τα συμβόλαια κυρίως. Τα συμβόλαια έχουν εξαφανιστεί και έχει απαγορευθεί η οποιαδήποτε εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση. Η αλήθεια είναι ότι το 20% των δικηγόρων δεν πληρώνει τίποτα, διότι καταβάλλεται μέσω του δικού τους δελτίου, του γραμματίου είσπραξης, και ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό είναι που πέφτει σε υψηλά εισοδήματα. Αυτό το εξετάζουμε.

Και πρέπει να βρούμε και μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλισμένων από άδικες εισφορές. Ή μάλλον από εισφορές που παρήγαγε ένα ανορθολογικό σύστημα, πολύπλοκο και πολυδιασπασμένο. Ενώ τώρα με την εισφορά να υπολογίζεται πάνω στο καθαρό εισόδημα μπορείς να έχεις μια ισότιμη σχέση μεταξύ όλων των πολιτών. Και αυτό το εφαρμόζουμε με την διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, για όλους όσοι ήταν διπλά και τριπλά ασφαλισμένοι, και φαινόταν να χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχει παραγωγική ικανότητα. Αυτά θα σβήσουν.

Θα δούμε και άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων που θα κάνουμε μέσα από τον ΟΑΕΔ. Θα ξεκινήσουμε με πρώτη την περίπτωση των δημοσιογράφων για να ρυθμίσουμε αυτά τα θέματα.

Πέρυσι έλεγαν στην ΔΕΘ ότι θα κάνουμε εκλογές. Τέσσερα χρόνια τώρα κάθε μήνα θα κάναμε εκλογές.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/337654-O-yphypoyrgos-Koinonikes-Asphalises-T-Petropoylos-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...