Πάιατ: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει – Η Αμερική επέστρεψε!

bb

Πάιατ: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει – Η Αμερική επέστρεψε!

Επενδύσεις από τις ΗΠΑ σε Ενέργεια, Λιμάνια, Ναυπηγεία, και Ναυτιλία!Αμερικανός Πρέσβης: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ – Στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 

Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές  και ναυτιλία! Το σχέδιο των ΗΠΑ, αφορά επενδύσεις «κλειδιά» σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής Οικονομίας και όπως τόνισε ο  Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα  Τζέφρι Πάιατ, κατά την τοποθέτησή του στο 7ο συνέδριο, «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» οι επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει!

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. Η Αμερική επέστρεψε! Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις  δυνατές και με  βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία  έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.» Ο κ. Πάιατ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα  διαδραματίζει  κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο   και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση». Στα ναυπηγεία της Σύρου θα ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση της ελληνοαμερικανικής εταιρίας Onex.

 

Η Onex και η επένδυση των 60 εκατ. στη Σύρο

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ο όμιλος Onex αναδείχθηκε από την κυβέρνηση προτιμητέος επενδυτής για το Νεώριο Σύρου, αν και ακόμη και σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις σε σχέση με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο  όμιλος, με επικεφαλής τον Πάνο Ξενοκώστα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για τις οφειλές των Ναυπηγείων Σύρου.  Η επιχείρηση θέλει η αποπληρωμή των οφειλών, να γίνει σε 30 χρόνια και πάνω ώστε να  παραμείνει βιώσιμο.

Αν και για τα ναυπηγεία είχαν αρχικά ενδιαφερθεί και άλλες επιχειρήσεις από ξένες χώρες όπως, Κίνα και Κορέα, ούτε η Cosco, ούτε η Daewoo είχαν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.  Η πρόταση της Onex, προβλέπει την ανάληψη από τον όμιλο υποχρεώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τον όρο ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ.  για τις απαραίτητες, επισκευές και τον εκσυγχρονισμό τους. 

 

Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει αναβάθμιση του ναυπηγείου, ώστε να παράγει σκάφη πολυτελείας, αλλά και πλωτά μέσα ειδικών αποστολών, ακόμα και πλατφόρμες εξορύξεων. Εκτός από τη ναυπήγηση, η εταιρία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επέκταση σε υπηρεσίες διαχείρισης , επισκευών και εκπαίδευσης.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό το πλάνο που έχει δοθεί από την Onex στην κυβέρνηση, ήδη περιλαμβάνονται συμφωνίες άνω των 25 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος και τουλάχιστον 30  εκατ. δολαρίων μετά το τρίτο έτος λειτουργίας.

 

Αμερικανικό ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 

  Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στο εμπόριο, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία βάσης ελικοπτέρων!  Ο κ. Πάιατ, δήλωσε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο».

 

Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την αμερικανική εταιρεία Tellurian Energy, που έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να αποκτήσει μέρος του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται από τον όμιλο Κοπελούζου και την εταιρεία Gaslog.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308190-Paiat-THa-boethesoyme-ten-Ellada-na-epanelthei-E-Amerike-epestrepse ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...