Πάιατ: Μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ

Πάιατ: Μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο Αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση «να είναι πιο φιλόδοξη για την περιφερειακή ατζέντα και το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι αυτή η ατζέντα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Πάιατ λέει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την Ελλάδα ως «ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων, όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Επισημαίνει ακόμα ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της και διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι υποστηρικτικές σε αυτόν τον τομέα, καθώς τονίζει ότι «μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος περιγράφει την Ελλάδα ως «προτιμότερο εταίρο» στην εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. «Έχετε τεράστια επιρροή, ένα ήδη μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και με δυνατότητα για περαιτέρω μεγέθυνσή του», σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει «σημαντική» τη συμφωνία των Πρεσπών διότι «”ξεκλειδώνει” τη σχέση με τους βόρειους γείτονες».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/341244-Paiat-Mia-ischyre-Ellada-einai-physikos-etairos-gia-tis-EPA ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...