Πέμπτη ή Παρασκευή η ρύθμιση-«σανίδα σωτηρίας» για τα χρέη προς το Δημόσιο

Πέμπτη ή Παρασκευή η ρύθμιση-«σανίδα σωτηρίας» για τα χρέη προς το Δημόσιο
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 100 δόσεις – Τα «κλειδιά» για να μπείτε στη ρύθμιση – Τι θα πρέπει να ετοιμάζετε, ποιοι θα χρειαστεί να πάνε στη ΔΟΥ, τα κίνητρα και οι ποινές – Τι προβλέπει η εγκύκλιος Σαββαΐδου για όσους χρωστούν στην εφορία
Το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ήδη πάρει η εγκύκλιος Σαββαΐδου για τις 100 δόσεις στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος έχει ήδη υπογραφεί από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέλει να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθεί στις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 4.000.000 μικροοφειλετών της εφορίας, κινούμενη στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες από τη Βουλή.

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη για να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας (την Πέμπτη, πιθανότατα, ή έως την ερχόμενη Παρασκευή), για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις των οφειλετών.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως θα έχουν πολλούς λόγους να αφιερώσουν χρόνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή και τις επόμενες εβδομάδες, πριν υποβάλουν την αίτηση, για να «παίξουν» με την ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν τις πολλές εναλλακτικές δυνατότητες που αυτή τους προσφέρει, ώστε να υπολογίσουν σωστά ποιο «πακέτο» ρύθμισης ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους και να κάνουν τη σωστή επιλογή, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα.

Πολλοί θα ανακαλύψουν έτσι εύκολα ποια χρέη έχουν και τι μπορούν να ρυθμίσουν, ακόμα και αν νόμιζαν πως δεν τους καλύπτει ο νόμος. Η εφαρμογή στην ηλεκτρονική πύλη www.gsis.gr θα ενσωματώνει και θα εξατομικεύει όλες τις πολύπλοκες παραμέτρους που «κρύβονται» πίσω από νομικές διατάξεις και διατυπώσεις της εγκυκλίου.

Bήμα-βήμα όλες οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν από σήμερα κιόλας οι οφειλέτες και που, με βάση την εγκύκλιο που ετοιμάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν ως εξής:

Ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση

• Καλύπτονται όλες οι οφειλές έως 1.000.000 ευρώ (αρχική βασική οφειλή χωρίς προσαυξήσεις) προς την εφορία οι οποίες είχαν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Υποχρεωτικά εντάσσονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, ο οφειλέτης όμως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα μπουν και όσες έχουν απλώς βεβαιωθεί ως τότε, έστω και αν δεν είχαν καταστεί  ληξιπρόθεσμες.

• Η εγκύκλιος θα καθορίζει και ποια χρέη δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Δεν θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που βεβαιώνονται μετά την 1η Οκτωβρίου (πχ τέλη κυκλοφορίας του 2015) αλλά μπορεί να υπαχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2014. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές φόρου εισοδήματος για τις οποίες δεν έχει λάβει ακόμη εκκαθαριστικό ο φορολογούμενος.

Δόσεις και εκπτώσεις

• Μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο gsis.gr, ο φορολογούμενος θα βρίσκει ένα μενού επιλογών για το πόσες δόσεις και τι εκπτώσεις μπορεί να ζητήσει. Οι απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα φτάνουν μέχρι και το  100%, ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100, ως εξής:

α) εφάπαξ σε μία δόση, με απαλλαγή 100%

β) έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90%

γ) έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 80%

δ) έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70%

ε) έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 60%

στ) έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 50%

ζ) έως 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 30%

η) έως 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 20%.

• Το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα και θα εμφανίζει στο φορολογούμενο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών του. Θα τα επανακαθορίζει και θα τα μειώνει αναδρομικά, όπως διαμορφώνονται με το ευνοϊκό επιτόκιο  4,56% το χρόνο (αντί 8,5% που υπολογίζονται σήμερα οι τρέχουσες οφειλές του) εφόσον ενταχθεί στη ρύθμιση.

• Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν πώς διαμορφώνεται γι’ αυτούς η μηνιαία καταβολή (από 50 ευρώ μόλις) και το υπόλοιπο της οφειλής τους, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις των προσφερομένων δόσεων. Θα δουν δηλαδή τι θα γλίτωναν και τι θα πλήρωναν αν εξοφλούσαν «μια και έξω», αλλά και τι κερδίζουν αν έχουν τη ρύθμιση με τις 48 δόσεις και παραμείνουν σε αυτή (20% μεγαλύτερη έκπτωση).

• Η επιλογή για τις 100 δόσεις δεν θα ανοίγει για όσους χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ (βάσει νόμου περιορίζονται στις 72 δόσεις) ή κάτω από 5.000 ευρώ (επειδή καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα).

Πώς επιλέγω ρύθμιση

• Οι οφειλέτες πρέπει να φανούν πολύ προσεκτικοί στην ρύθμιση που θα επιλέξουν.  Αν για να πετύχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις ζητήσουν λιγότερες δόσεις, οι μηνιαίες αυξημένες θα είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είναι σίγουροι πως θα τις καλύπτουν συστηματικά.

• Αν χάσουν την προθεσμία πληρωμής έστω και μίας δόσεως μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, χάνουν όλη τη ρύθμιση και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μετά τους 6 μήνες, έχουν περιθώριο μέχρι τη λήξη της ρύθμισης (από 6 μήνες έως και για άλλα 8 χρόνια):

α) για μέχρι 2 το πολύ εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεως κάθε χρόνο

β) για μία μόνον δόση κάθε χρόνο που θα μείνει απλήρωτη για μέχρι 2 μήνες το πολύ.

Κάθε καθυστέρηση επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 2%!

• Αν όμως ο οφειλέτης επιλέξει (για σιγουριά ενδεχομένως) ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και μικρότερο ποσό (πχ 100 δόσεις των 50 ευρώ), αλλά αργότερα διευκολυνθεί και μπορεί να εξοφλήσει νωρίτερα το υπόλοιπο οφειλής του (πχ κοντά στα 2 χρόνια και αφού έχει πληρώσει χαμηλές δόσεις επί 13 ως 23 μήνες), έχει πολύ ισχυρό κίνητρο να το πράξει, επειδή θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα κερδίσει αναδρομικά και τη μεγαλύτερη έκπτωση (80% αντί 20% στο παράδειγμα) αλλά και τους τόκους των επομένων 6-7 ετών, όπως δηλαδή εάν είχε εξ αρχής επιλέξει το «πακέτο» με τις 24 δόσεις!

Τι θα έχω για να πληρώσω

Άμεσα ο οφειλέτης πρέπει μέσα σε 3 μέρες να πληρώσει την πρώτη δόση. Άρα, πρέπει να περιμένει να βρει το ποσό, πριν κάνει την αίτηση (έως και τον Μάρτιο).

Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσει τι θα πληρώνει για τρέχοντες φόρους στους επόμενους μήνες και χρόνια. Εναλλακτικά, μπορεί να τα ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, όπως ισχύει, και πριν ζητήσει τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις. Οι αιτήσεις αυτές γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να πάει ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ.

Όσοι τους έχει ήδη γίνει κατάσχεση

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλονται αυτομάτως όταν μπει ο οφειλέτης στη  ρύθμιση.

Για όσους έχουν καταθέσεις, θα γίνεται δέσμευση (όχι κατάσχεση) του 50% της βασικής οφειλής (χωρίς προσαυξήσεις) στο λογαριασμό τους, προς διασφάλιση του Δημοσίου.

Όσοι δεν έχουν καταθέσεις, αλλά στους λογαριασμούς τους μπαίνουν ενοίκια κλπ, οι κατασχέσεις που ξεκίνησαν δεν σταματούν, εκτός αν βρουν να πληρώσουν το 50% από μόνοι τους.

Μπορούν όμως να εντάξουν μισθούς και ενοίκια σε έναν «ακατάσχετο» λογαριασμό, προκειμένου να διαφυλάξουν τα 1.500 ευρώ που προστατεύονται διά νόμου. Για περιορισμό του ποσού κατάσχεσης για σοβαρή αιτία, οι οφειλέτες πρέπει να τη ζητήσουν από τη ΔΟΥ.

Όσοι έχουν φτάσει στα δικαστήρια

Με τη ρύθμιση αίρονται οι ποινές και οι συνέπειες των διώξεων. Δεν επηρεάζει όμως την πορεία της δίκης.

Όσοι προσφεύγουν στο δικαστήριο, μπορούν να ρυθμίσουν υποχρεωτικά το 50% της οφειλής και προαιρετικά το υπόλοιπο 50%, σαν μη ληξιπρόθεσμο.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...