Παπαδημούλης: Η έξοδος από τα μνημόνια θα μας οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και σταδιακή αύξηση της αμοιβής των εργαζομένων

Παπαδημούλης: Η έξοδος από τα μνημόνια θα μας οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και σταδιακή αύξηση της αμοιβής των εργαζομένων

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι το σκαλοπάτι, που θα μας οδηγήσει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας, αλλά και στη σταδιακή αύξηση της αμοιβής των εργαζομένων»

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Στ. Σχινά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Το θέμα του χρέους είναι κρίσιμο γιατί, αν «κλειδώσουμε» αυτή την ελάφρυνση, αυτό θα σημάνει μια περαιτέρω ελάφρυνση ύψους 25% του ελληνικού ΑΕΠ

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για να αποκτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής μας πολιτικής. Δεν είναι, όμως, ο τελικός μας στόχος, αλλά το μέσο που θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα τις βασικές μας επιδιώξεις, που είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η ταχύτερη συνέχιση της μείωσης της ανεργίας και η σταδιακή αύξηση, μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αμοιβής των εργαζομένων. Και του κατώτατου μισθού, αλλά και συνολικά του μεριδίου των μισθών στον παραγόμενο πλούτο.

Ο στόχος μας για την επόμενη μέρα των μνημονίων είναι να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα. Δεν μας αφορά να επιστρέψουμε σε ένα πολιτικό πελατειακό και παραγωγικό πρότυπο, που μοίραζε λεφτά που δεν υπάρχουν, αλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα και χρέη.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να εκπληρώσουμε τις δύο υποχρεώσεις μας, 4η και τελευταία αξιολόγηση και αναπτυξιακή στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο, και οι δανειστές τις δύο δικές τους, ελάφρυνση του χρέους και προσδιορισμό της εποπτείας μετά τον Αύγουστο.

Το θέμα του χρέους είναι κρίσιμο, γιατί αν «κλειδώσουμε» αυτή την ελάφρυνση, για την οποία έχει αρχίσει ήδη η τεχνική προετοιμασία, αυτό θα σημαίνει μια περαιτέρω ελάφρυνση ύψους 25% του ελληνικού ΑΕΠ, που πρακτικά σημαίνει ότι δίνοντας λιγότερα χρήματα για τοκοχρεολύσια θα μπορούμε με αυτά τα χρήματα να τροφοδοτούμε την ανάπτυξη, την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος και τις επενδύσεις.

Μέσω του αναπτυξιακού μας σχεδίου για τη μεταμνημονιακή περίοδο σκοπός μας είναι να δρομολογήσουμε μια πορεία ανάκαμψης και προοδευτικών και δημοκρατικών αλλαγών μέσα στην κοινωνία. Και αυτό θα είναι το στοίχημα και των εκλογών του 2019.

Οι εξελίξεις και τα οικονομικά δεδομένα ακυρώνουν πρώτον, το σενάριο ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα αρνητικά μέτρα και όχι τα θετικά αντίμετρα και δεύτερον, το σενάριο ότι τα μέτρα του 2020 θα έρθουν νωρίτερα. Αυτά δεν υπάρχουν στο τραπέζι

Μετά τον Γιούνκερ, και ο Γκουρία –που πολιτικά ανήκει στην Κεντροδεξιά- μίλησε με πολύ καλά λόγια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατολογήσει και τον Γιούνκερ και τον Γκουρία και δεν το έχουμε καταλάβει ή η ελληνική Δεξιά, με την εμμονή της να μιλά για 4ο μνημόνιο μηδενίζοντας τη σημασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, οδηγείται σε μια περιθωριοποίηση έναντι αυτού που αποτελεί τη διεθνή πια δυναμική, όπως καταγράφεται όχι μόνο από τις δηλώσεις κορυφαίων ξένων επισήμων, αλλά και από τις εκτιμήσεις όλου του διεθνούς Τύπου.

Οι εξελίξεις και τα οικονομικά δεδομένα, η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας, η επιστροφή της στην ανάκαμψη, η πρόβλεψη ότι το 2018 και το 2019 ο ρυθμός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ακυρώνουν πρώτον, το σενάριο ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα αρνητικά μέτρα και όχι τα θετικά αντίμετρα και δεύτερον, το σενάριο ότι τα μέτρα του 2020 θα έρθουν νωρίτερα. Αυτά δεν υπάρχουν στο τραπέζι, διότι οι ίδιοι οι αριθμοί και οι επιδόσεις της Ελλάδας τα βγάζουν στην άκρη.

Για το αν υπάρχει περιθώριο κάτι από τα συμφωνημένα να μην εφαρμοστεί ή να πάει για αργότερα, θεωρώ ότι είναι προτιμότερο κανείς να πετυχαίνει κάτι πρώτα και μετά να το ανακοινώνει, όπως κάναμε δυο συνεχόμενες χρονιές με το υπερπλεόνασμα και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, παρά να καλλιεργεί προσδοκίες πριν τις «κλειδώσει».

Είμαι βέβαιος ότι κι ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την ώρα, δεν είναι συνετό μη αρμόδιοι να προαναγγέλλουν πράγματα.

Εκτός από την ελληνική πλευρά, και η Κομισιόν και η Γαλλία και ο ευρωπαϊκός Νότος και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ζητούν μια σαφή, ορατή, μετρήσιμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο ίδιος ο κ. Σολτς έχει ασκήσει, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στο δόγμα Σόιμπλε, λέγοντας ότι είναι λάθος οι Γερμανοί να έχουν μία τιμωρητική λογική και να προσπαθούν να επιβάλλονται. Την ίδια ώρα, ο ίδιος έχει πει ότι «ένας Γερμανός υπ. Οικονομικών, παραμένει πάντα ένας Γερμανός υπ. Οικονομικών». Επομένως, περιμένω να δω κατά πόσο ο κ. Σολτς θα απομακρυνθεί έμπρακτα από το στιλ, το δόγμα και την πολιτική Σόιμπλε. Και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι κι αυτό που θα κρίνει αυτή τη διαφοροποίηση.

Επί του παρόντος, αυτό που σημειώνω είναι ότι, εκτός από την ελληνική πλευρά, και η Κομισιόν και η Γαλλία και ο ευρωπαϊκός Νότος και το ΔΝΤ και πιο πρόσφατα η ΕΚΤ, ζητούν μια σαφή, ορατή, μετρήσιμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -και με τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα-, όπως άλλωστε την έχουν υποσχεθεί οι δανειστές στην Ελλάδα από το 2012.

Έχουν αρχίσει και γράφονται άρθρα στον γερμανικό Τύπο, που λένε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δέσμευση και πως δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, αλλά ότι αντίθετα αυτή η αναδόμηση θα διευκολύνει την Ελλάδα να βγει από την κρίση της υπερχρέωσης και να μπορεί έτσι να ατενίσει το μέλλον πιο ευοίωνα. Κι αυτό κάτι δείχνει.

Όσο πιο γρήγορα και με συνέπεια τελειώσουμε εμείς με τις δικές μας δεσμεύσεις, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα θα πετύχουμε για το χρέος.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/330482-Papademoyles-E-exodos-apo-ta-mnemonia-tha-mas-odegesei-se-meiose-tes-anergias-kai-stadiake-ayxese-tes-amoibes-ton-ergazomenon ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...