Παπανδρέου: ΠΑΜΕ.Γράφουμε ιστορία.Παρουσίασε τον νέο του κόμμα !!

“Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών”

Με την προτροπή πάμε άνοιξε την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα ενώ από κάτω ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομά του και «πάμε μαζί να γράψουμε ιστορία».

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για τη συνειδητή συμμετοχή στο νέο ξεκίνημα.

«Είναι μια νέα πορεία που γεννιέται από σας για σας εμείς δεν ξεκινάμε από το μηδέν ξεκινάμε από τις αξίες μας, την άξια του ανθρωπισμού», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κάνοντας λόγο για “συμμετοχική δημοκρατία”.

«Ο πολίτης στο επίκεντρο», υπογράμμισε προσθέτοντας πως πρέπει να επικρατήσει η ισχύς του δίκαιου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.

Προέταξε το σοσιαλισμό και τη δικαιοσύνη και μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. «Θα αγωνιστούμε εναντίον κάθε μορφής ανισότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα της νέας πολιτικής κίνησης λέγοντας πως «εμπνεόμαστε από το σεβασμό στο περιβάλλον. Μας ρωτάνε ποιους θέλουμε να εκφράζουμε: μια κοινωνική συμμαχία δικαιοσύνης. Στόχος να εκφράζουμε πολιτικά αυτή τη συμμαχία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην 3η Σεπτέμβρη και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

«Σήμερα υπάρχει ανάγκη να φύγουμε από την αιχμαλωσία ενός κατεστημένου, οικονομικού και μανιακού, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως «συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το νέο του κόμμα συγκροτεί μέτωπο απέναντι στη συντήρηση είτε της δεξιάς είτε την αριστεράς.
«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό κ τις ανισότητες που αυτό παράγει», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Όπως υποστήριξε, «η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τον κίνδυνο αν δεν αλλάξει ριζικά». «Ξαναξεκινάμε» είπε στον κόσμο που φώναζε συνθήματα και μίλησε για την επανάσταση του αυτονόητου. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι τα δέοντα οφείλονται σε ξένους προστάτες. Ούτε ξένοι προστάτες θα μας σώσουν. Ο δικός μας πατριωτισμός εδράζεται στην πεποίθηση ότι οι Έλληνες μπορούμε μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα νέο ελληνικό σχέδιο κατά της κρίσης που θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη για να πούμε σε εταίρους και δανειστές όχι άλλη λιτότητα. «Το σχέδιο θα βασίζεται σε τρίπτυχο 1)απελευθερωση 2)ανθρωπια-αλληλεγγυη 3)αναπτυξη. Μας ρωτάνε γιατί ένα νέο κίνημα τώρα; Χρειάζονται ηγεσίες που βάζουν πρώτα τους πολίτες χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος».

Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι ξεκίνησε στα τέλη του 2009, από το 2012 κ μετά άρχισε να υπονομεύεται. Δεν μπορουμε να γινουμε ουραγος της δεξιας», ειπε και καταχειροκροτηθηκε.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την… ιδέα του δημοψηφίσματος τονίζοντας: «Ακόμη ένας λόγος δημιουργίας του κόμματος είναι να δοθεί φωνή στους πολίτες η οποία θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ».

Μίλησε για “οξυγόνο κ πάλι στη δημοκρατία” και κάλεσε τους πολίτες που ασφυκτιούν να στελεχώσουν το “νέο σπίτι” όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν το εγχείρημα κ μιλούν για προσωπική ατζέντα, τότε δε θέλουν να καταλάβουν τη φωνή των πολιτών.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε εμμέσως και σε όσους τον κατηγορούν για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ: «Μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση. Δε θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός αλλά πολλών. Αφού εγκαλούμαι προσωπικά, απαντώ προσωπικά: θα μπορούσα να βολευτώ σε αυτά που μου πρότειναν, στη σίγουρη βουλευτική έδρα, με αντάλλαγμα τη σιωπή, ενώ η παράταξη βυθίζεται στην ανυποληψία. Εγώ επέλεξα το δύσκολο δρόμο για μια ακόμα φορά».

Ο κ. Παπανδρέου, με τάσεις αυτοκριτικής παραδέχτηκε πως και ο ίδιος έκανε λάθη. «Επέλεξα να βάλω το κεφάλι μου στον τορβά. Η απόφαση ήταν από τις δυσκολότερες της ζωής μου. Όμως υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο και ανθρώπινο. Δε συμβιβάστηκα με τη λογική του πολιτικού κόστους. Έκανα και λάθη. Δεν υπολόγισα όμως το προσωπικό κόστος. Ανέλαβα το βάρος μιας επαπειλουμένης χρεωκοπίας. Δε φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια. Το πλήρωσα ακριβά. Ίσως. Αλλά θα το πλήρωνε πιο ακριβά η χώρα. Όταν αναλάβαμε ήταν αργά. Παραλάβαμε το λογαριασμό. Το έργο μας δεν τελείωσε και μετά αποδομήθηκε. Το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι για να γίνουμε μέρος του συστήματος, αντίθετα θέλουμε να γίνουμε αντισυστημικό κομμάτι. Ο χρόνος μικρός, η πρόκληση μεγάλη».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πατέρα του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας, «Κάποιοι επικαλούνται, ελλειψει επιχειρημάτων, τον Ανδρέα. Δεν ξέρω τι θα έλεγε σήμερα, ξέρω όμως τι έκανε το 1974.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, οι αξίες μας καλούν. Πάμε, πάμε ξανά !



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...