Παππάς: Οπτικές ίνες ως… την πόρτα μας

Παππάς: Οπτικές ίνες ως… την πόρτα μας

«Για τον πολίτη και τους επενδυτές στην υψηλή τεχνολογία»

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για την οριστική μετάβαση του δικτύου επικοινωνιών στις οπτικές ίνες, ώστε ο απλός πολίτης να απολαμβάνει πολλαπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης και οι επενδυτές στην υψηλή τεχνολογία να μπορούν, από οπουδήποτε στην Ελλάδα, να έχουν τις ίδιες υπερυψηλές ταχύτητες σαν να είναι δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας «Στο Κόκκινο».

«Οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που περιμένουμε να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δικτύου των τηλεπικοινωνιών, το πέρασμα στην εποχή των οπτικών ινών για το σύνολο του δικτύου στην Ελλάδα, καθώς κατά το μέγιστο ακόμη στη χώρα μας χρησιμοποιείται δίκτυο χαλκού … μιλάμε για τεχνολογίες που πολλαπλασιάζουν, δεκάδες φορές, την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο», είπε ο κ. Παππάς. «Πρακτικά, θα αλλάξει ο τρόπος που απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, το οπτικοακουστικό υλικό, τις τηλεπικοινωνίες … Παράλληλα, θα επιταχυνθεί και η ανάπτυξη … επειδή μπορούν να οικοδομηθούν υπηρεσίες πάνω στις υψηλών ταχυτήτων τηλεπικοινωνίες».

Θύμισε ότι «μέχρι σήμερα, όπου υπήρχε δίκτυο οπτικών ινών, πήγαινε μέχρι το ΚΑΦΑΟ (σ.τ.σ. τον υπαίθριο κατανεμητή), όχι μέχρι τα κτίρια», αλλά πλέον, «θα χρησιμοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να επιδοτήσουμε τη ζήτηση, να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πάρουν οπτική ίνα μέχρι και την είσοδό τους», όπως είπε.

«Θα αντιληφθούμε σταδιακά πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία μας, η ταχύτητα διασύνδεσης είναι από τα πράγματα που οι διεθνείς επενδυτές κοιτούν πάρα πολύ σοβαρά», συνέχισε ο υπουργός, «είμαστε χώρα με καταπληκτική φυσική ομορφιά και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που απασχολούν προσωπικό εύκολα μετακινήσιμο, νέους ανθρώπους, εάν έχουν σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε στη χώρα και να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως αν ήταν λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος».

Για την επένδυση στα δίκτυα οπτικών ινών θα αξιοποιηθούν «500 εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα», ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις υπάρχουν τόσο από τον κινεζικό κολοσσό της ZTE, την Cosmote, την Vodafone, τη Wind, την Forthnet … συνολικά οι επενδύσεις «θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ», όπως εκτίμησε, ενώ σε άλλο σημείο σχολιάζοντας παλαιότερες μελέτες που ήθελαν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να φτάνει στο μέλλον το 8% του ΑΕΠ, είπε ότι «μπορεί να πάνε και παραπάνω».

«Είναι ευρύτερο, στρατηγικό ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Παππάς. «Εάν η Ελλάδα θέλουμε να γίνει κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται ισχυρά, αξιόπιστα, σύγχρονα δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρόμων και των δικτύων ενέργειας και των δικτύων επικοινωνιών. Είμαστε σε ένα σημείο του χάρτη που έχουμε “από πάνω μας” μία ώριμη αγορά 400 εκατ. ανθρώπων και “από κάτω” τη βόρεια Αφρική, που έχουμε κάθε λόγο να δουλεύουμε για να σταθεροποιηθεί, να δημιουργηθούν έτσι μεγάλες δυνατότητες συνανάπτυξης και η Ελλάδα να αυξήσει το οικονομικό και γεωπολιτικό της εκτόπισμα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/300868-Pappas-Optikes-ines-os-ten-porta-mas ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...