Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά, αλλιώς… θα διαλυθεί

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά, αλλιώς… θα διαλυθεί

Στην ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εκδήλωση στην οποία βρισκόταν και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα, ο κ. Παυλοπουλος μίλησε για αγωνία αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και εξήγησε: «Μιλώ για Αγωνία, όχι για σκεπτικισμό. Και τούτο διότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε -και ούτε πρόκειται να το πράξουμε, τώρα και στο μέλλον- έστω και κατ’ ελάχιστο, την πορεία δόμησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Όλως αντιθέτως, μας διακατέχει η κοινή αγωνία για την ολοκλήρωσή του, ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο όραμα του για την ενοποίηση της Ευρώπης.

«Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να εφεύρουμε μία νέου τύπου ομοσπονδία η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους τρεις βασικούς πυλώνες για την επίτευξη της τελικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης:

    Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
    Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/325168-Paylopoylos-E-Eyrope-prepei-na-paei-mprosta-allios-tha-dialythei ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...