bb
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Γιατί πονάνε τα πέλματά μου;
Η πεματιαία απονεύρωση είναι μια λεπτή αλλά ισχυρή μεμβράνη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του πέλματος. 

Εκτείνεται από την πτέρνα εως τις κεφαλές των μεταταρσίων, και ο ρόλος της είναι διπλός: υποστήριζει την ποδική καμάρα αλλά και απορροφά τους κραδασμούς και τα stress στα οποία υπόκειται το πόδι.
Ο μηχανισμός υποστήριξης της ποδικής καμάρας από την πελματιαία απονεύρωση ονομάζεται μηχανισμός βαρούλκο (windlass mechanism).

Η λειτουργία του μηχανισμού αυτού είναι σε άμεση σχέση με την ευκαμψία των αρθρώσεων μεταξύ μεταταρσίων και δακτύλων κυρίως όμως μεταξύ πρώτου μεταταρσίου και μεγάλου δακτύλου. Απόδειξη της λειτουργίας του μηχανισμού αυτού αποτελεί μια μικρή δοκιμασία: όντας ορθιοι και ρίχνοντας βάρος στο πόδι εαν λυγίσουμε το μεγάλο δακτυλο προς τα επάνω (ραχιαία κάμψη) βλέπουμε ότι η ποδική καμάρα τονίζεται (αυξάνεται)

Μεγάλη επίσης σημασία έχει και η ελαστικότητα του γαστροκνημίου μυός (γαμπα) αλλά και του Αχιλλειου τένοντα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πελαμτιαίας απονευρωσίτιδας;
Το κυριότερο συμπτωμα της πελματιαίας απονερωσίτιδας είναι ο πόνος στο πέλμα κυρίως στην περιοχή όπου ο ποδική καμάρα συναντά την πτέρνα. Στο σημείο αυτό βρίσκεται η έκφυση (ξεκινά) η πελματιαία απονεύρωση.

Χαρακτηριστικό σημείο ότι ο πόνος είναι πολύ έντονος στα πρώτα βήματα αφότου σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι ή από την καθιστή θέση, ενω υφίεται σημαντικά όσο ο ασθενής περπατάει.
Επίσης υπάρχει επιδίνωση του πόνου μετά και όχι κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή κόπωσης.

Ποιες είναι οι αιτίες της πάθησης;
Η αιτία της πάθησης είναι επαναλαμβανόμενοι μικρο-τραυματισμοί της περιοχής. Αυτό συμβαίνει όταν αυξάνεται απότομα η ένταση ή η διάρκεια της άσκησης (π.χ. Όταν από έναν καθιστικό τροπο ζωής περνάμε σε έντονη άσκηση)
Σε περιπτώσεις αθλητών μπορεί και η αλλαγή της επιφάνειας στην οποία προπονούνται να συμβάλλει στην εμφάνιση του πόνου.

Σημαντικό πόλο στην εμφάνιση της πάθησης παίζουν και τα υποδήματα, ιδίως αυτά που έχουν πολύ λεπτή και μαλακή σόλα και πτωχή υποστήριξη της ποδικής καμάρας (όπως τα flat καλοκαιρινά)
Άλλες φορές όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, οι “σφικτοί” μύες της γάμπας και η μειωμένη ελαστικότητα του Αχιλλείου τένοντα.

Μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι η ύπαρξη μιας άκανθας πτέρνης, μιας μικρής οστέινης “μύτης” στην πτέρνα, προκαλέι τον πόνο.

Η αλήθεια είναι ότι η άκανθα πτέρνης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έλξης που εξασκεί η πελματιαία απονεύρωση στο οστό.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι περίπου μόνο το 5% των ανθρώπων με άκανθα πτέρνης έχει πόνο στη περιοχή.

Τί εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Συνήθως μια απλή ακτινογραφία γίνεται για να αποκλειστούν οστικά προβλήματα ή προβλήματα αρθρίτιδας στην περιοχή , που μπορουν να είναι αιτία πόνου.

Το υπερηχογράφημα στα χέρια ενός εμπειρου ακτινολόγου μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη φλεγμονής και να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.

Πως αντιμετωπίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Άνω του 90% των ασθενών παρουσιάζει ίαση με απλές θεραπείες

Ανάπαυση : Θα πρέπει να μειώνεται η ένταση των δραστηριοτητων που προκαλούν πόνο. Σε περίπτωση αθλητών θα πρέπει να σταματάει η προπόνηση σε σκληρές επιφάνειες.

– Βελτίωση των υποδημάτων.

– Αντιφλεγμονώδης αγωγή : Χρήσιμη για την απαλοιφή του πόνου και της φλεγμονής. Θα πρέπει να δίδεται μονο μετά από ιατρική σύσταση και μόνο όταν δεν υπάρχουν αντεδείξεις.

– Παγοθεραπεία: Απαραίτητη. Χρησιμοποιόντας ένα μικρό μπουκάλι νερού (500 ml) το οποίο έχουμε παγώσει στην κατάψυξη, το “κυλάμε” στο πάτωμα με το πάσχον πόδι επιτυγχάνοντας έτσι παγοθεραπεία και μάλαξη μαζί.

– Ασκήσεις : Επίσης απαραίτητες για την θεραπεία. Απόκαθιστουν την ελαστικότητα του γαστροκνημιου και του Αχιλλείου τένοντα.
Περιλαμβάνουν : Διατάσεις γαστροκνημιας και διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης , απλωμα και μάζεμα μιας πετσέτας με το πόδι, μαλαξεις της πάσχουσας περιοχής (εικόνα)

– Χρήση ορθοτικών: Η χρήση υποπτερνίων σιλικόνης καθώς και ορθοτικών που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα αφαιρέι τάση απο την πελματιαία απονεύρωση.
Επειδη κατά τη διάρκεια της νύχτας συχνά κοιμόμαστε με τα πόδια σε θέση ιπποποδίας (με τις μύτες των ποδιών προς τα κάτω), θέση που προκαλεί συρρίκνωση της απονεύρωσης, η χρήση ναρθήκων νυκτός μπορέι να φανεί επίσης χρήσιμη.

– Φυσικοθεραπεία: Στις περιπτωσεις όπου η απλή συντηρηρτική θεραπεία δεν αποδίδει, η φυσικοθεπεία μπορεί να δώσει λύση στα συμπτώματα

– Θεραπεία με κρουστικά κύμματα : κατά τη θεραπεία αυτή υψηλής ενέργειας ακουστικά κύματα μεταφέρονται στη περιοχη με πολύ καλά αποτελεσματα.

– Εγχυση κορτιζονης με τοπική αναισθητικό: Η χρήση κορτιζόνης στην περιοχή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης. Επιπλέον δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

– Εγχυση αυτόλογων παραγόντων (PRP) : Σε περιπτώσεις χρόνιας πελματιαίας απονευρωσίτιδας, όπου έχει διαταραχθεί η δομή του κολλαγόνου της πελματιαίας απονεύρωσης, η έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ασκήσεων μπορεί ανα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου κάθε άλλη θεραπεία έχεια αποτύχει, προτίνεται από κάποιους η χειρουργική θεραπεία με διατομή της πελματιαίας απονεύρωσης. Τα αποτελεέσματα όμως της μεθόδου είναι αμφιλεγόμενα.

ΥΓΕΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...