Πλήρωσαν τις δόσεις των δανείων γιατι φοβήθηκαν κούρεμα στις καταθέσεις

Πλήρωσαν τις δόσεις των δανείων γιατι φοβήθηκαν κούρεμα στις καταθέσεις

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η Ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δεν επηρέασαν την πληρωμή των τοκομεριδίων των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, αφού όλοι οι εκδότες (τράπεζες) πλήρωσαν τόκους στους κατόχους αυτών των τίτλων στην ώρα τους, γράφει το Moody’s investors service σε πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο ” Οι πληρωμή τόκων για Ελληνικά τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, παρά τους περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων, η δε χειροτέρευση στη ποιότητα των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ήταν μικρή”

“Όλες οι τιτλοποιήσεις (στεγαστικών) που αξιολογεί η Moody’s πλήρωσαν το πρώτο τους τοκομερίδιο μετά την εισαγωγή των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων, το υποχρεωτικό κλείσιμο των τραπεζών και τα προβλήματα της αγοράς κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Επιπλέον, παρά το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η επιδείνωση της ποιότητας των στεγαστικών χαρτοφυλακίων ήταν μέτρια” δήλωσε η Carole Bernard, ανώτερη αναλύτρια της Moody’s.
“Οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνικές αυτές δομημένες εκδόσεις με δύο τρόπους”, δήλωσε ο Greg Davies, αναλυτής της Moody’s.
“Διαδικαστικές καθυστερήσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη πληρωμή των τοκομεριδίων τέτοιων τίτλων, αφού οι πληρωμές τους γίνονται στο εξωτερικό από την εκδότρια εταιρεία (θυγατρική της Ελληνικής τράπεζας που τα εξέδωσε) και η αποστολή του ποσού των τόκων στο εξωτερικό μπορεί να μπλεχτεί με όλα τα άλλα διάφορα εμβάσματα που στέλνονται για άλλους λόγους.
Δεύτερο, κλειστές τράπεζες και περιορισμοί λήψης μετρητών δημιουργούν προβλήματα στη πληρωμή των δόσεων (τόκοι και κεφάλαιο) από τους δανειολήπτες στην Ελλάδα”, είπε ο ίδιος αναλυτής.
Ο μέχρι πρόσφατα φόβοι αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα που ενισχύθηκαν από την επιβολή των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και που θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέσεις αξία, μπορεί να πίεσε τους δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά τους και να πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στα στεγαστικά τους δάνεια, αυξάνοντας το βαθμό έγκαιρης εξυπηρέτησης των τιτλοποιημένων δανείων στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο κατά 30%. Πριν ήταν βεβαίως σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
“Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι δανειολήπτες πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να αποφύγουν να χάσουν αξία οι καταθέσεις τους γράφει το news247.gr . Υψηλό επίπεδο αποπληρωμών προστατεύουν τους τίτλους αυξημένης εξασφάλισης αφού αυτοί πρώτα σε σειρά θα υποστούν απομείωση. Παρόλα αυτά, η ποιότητα των Ελληνικών τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων πιθανότατα να επιδεινωθεί λόγω των χειρότερων οικονομικών συνθηκών, που σταδιακά θα δυσκολέψει πολύ την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους”, εξήγησε η κ Bernard.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...