Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 9 δόσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 9 δόσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 16/02/2016 – 13:24

ypourgeio-oikonomikwn

«Αγώνας δρόμου» στο Οικονομικό επιτελείο, για να σπάσουν τον φόρο εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις και να έρθει πιο «μαλακά» στους φορολογούμενους. Όμως αν και ακούγεται απλό, υπάρχουν τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καραγεώργη Σερβίας, επεξεργάζονται το «σπάσιμο» του φόρου όχι σε τρεις ισόποσες, διμηνιαίες δόσεις όπως είναι σήμερα, αλλά σε οκτώ ή εννιά μηνιαίες δόσεις.

Η αλλαγή θα αφορά τα εισοδήματα του 2015, που θα πληρώσουμε φέτος. Αυτό μπορεί να γίνει πρώτη φορά φέτος, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί νωρίς η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Αν και ακούγεται ως μία πολύ θετική κίνηση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, υπάρχουν εμπόδια τα οποία δυσκολεύουν την υλοποίησή της. Πρώτα από όλα θα πρέπει να πάρει το «οκ» από τους θεσμούς. Το «κουαρτέτο», θα πρέπει να συμφωνήσει ότι το ποσό οφειλών που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό εξοφλείται μήνα με το μήνα και όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο).

Αυτό ακόμα και αν οι δανειστές το δουν όπως είναι, ως μία καλή αλλαγή, που θα ενισχύσει τα έσοδα, σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει και να εγηκριθεί μαζί με όλο το πακέτο του φορολογικού, με την λήξη της αξιολόγησης, δηλαδή στο πιο αισιόδοξο σενάριο (αυτό της κυβέρνησης), τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Απριλίου. Αμέσως μετά, πρέπει να περάσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που τροποποιούν τον νόμο για τον αριθμό των δόσεων από την ελληνική βουλή.

Επίσης πιθανός λόγος καθυστέρησης, που επηρεάζεται και από την πορεία της αξιολόγησης. Κάθε καθυστέρηση, φέρνει το σχέδιο  πιο κοντά στο να υλοποιηθεί το επόμενο οικονομικό έτος, αφού δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν όλες οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, που σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, ετοιμάζει την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη δόση θα λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του φόρου και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 

Στο ιδανικό σενάριο, που η δήλωση υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι τον Μάρτιο, τότε η  οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...