Πορτογαλία: Η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ορισμένων μέτρων λιτότητας εγείρει “τεράστιο εμπόδιο”

Πορτογαλία: Η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ορισμένων μέτρων λιτότητας εγείρει
Δεν θα είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο για την επίλυση του ζητήματος αυτού”, σημείωσε ο Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση καθώς είναι περίπλοκη και δεν θα υπάρξει μια απλή λύση.
Η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ορισμένων μέτρων λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ στην Πορτογαλία εγείρει ένα “τεράστιο εμπόδιο” το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει “βεβιασμένα”, δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η χώρα έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο κήρυξε αντισυνταγματικά κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης για την περικοπή των δαπανών.

“Δεν θα είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο για την επίλυση του ζητήματος αυτού”, σημείωσε ο Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση καθώς είναι περίπλοκη και δεν θα υπάρξει μια απλή λύση. Θα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο εμπόδιο”.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, θα αποτρέψει μια κρίση στην Πορτογαλία και θα βρει μια λύση που δεν θα απαιτεί να ζητήσει η Λισαβόνα βοήθεια από τους συμμάχους της στην ΕΕ.

Αλλά, όπως σημείωσε, ανησυχεί βαθειά.

Η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας ακύρωσε χθες τρία μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση του Κοέλιο να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά την έξοδό της από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της στις 17 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποχρεώνει την κυβέρνηση να βρει εναλλακτικά μέτρα για την εξοικονόμηση 500 ως 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Κοέλιο δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια αύξηση της φορολογίας αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητo.

ΕΥΡΩΠΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...