Πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη στη Λευκωσία

o-ufupourgos-eksoterikon-giannis-amanatidisΟ Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία, στις 21 και 22 Απριλίου είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
Ο κ. Αμανατίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β’.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου, με στόχο την εμβάθυνση και το συντονισμό των δράσεων Ελλάδας και Κύπρου σε ζητήματα Διασποράς.
Τέλος, ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, αποτίοντας φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στις 21 Απριλίου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Κύπρο, για πρώτη φορά, ως Υφυπουργός Εξωτερικών είχα την τιμή και τη χαρά να συναντήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχαμε μια εγκάρδια συζήτηση. Ενημερώθηκα και από τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βέβαια, με τη διεύρυνση των συνεργασιών, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, όπως και την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Σας ευχαριστώ».

Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στις 21 Απριλίου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

«Με το Μακαριώτατο είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση. Να τον ευχαριστήσω που με δέχθηκε. Η εκτίμηση προς το πρόσωπό του το γνωρίζει ότι είναι απεριόριστη, έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ενημερώθηκα για τις τελευταίες εξελίξεις και πώς τις βλέπει ο ίδιος σε σχέση με το εθνικό θέμα. Αλλά και τον ευχαρίστησα ιδιαίτερα, μέσα από την καρδιά μου για τη συμβολή του, για την επιτυχία της πραγματοποίησης της Αγίας και Πανορθοδόξου Συνόδου, η οποία γίνεται στην Κρήτη στο Κολυμπάρι, τώρα, τον Ιούνιο. Μακαριώτατε όπως γνωρίζετε Απόδημος Ελληνισμός και Εκκλησία, Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεν μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο και ως εκ τούτου και η συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στον ελληνισμό της διασποράς είναι τεράστια. Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια που μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο και αυτά είναι η συνεργασία μας με τη δύναμη του Θεού και του Μακαριωτάτου την προσπάθεια, μπορούμε να πάμε βήματα μπροστά. Να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό και τον κ. Φωτίου που μου έδωσε την δυνατότητα αυτή, να επισκεφθώ την Κύπρο μέσα από την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών».

Μετά τη συνάντηση εργασίας με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου στις 21 Απριλίου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:
«Κύριε Επίτροπε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους απόδημους Κύπριους, αγαπητέ φίλε Φώτη, να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη φιλοξενία και την πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Είναι γνωστό, και το αναφέρατε, ότι οι σχέσεις των δυο κρατών είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο των ευθυνών των χαρτοφυλακίων που έχουμε. Προχωρήσαμε και στην επικαιροποίηση του εναπομείναντος προγράμματος μέχρι το Δεκέμβρη 2016 για τις δράσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν από κοινού, από τα δύο μέρη. Εκείνο που επισημάναμε πάρα πολύ έντονα είναι, όχι μόνο την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των διασπορών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας αυτής, στο πλαίσιο βέβαια της πολυδιάστατης πολιτικής και των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει ως Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ και δευτερευόντως με την Αίγυπτο.

Αυτό πολλαπλασιάζει και δίνει αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολυδιάστατη πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε και εμείς ως χώρα, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο, τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δεύτερο που έχουμε κάνει και με πολύ μεγάλη χαρά θα ήθελα να πληροφορήσω από το βήμα αυτό, ότι προχωρούν και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες -και στις επόμενες ημέρες θα είναι στη Διαύγεια- η καθιέρωση της ημέρας Ελληνοφωνίας, που θα είναι η 20η Μαΐου, ημέρα που εικάζεται και που έχουν καταλήξει οι ειδικοί, ότι είναι ημέρα γέννησης του Σωκράτη.

Η καθιέρωση της Ελληνοφωνίας με νόμο, είναι αυτή που θα δώσει, αν θέλετε το έναυσμα, αν θέλετε κάτι περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και να προτείνουμε τη χρήση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια, η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στην καθιέρωση της ημέρας αυτής αλλά και στις δράσεις. Αποφασίσαμε κοινές δράσεις. Το δεύτερο είναι ότι, προχωρούμε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο θέλουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρχει και ο καλύτερος συντονισμός και η συμμετοχή των Κυπρίων ελληνικής καταγωγής στο ΣΑΕ.

Το τρίτο, όπως είπε και ο κ. Επίτροπος, η σύσταση του ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων παγκοσμίως – η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε από την Αγγλία- είναι η διασύνδεση, κατ’ αρχάς η οργάνωση της νέας διασποράς, της νέας διασποράς που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους οικονομικούς, αλλά και η διασύνδεσή της με την παλιά διασπορά και η διασύνδεση της με την πατρίδα. Έτσι ώστε, αυτό ακριβώς, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες που αποκτούν, να μπορούν να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα και αντίστοιχα από τη μητέρα πατρίδα να μεταφερθούν προς τη νέα διασπορά.

Αλλά και η διασύνδεση της νέας διασποράς με την παλιά διασπορά. Είχαμε την ευκαιρία επίσης και άκουσα με πάρα πολύ ενδιαφέρον αναλυτικά αυτά τα οποία ο κ. Επίτροπος μου έχει πει και για τους αγνοούμενους, για την καταστροφή των χριστιανικών και πολιτιστικών μνημείων. Νομίζουμε ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση, και περισσότερο στο πλαίσιο των επιτροπών και της UNESCO, αλλά και γενικότερα για την προστασία των μνημείων. Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον τομέα αυτό. Τελειώνοντας, γιατί είδα τα περισσότερα τα έχει ήδη πει ο κ. Επίτροπος και είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θέλω να πω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαχρονικά, ιστορικά εργαζόμαστε μαζί, προωθούμε από κοινού τα εθνικά μας συμφέροντα και η περαιτέρω εμβάθυνση, επικαιροποίηση και ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των δυο διασπορών, έχει μόνο να φέρει θετικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα των δυο κρατών.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να ευχαριστήσω και να αποδεχθώ την πρόσκληση την οποία μου απευθύνετε κε Επίτροπε για τον Ιούλιο, που θα διεξαχθεί το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και με μεγάλη μου χαρά να έρθω να απευθύνω χαιρετισμό, ελπίζοντας ότι θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα αυτά, για τα οποία σας έχω πει: για την Ελληνοφωνία αλλά και το ΣΑΕ, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες μπορούμε να εξαγγείλουμε και βεβαίως εργαζόμαστε έτσι ώστε να γίνει η ανανέωση του προγράμματος συμφωνίας συνεργασίας μετά το Δεκέμβριο 2016.

Εργαζόμαστε, επίσης, για την υπογραφή ενός προγράμματος μεταξύ των τριών διασπορών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Η πολιτική της Ελλάδος, τόσο στο επίπεδο τριμερών συμφωνιών με το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο, έχει δημιουργήσει το σταθερό περιβάλλον, ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προωθηθεί η επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τη Μέση Ανατολή.
Να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή του κ. Επιτρόπου και στον διαθρησκειακό διάλογο που είχαμε τον προηγούμενο Οκτώβριο, αλλά και στην αναγκαιότητα που επισημάναμε και οι δυο ότι θα πρέπει ο διαθρησκειακός διάλογος να αποτελέσει γέφυρα που δε θα αφήσει να υπάρξει κανένα γόνιμο έδαφος για θεωρίες φονταμενταλισμού, που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα.

Κε Επιτροπε με τα λόγια αυτά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας εδώ. Είναι η πρώτη μου φορά ως Υφυπουργός με το χαρτοφυλάκιο αυτό και ευελπιστώ η συνεργασία μας να πάει και σε άλλο επίπεδο».

– See more at: http://left.gr/news/pragmatopoiithike-i-diimeri-episkepsi-toy-yfypoyrgoy-exoterikon-g-amanatidi-sti-leykosia#sthash.1UX5Rp8A.dpuf

The post Πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη στη Λευκωσία appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...