Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ζητούν να μπει τέλος στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ζητούν να μπει τέλος στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»
Η παγκόσμια εκστρατεία κατά του εμπορίου των ναρκωτικών απέτυχε και ήρθε η ώρα για μία ριζική αναθεώρηση, σύμφωνα με ομάδα που αποτελείται από νομπελίστες οικονομολόγους, έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης και άλλους.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τον ‘πόλεμο κατά των ναρκωτικών’ και να επαναπροσανατολίσουμε όλους τους πόρους προς αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πολιτικές που υποδεικνύονται από ενδελεχείς οικονομικές αναλύσεις», αναφέρει η ομάδα στο προοίμιο έρευνας του London School of Economics (LSE) με θέμα την πολιτική κατά των ναρκωτικών.

Αναφερόμενη τον τεράστιο αριθμό των φυλακισμένων για υποθέσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ, τη διαφθορά και τη βία στις αναπτυσσόμενες χώρες και την επιδημία του AIDS στη Ρωσία, η ομάδα καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να εγκαταλείψουν την «μονολιθική κατασταλτική προσέγγιση» απέναντι στα ναρκωτικά.

Ο ΟΗΕ οργανώνει διάσκεψη κορυφής με θέμα την πολιτική απέναντι στα ναρκωτικά το 2016, ενώ σημαντικές διαστάσεις παίρνει η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα μίας πολιτικής απελευθέρωσης των ναρκωτικών.

«Ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να ηγηθεί ενός νέου διεθνούς συνεργατικού πλαισίου που θα βασίζεται στη θεμελιώδη παραδοχή ότι διαφορετικές πολιτικές θα είναι αποτελεσματικές σε διαφορετικές χώρες και περιοχές», αναφέρεται στο προοίμιο, το οποίο υπογράφεται από νομπελίστες οικονομολόγους όπως ο Κένεθ Αροου, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Τόμας Σέλινγκ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

Το προοίμιο συνοδεύει έρευνα για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πολιτικών κατά των ναρκωτικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το London School of Economics σήμερα.

Ήδη ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την υπό τις ΗΠΑ πολιτική που πρεσβεύει την καταπολέμηση των ναρκωτικών μέσω της απαγόρευσης.

Το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης αποφάσισε τον Δεκέμβριο να επιτραπεί η καλλιέργεια, πώληση και χρήση μαριχουάνας. Ο πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε στη διεξαγωγή διαλόγου για τις εναλλακτικές στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών επιλογές και ο πρόεδρος της Γουατεμάλας είπε ότι η χώρα του είναι πιθανόν να παρουσιάσει σχέδιο για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας μαριχουάνας και οπιούχου παπαρούνας εντός του έτους.

Οι ψηφοφόροι των πολιτειών του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον ενέκριναν την νομιμοποίηση της κατοχής και χρήσης της μαριχουάνας το 2012.

Στην έρευνα του LSE εκτίθενται οι αποτυχίες του πολέμου κατά των ναρκωτικών, όπως τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξε ότι η εκστρατεία καταπολέμησης του εμπορίου των ναρκωτικών στην Κολομβία μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση μέχρι και κατά 46% των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στο Μεξικό, καθώς η διακίνηση μεταφέρθηκε προς βορράν, καθώς και η εκτίμηση ότι το 40% των 9 εκατομμυρίων που βρίσκονται στη φυλακή σε ολόκληρο τον κόσμο βαρύνεται με σχετικές με ναρκωτικά κατηγορίες.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...