Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, αν δεν επιστρέψει το προσωπικό

bb
Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, αν δεν επιστρέψει το προσωπικό
Τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επανέλαβαν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν για δεύτερη ημέρα σήμερα, Πέμπτη για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Προειδοποιούμε ότι θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο. Κι όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε» ανέφερε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να «τα βρουν μεταξύ τους» στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Γάτσιος.

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα της με καθαρότητα και εντιμότητα και να το διορθώσει, όπως το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες της» συμπλήρωσε.

Σε δραματικούς τόνους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας υπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει».

«Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε “καλημέρα”» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.

«Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην Παιδεία» επισήμανε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος.

«Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρ. Τσάλτας.

Πάντως, στην πρόταση των διοικητικών υπαλλήλων να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Γάτσιος απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Αλλά, φυσικά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, πραγματικό, δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».

«Καμπανάκι» και από το ΑΠΘ

Παράλληλα, νέο καμπανάκι για τη λειτουργία του ΑΠΘ κρούουν οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, η λειτουργία του πανεπιστημίου καθίσταται οριακή ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των διοικητικών του υπηρεσιών, από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αλλά και τη μη αναπλήρωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται.

«Ζητάμε μία έμπρακτη στήριξη από τους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας, από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει και να λειτουργεί σωστά» τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ και προσωρινά πρυτανεύων, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

»Ζητάμε ειδικά από την κυβέρνηση να δείξει συνέπεια, ως προς τη διαδικασία που και η ίδια ζήτησε: Αποτύπωση των δομών του πανεπιστημίου και αξιολόγηση. Έγινε αυτή η αξιολόγηση από εξωτερικό αξιολογητή, τον οποίο όρισε το υπουργείο Παιδείας. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, το οποίο λέει ότι το ΑΠΘ χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους, είναι αυτό που ζητάμε τουλάχιστον να τεθεί και να αναγνωριστεί ως στόχος» πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε, το σύνολο του προσωπικού αυτή τη στιγμή είναι 412 άτομα, ενώ ήταν 962.

«Καταλαβαίνετε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούμε» τόνισε η αναπληρώτρια πρύτανης Ανθρώπινων Πόρων του ΑΠΘ, καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου- Πατάκα, εξηγώντας ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 70%, ενώ το διοικητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί κατά 60%, με αποτέλεσμα να καθίσταται οριακή η λειτουργία του Πανεπιστημίου, «η οποία δεν οφείλεται στο ότι οριακά φτάνουμε, αλλά στο ότι το υπάρχον διοικητικό προσωπικό απασχολείται παράλληλα σε πάρα πολλές υπηρεσίες, έρχεται πολύ συχνά και Σαββατοκύριακο και δουλεύει σε ωράρια που είναι εξουθενωτικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Πατάκα, 81 άτομα ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πρώτο «κύμα» εφαρμογής του μέτρου και έχουν διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ 165 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο δεύτερο «κύμα», εκ των οποίων μόνο οι 84 θα επιστρέψουν (82 από το ΑΠΘ και δύο από άλλα πανεπιστήμια).

Επίσης, 17 υπάλληλοι μετατάσσονται σε άλλα πανεπιστήμια και 10 έχουν μείνει έξω από τους πίνακες ΑΣΕΠ, που, σύμφωνα με την αντιπρύτανη, σημαίνει ότι «στις 8 Ιανουαρίου πιθανόν θα είναι στη λίστα των ανέργων».

«Ζητούμε τους 969 υπαλλήλους που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου», επισήμανε η κ. Πατάκα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης σημείωσε πως «όποιος τρόπος κι αν εφαρμόστηκε για τον καθορισμό του αναγκαίου διοικητικού προσωπικού κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι η υποστελέχωση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και η αδυναμία λειτουργίας έχει μέχρι στιγμής αποφευχθεί μέσα από ανορθόδοξες λύσεις».

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...