Πρόοδο σε Ελληνικό και Πλειστηριασμούς έως τη 1 Μαρτίου θέλουν οι θεσμοί

Πρόοδο σε Ελληνικό και Πλειστηριασμούς έως τη 1 Μαρτίου θέλουν οι θεσμοί

Ελληνικό και Πλειστηριασμοί, κρίνονται στο EWG της 1ης Μαρτίου

Να κλείσουν τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει σκιά στην υλοποίηση της τέταρτης θέλουν κυβέρνηση και οι θεσμοί! Αν και έχει αναγνωριστεί από την Ευρώπη, ότι η εξέλιξη έχει φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης, που προχώρησε το δικό της σκέλος, η όποια νέα καθυστέρηση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η πρόοδος την 1η Μαρτίου, στο επόμενο EuroWorking Group (EWG), που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 12 Μαρτίου.

Για το Ελληνικό αναμένεται η έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να δημοσιευτεί το Προεδρικό διάταγμα. Για την  ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έχουν γίνει όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και από σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με στόχο να ολοκληρωθεί αρκετός όγκος υποθέσεων, ώστε οι θεσμοί να πειστούν πως το νέο σύστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές. Στόχος είναι η ολοκλήρωση 40.000 πλειστηριασμών, κάθε έτος. Το νούμερο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σταδιακά και η ελληνική πλευρά έχει τρία χρόνια προθεσμία.

Μία καλή σύσταση προόδου από το EWG, θα φέρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Μαρτίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν μερικές μέρες, μετά από το οκ του Eurogroup, ώστε να έρθει και η απαραίτητη έγκριση του ESM και να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση.  

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, έχουν κάνει γνωστό ότι θέλουν να διαπιστώσουν στην πράξη την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ανεμπόδιστη πραγματοποίηση τους σε όλη την επικράτεια. Σε αυτό το κομμάτι,  λύση είναι οι πλειστηριασμοί της επαρχίας που δεν προχωρούν, να γίνονται στην Αθήνα.  

Παρά τις ουρές, οι υπουργοί Οικονομικών, αποφάσισαν να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου αναμένεται η επιστροφή του «κουαρτέτου» των θεσμών στην Αθήνα, ενώ θα προηγηθεί  έως αύριο, η έλευση των τεχνικών κλιμακίων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα.

Αυτή η επίσκεψη των θεσμών, είναι έκτακτη λόγω των εξελίξεων και για αυτό θα μείνουν μόνο λίγες ημέρες στην Αθήνα. Μετά θα επιστρέψουν πάλι μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, για την ελάφρυνση του χρέους, τον ρόλο του ΔΝΤ και την μορφή της εποπτείας την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο.

Barclays: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, δεν υπάρχουν αλλά εμπόδια

Δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της Ελλάδας, που τον Αύγουστο βγαίνει από το μνημόνιο, επισημαίνουν αναλυτές της Barclays. Σε νέα έκθεση της τράπεζας, χαρακτηρίζεται ως «θεμελιωδώς θετική» την περίπτωση της Ελλάδας αφού δεν υπάρχουν εμπόδια που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη χώρα πριν τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Παράλληλα, η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν είναι οικονομικοί αλλά … πολιτικοί! Σύμφωνα με την ανάλυση η Ελλάδα είναι πιθανόν να προ-χρηματοδοτηθεί μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά προειδοποιεί τις αγορές να μην προσπεράσουν τις πιθανές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρων εκλογών μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και σε αντίθεση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν καλείται να υλοποιήσει δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπεραποδόσει έναντι των δημοσιονομικών στόχων την τελευταία τριετία. Οι αρχές έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα έσοδα, ενώ η πρόσφατη υπεραπόδοση οφείλεται στην καλύτερη εκτέλεση στο σκέλος των δαπανών. Δεύτερον, διάφορα δημοσιονομικά μέτρα που καλύπτουν και τα επόμενα χρόνια έχουν ήδη νομοθετηθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις.

Οσον αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, η τράπεζα υπενθυμίζει ότι η τελευταία έκθεση συμμόρφωσης περιλαμβάνει μια λίστα με 88 προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν σε δομικές πολιτικές με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Η συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία, καλά νέα για το χρέος!

Η ανάληψη καθηκόντων από μία νέα ισχυρή κυβέρνηση στην Γερμανία, θα βοηθούσε σε πιο παραγωγικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθούν από την αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την τράπεζα, από τις ανακοινώσεις του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017 και τις αναφορές σε περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων «μετά τη λήξη του προγράμματος», δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο. Τώρα, η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο εποικοδομητική στάση από το Βερολίνο, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Για το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα παραμείνει ως το τέλος του προγράμματος χωρίς όμως να βάλει νέα κεφάλαια. Το Ταμείο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να παράσχει τεχνική βοήθεια στην μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Ακόμα 6 δις μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο

Η τράπεζα δεν θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του QE προτού ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, αν και θα υπάρχει περιθώριο. Είναι πιθανόν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην επανεπένδυση των εσόδων από τις αγορές ομολόγων. Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές με το νέο 7ετές ομόλογο, η τράπεζα επισημαίνει πως  μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για δυο νέες δημοπρασίες.

Οι Βρετανοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει τίτλους ύψους 6 δισ. – πιθανότατα σε δυο ξεχωριστές κοινοπρακτικές εκδόσεις – στο πλαίσιο της δημιουργίας «μαξιλαριού ρευστότητας» και για το 2019. Το αποθεματικό θα φτάσει κοντά στα 20 δις ευρώ.

Ανάπτυξη και χρηματοδότηση θα «φτιάξουν» τα πλεονάσματα

Για τους φιλόδοξους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Αθήνα θα μπορέσει να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο ως το 2022, αλλά όπως αναφέρει λογικά θα μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της από το 2019, κάτι που θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα υπάρξουν όροι που πιθανόν να συνδεθούν με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Κλειδί» η μείωση των κόκκινων δανείων

Τέλος, γίνεται αναφορά στο μεγάλο αγκάθι του τραπεζικού συστήματος, τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με την ανάλυση, κυβέρνηση και τράπεζες θα συνεχίσουν τη βελτίωση στο μέτωπο της διακυβέρνησης, θα αναζητήσουν τρόπους μείωσης των τραπεζικών NPEs και θα προσδιορίσουν μια αναλυτική αναπτυξιακή στρατηγική για να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή κατανομή των πόρων. Πάντως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, επισημαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της επιστροφής στην ομαλότητα και την ενίσχυση των προοπτικών για την οικονομία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322287-Proodo-se-Elleniko-kai-Pleisteriasmoys-eos-te-1-Martioy-theloyn-oi-thesmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...