Πως και γιατί μπορούν να χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη!

Πως και γιατί μπορούν να χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη!

Ο οικονομικός κίνδυνος για την Ευρώπη από τον κινεζικό «δράκο»

Ανησυχούν οι βιομήχανοι της Ευρώπης για την επιβράβευση της Οικονομίας της Κίνας, η απώλεια εξαγωγών η αποσταθεροποίηση των εμπορικών ροών  θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από  1,7 έως και 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή για λογαριασμό 25 ομοσπονδιών ευρωπαϊκών βιομηχανιών, η ενδεχόμενη χορήγηση του χαρακτηρισμού στην Κίνα, ως «Οικονομία της Αγοράς», όπως θέλει το Πεκίνο, θα έχει άμεσα και ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για την Ευρώπη,  γιατί θα μειώσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κίνα.

Οι δασμοί αυτοί, εφαρμόζονται για ορισμένα προϊόντα συγκεκριμένης χώρας καταγωγής ή ακόμα και συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής, τα οποία εισάγονται στο έδαφος της Κοινότητας σε πολύ χαμηλή τιμή ή σε τιμή κάτω του κόστους, εφόσον οι εισαγωγές αυτές αποδεδειγμένα πλήττουν σοβαρά την κοινοτική παραγωγή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25% έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της μονομερούς χορήγησης του επίσημου χαρακτηρισμού της “οικονομίας της αγοράς” στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξετάζουν το εν λόγω ενδεχόμενο.

Σε ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε σχετικά πως  «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν παίρνει αυτήν την απόφαση μόνη της, καθώς λαμβάνει υπόψη της την γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...