Πόσα λεφτά πήραν από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ

bb
Πόσα λεφτά πήραν από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ
To ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ διατέθηκε συνολικά από το 2005 έως το 2013 σε ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ για ερευνητικύς σκοπούς.

Οπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, τα τρία προαναφερθέντα κόμματα εισέπραξαν τα εξής ποσά:

    ΛΑΟΣ: Από το 2005 έως και το 2013, σε 2.295.178,21 ευρώ
    Χρυσή Αυγή: Το 2013, 155.913,38 ευρώ
    ΔΗΜΑΡ: Το 2013, 144.852 ευρώ

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση, προχώρησε στην κίνηση αυτή λόγω «διάφορων ανακοινώσεων» από τα τρία αυτά κόμματα, σύμφωνα με τις οποίες «αν και δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, αρνήθηκαν συστηματικά να εισπράξουν το μέρος της επιχορήγησης που τους αναλογούσε για επιμορφωτικούς-ερευνητικούς σκοπούς» όπως προβλέπει ειδική διάταξη νόμου, με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.

Η βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν έχουν συσταθεί από τα τρία συγκεκριμένα κόμματα, αντίστοιχα ιδρύματα με σκοπούς επιμορφωτικούς-ερευνητικούς, πώς λέγονται αυτά, ποια νομική μορφή έχουν και αν έχουν ΑΦΜ. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί και ποια είναι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αν όντως υπάρχουν τέτοια ιδρύματα.

Ωστόσο, ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει στην κ. Χρυσοβελώνη ότι ο οικονομικός και λογιστικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά επ’ αυτού λειτουργεί στη Βουλή η Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

Επισημαίνει ακόμη ότι από τις υφιστάμενες διατάξεις προβλέπεται η δημοσίευση ετήσιων ισολογισμών, στους οποίους απεικονίζεται η οικονομική κατάσταση των κομμάτων, που δικαιούνται και λαμβάνουν ετήσια τακτική χρηματοδότηση και χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...