Πόσοι πλήρωσαν για τη λίστα Μπόργιανς

Πόσοι πλήρωσαν για τη λίστα Μπόργιανς

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 23/03/2016 – 18:32

πλήρωσαν για τη λίστα Μπόργιανς

25 – 30 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΤΑΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Την επιλογή της υποβολής συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης με τα ποσά που κατέχουν στην UBS, επιλέγει ένα ποσοστό των προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπόργιανς και έχουν κληθεί ήδη από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Τα πρόσωπα αυτά είναι 25-30 και αποτελούν ένα (πιθανόν μικρό) ποσοστό σε σχέση με όσους έχουν ήδη εμφανιστεί και επιλέγουν να μην ενδώσουν αλλά να δεχτούν να υποβληθούν σε έλεγχο ενώ θα κινηθεί εναντίον  τους ποινική διαδικασία. Αυτοί οι πρώτοι εμπλεκόμενοι, 25-30 άτομα, σε βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποφύγουν τον έλεγχο.

Οι εμπλεκόμενοι που εμφανίστηκαν είχαν λάβει κλήσεις προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίμησαν πριν η δικαστική διαδικασία φτάσει στην άσκηση ποινικής δίωξης, να ρυθμίσουν όσα ζητήματα προκύπτουν από την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών.

Δηλαδή πρόκειται να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις περιλαμβάνοντας τα ποσά στην τράπεζα UBS και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν σταματώντας την ποινική διαδικασία που έχει κινηθεί σε βάρος τους.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ

Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές ένας βασικός λόγος που δεν επιλέγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να πληρώσουν αμέσως αλλά διακινδυνεύουν έλεγχο και τη βάσανο μιας δικαστικής διαδικασίας, είναι ότι ακόμα δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία.

Αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα στα πρόσωπα αυτά να πληρώσουν – πιθανόν – μειωμένο ποσοστό φόρου και να αποφευχθεί ο χρονοβόρος έλεγχος, ενώ ταυτόχρονα θα μπουν αμέσως χρήματα στο δημόσιο ταμείο. 

Το νομοσχέδιο όμως έχει μπλοκαριστεί από την τρόικα, η οποία θεωρεί- κατά πληροφορίες-  πως είναι άδικο για τους συνεπείς φορολογούμενους, οι φοροφυγάδες και να πληρώνουν λιγότερο και να αποφεύγουν τις ποινικές κυρώσεις.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα ο ελεγχόμενος, αφού δεν γλιτώνει χρήματα, να επιλέγει να αναμετρηθεί δικαστικά με το κράτος, δεδομένου πρώτον ότι ο έλεγχος θα είναι χρονοβόρος και δεύτερον ότι οι αναδρομικοί φοροέλεγχοι (πριν το 2010) ήδη αμφισβητούνται στα δικαστήρια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...