Πότε γλυτώνετε από τις προσαυξήσεις οφειλών στο Δημόσιο! (Ολόκληρη η απόφαση)

Τετάρτη 20/07/2016 – 16:44

Οφειλές δημόσιο

Τις προϋποθέσεις για απαλλαγή οφειλετών από τις προσαυξήσεις στα χρέη τους προς το Δημόσιο, περιλαμβάνει  οδηγία (ΠΟΛ 1106/2016) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την οποία αποδέχεται τη γνωμοδότηση 89/2015 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δίνει ένα παράθυρο για διαγραφή προσαυξήσεων.

Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να γίνει και όπως τονίζεται στην οδηγία, κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν το Δημόσιο δεν ήξερε την ύπαρξη του χρέους, που συνιστά λόγο απαλλαγής του χρεοφειλέτη από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά μόνο αν αυτό οφείλεται σε ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός. Έκτακτη κατάσταση η δεν ήταν δυνατό να προληφθεί ή να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης.  

Αν ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή της οφειλής έχει ως αιτία την έλλειψη της γνώσης της, ότι ο ίδιος δεν ήξερε ότι υπήρχε η οφειλή και πως αυτό συνέβη λόγω περιστατικού ανωτέρας βίας, τότε και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να απαλλαγεί από τα χρέη του.

Από την άλλη πλευρά, αν ο οφειλέτης δεν γνώρισε την οφειλή του λόγω μη αποστολής ατομικής ειδοποίησης, από την υπηρεσία τότε  δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.

Αυτά βασίζονται σε γνωμοδότηση, του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) το 2015 την οποία έκανε αποδεκτή ο Γεν.Γραμμ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ήδη έχει κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες τγια άμεση εφαρμογή.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...