Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

bb

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Θετικά αποτιμά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το πρόγραμμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα «έχει ακόμη πράγματα να κάνει», ενώ αποκλείει την πιθανότητα κουρέματος του χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του.

Σε μακροσκελή συνέντευξη στο διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Augsburger Allgemeine εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που πήραν δάνεια από τον ESM για να ξεπεράσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, μπορούν αυτοτελώς πλέον να χρηματοδοτούνται στην ελεύθερη αγορά, παρουσιάζοντας μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Ίσως ελάφρυνση, αλλά όχι κούρεμα χρέους

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο», σημειώνει ο Ρέγκλινγκ. «Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας».

Ο  επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι η εξυγίανση της Ελλάδας είναι βιώσιμη. «Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για κούρεμα του χρέους ο Ρέγκλινγκ είναι κατηγορηματικός. «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄ αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».

Τα σημεία στα οποία θα πρέπει η Ελλάδα να προσέξει κατά τον κ. Ρέγκλινγκ είναι η «ασθενής διοίκηση», στο παράδειγμα των φορολογικών αρχών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. «Θα ήταν κρίμα εάν οι μέχρι τώρα πρόοδοι ατονήσουν στο τέλος του προγράμματος», προσθέτει.

«Υψηλό το ρίσκο για τα ελληνικά ομόλογα»

Οι θετικές εκτιμήσεις του κ. Ρέγκλινγκ απεικονίζονται και στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδα από B- σε Β με θετικές προοπτικές. Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «ακόμη και με την αναβάθμιση παραμένει όμως το ρίσκο υψηλό για το ελληνικά χρεόγραφα, η χώρα βρίσκεται πέντε βαθμίδες μακριά από την ομάδα των αξιόπιστων οφειλετών. Ωστόσο η αναβάθμιση της Αθήνας αποτελεί σημαντικό βήμα στο δρόμο επιστροφής της χώρας στις αγορές… Η αύξηση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει και πάλι μια συζήτηση που θεωρείτο ότι είχε κλείσει. Πρόκειται για το ερώτημα πώς πρέπει να συνοδευτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με αποθέματα ρευστότητας ή με γραμμή πιστοληπτικής στήριξης από τον ESM; Είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο Eurogroup. (…) Από ελληνική σκοπιά η πιστοληπτική γραμμή στήριξης έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι θα ήταν συνδεδεμένη με μεταρρυθμιστικούς όρους, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ένα μαξιλάρι ασφάλειας γύρω στα 19 δισ. ευρώ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322115-Regklingk-E-Ellada-echei-semeiosei-megale-proodo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...