ΣΕΒ: Κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος

ΣΕΒ: Κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος

Με το μήνυμα «κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος» και με την πεποίθηση ότι είναι μονόδρομος για τη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό Big Bang εάν θέλουμε να πετύχουμε παραγωγικές επενδύσεις, ευημερία και δουλειές, o Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μίλησε σήμερα στο Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Φέσσας εστίασε στη σημαντική από-επένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης και τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία  στην κυριολεξία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 26% σε 12,6%.  Για αυτό και επιβάλλεται όπως σημείωσε να γίνει, καταρχήν, εθνικός επενδυτικός στόχος η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία όπως σημείωσε και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ.

Μονόδρομος η αύξηση των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό  15%.

Για τον ΣΕΒ, είναι μονόδρομος η αύξηση των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».

Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο

Η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βρίθουν από εξαιρετικές ιδέες και δοκιμασμένες καλές πρακτικές που αντιμετώπισαν  προβλήματα σαν και αυτά που μαστίζουν το Ελληνικό επενδυτικό τοπίο και οδηγούν στην επενδυτική ένδεια. Ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, οφείλει να περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες:  

1.         Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.

2.         Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.

3.         Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.

4.         Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

5.         Διπλασιασμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.

6.         Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021. 

7.         Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.

8.         Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.

9.         Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

10.       Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.

11.        Ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

12.       Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329554-SEB-Kathe-ependyse-einai-ethnikos-stochos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...