Σε τροχιά συμφωνίας, κυβέρνηση και δανειστές

Σε τροχιά συμφωνίας, κυβέρνηση και δανειστές

Συμφωνία το Σάββατο, βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί, για την υπογραφή του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level AgreementSLA). Η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων κύλησε ομαλά, με τους υπουργούς της κυβέρνησης, να κάνουν λόγο για καλό κλίμα και κλείσιμο των κεφαλαίων της αξιολόγησης, χωρίς κωλυσιεργίες.  Σήμερα, η ημέρα θα ξεκινήσει με την φορολογία, όπου παραμένει ανοιχτό το θέμα του ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν δύο συναντήσεις για να καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά και τα χρηματοοικονομικά, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία συνάντηση για τα Εργασιακά.

Με τον ΕΝΦΙΑ ξεκινά αύριο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ανεβάζει στροφές η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών. Αύριο, την τρίτη ημέρα των συναντήσεων, θα πραγματοποιηθούν επτά συναντήσεις, με θέματα που αφορούν κυρίως το Οικονομικό επιτελείο. Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • 10:00 Φορολογικά

  • 11.00 Δημοσιονομική διαχείριση

  • 12:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον &  Αγορές Προϊόντων

  • 13:00 Εργασιακά

  • 16:00 Κοινωνική πρόνοια

  • 17:00 Χρηματοπιστωτικά

  • 19.00 Follow up Δημοσιονομικά 

Εχθές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το SLA». Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα και αργά το βράδυ οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα στείλουν το νέο προσχέδιο του κειμένου στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Σάββατο το πρωί, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία.

Στα χρηματοοικονομικά, στόχος των δύο πλευρών, είναι να υπάρξει σύγκλιση σε κάποια θέματα που εντοπίστηκαν, κατά τη χθεσινή συνάντηση.  Κάποια αφορούν τις αλλαγές στον εξωδικαστικό και περισσότερα τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Από χθες το μεσημέρι, που άρχισαν να ολοκληρώνονται οι πρώτες συναντήσεις, ξεκαθαρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει στις «ράγες» και ότι θα  υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς το Σάββατο. Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με το κουαρτέτο θεωρείται προϋπόθεση για τη επικύρωση της από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την  24ή Μάϊου.

 Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών να αποδέχονται πλέον τα ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία ότι η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών γίνεται σε σταθερή βάση, τώρα στο τραπέζι της συνάντησης πέφτουν προτάσεις για τη χρήση αυτού του πλεονάσματος ώστε να γίνουν φοροελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η υπέρβαση θα είναι μεγάλη και ανάλογα θα δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες.

Ο ίδιος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία». Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Επίσης, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, καθώς δέχτηκε  πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου.

Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.

Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική αξιολόγηση

 Η ηλεκτρονική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς για την Δημόσια Διοίκηση. Τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κλείνουν και όπως εξήγησε η ίδια πηγή, σχετικά με την επιλογή των 69 Γενικών Γραμματέων, το ΑΣΕΠ έκανε πολύ καιρό να βρει την μέθοδο του. Είναι βαριές οι διαδικασίες και χρειάζεται χρόνος. Έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Ότι είχε να κάνει το υπουργείο έχει γίνει. Τώρα είναι θέμα ΑΣΕΠ, το οποίο αναμένεται να κληθεί για ενημέρωση από τους θεσμούς. Για τους 89 Γενικούς Διευθυντές τα πράγματα πάνε καλά ήταν αρχικά να έχει κλείσει τον Μάιο αλλά οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Στο 1 προς 1 οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

Σχετικά με τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, τόνισε ότι  έχουμε περάσει από το 1 προς 5 στο 1 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έναν υπάλληλο που φεύγει από το πόστο του, προσλαμβάνεται ένας νέος.  Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, οι νέοι που έρχονται είναι πολύ φτηνότεροι από αυτούς που φεύγουν, αφού έχουν χαμηλότερες απολαβές. Τέλος, κατέστη σαφές ότι η αξιολόγηση πηγαίνει πολύ καλά στα θέματα του υπουργείου και ότι δεν υπάρχουν άλλα ανοιχτά θέματα.

ΔΝΤ: Ο χρόνος για συμφωνία στο χρέος τελειώνει…

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για συμφωνία στο θέμα του χρέους, τονίζει το ΔΝΤ. Μετά το τελεσίγραφο του Πολ Τόμσεν, τώρα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις έσπευσε να τονίσει ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τελειώνει. Συγκεκριμένα, είπε πως «αν φτάσουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα και οι πολιτικές παραμένουν εντός τροχιάς μπορούμε να φέρουμε την πρόταση για ενεργοποίηση του προγράμματος στο Δ.Σ.»

Παραδέχτηκε ότι έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που είναι το ένα σκέλος, αλλά υπάρχει και το θέμα της επιπρόσθετης ελάφρυνσης χρέους. Αυτό είναι που παραμένει να λυθεί. Όπως είπε, «πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση γιατί το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα logistics. Χρειάζεται χρόνος για να πάει η πρόταση στο Δ.Σ.». Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου, ο κ. Ράις είπε τόνισε ότι «αν μπούμε στο πρόγραμμα αυτό θα σημαίνει εξ ορισμού ότι θεωρούμε το χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό για να προχωρήσει η Ελλάδα, να προσελκύσει επενδύσεις».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Eurogroup της Πέμπτης 25 Μαίου, ενώ για την πρόταση με το «γαλλικό μοντέλο» μείωσης του χρέους, είπε ότι είναι μία πολλά «υποσχόμενη πρόταση» δεδομένου ότι συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.  Όπως εξήγησε, «δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία». Σε αυτό το πλαίσιο, θύμισε δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

Ψαλιδόπουλος: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030

Η θέση του ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική μείωση, δεν έχει αλλάξει. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος υποστήριξε ότι  «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030». Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο. Αν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup δοθεί θετικό σήμα τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ταμείου ώστε να λήξει τον Αύγουστο. Αν δεν δοθούν αυτά που ζητά τότε δεν θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή».

Ντομπρόβσκις: Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος

Θετικό για την ελάφρυνση του χρέους, είναι και το σήμα που έστειλε σήμερα η Κομισιόν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι Βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη» περίοδο για τις εν λόγω αποφάσεις και ότι η συμφωνία του Ιουνίου θα περιλαμβάνει και το χρέος. «Είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτή η εργασία συνεχίζεται, θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup».

Όπως σημείωσε, για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332128-Se-trochia-symphonias-kybernese-kai-daneistes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...