Το «μυστικό όπλο» του σιροπιού είναι οι φαινολικές ενώσεις που σχηματίζονται στο εσωτερικό των χουρμάδων καθώς οι καρποί ωριμάζουν φυσικά. Τα αποτελέσματα δοκιμών in vitro έδειξαν πως η αντιβακτηριακή δράση του σιροπιού που φτιάχνουν παραδοσιακά στην Μπάσρα (Βασόρα) του νοτίου Ιράκ είναι συγκρίσιμη με αυτήν του μελιού μανούκα. Όταν αναμίχθηκε με ένα φάσμα νοσογόνων βακτηρίων –Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. και Pseudomonas aeruginosa– το σιρόπι τα εμπόδισε να αναπτυχθούν μέσα σε έξι ώρες ενώ το μέλι μανούκα χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο.
Αντιθέτως, τεχνητό σιρόπι από συστατικά σακχάρων του φυσικού σιροπιού αλλά χωρίς τις φαινολικές ενώσεις, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες το σιρόπι χουρμάδων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω σε πληγές.