Σκουρλέτης: Νέο σχέδιο νόμου για την απαλλαγή από τα τέλη για τα κενά ακίνητα

bb

Σκουρλέτης: Νέο σχέδιο νόμου για την απαλλαγή από τα τέλη για τα κενά ακίνητα

Έρχεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα της χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δεσμεύτηκε  ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντησή τους, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, τους Αντιπροέδρους Χαράλαμπο Τσουτρέλη, και Κωνσταντίνο Χαιδούτη και τον Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Αναστάσιο Βάππα.

Το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε στον υπουργό, ότι υπάρχουν πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αξιώνουν παρανόμως, όπως προκύπτει και από τη γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη», την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών για κενά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Aυτοδιοίκησης, θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία απαλλαγής από τα τέλη ακινήτων, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον περιθώριο οποιασδήποτε σύγχυσης.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε πως τα υπόλοιπα θέματα θα εξεταστούν προκειμένου να επισημανθούν τα περιθώρια παρεμβάσεων, σε συνεννόηση όπου απαιτείται με συναρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά του Προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ, τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά είναι εκείνα που συμπεριλαμβάνονταν στην πρόσφατη επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ

“Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση με τους Ο.Τ.Α., τα οποία χρειάζονται άμεση νομοθετική ρύθμιση, ενόψει μάλιστα κατάθεσης εκ μέρους σας στη Βουλή, σχετικού αυτοδιοικητικού νομοσχεδίου. Τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνουμε έχουν ως εξής:

1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Αρκετοί ΟΤΑ της χώρας αξιώνουν παρανόμως, σύμφωνα και με την γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη», από ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών, γιατί δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος. Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση θέσπιση ερμηνευτικής διάταξης του άρθ. 5 παρ.1 ν. 3345/2005 που θα διευκρινίζει πέραν πάσης παρερμηνείας ότι η απαλλαγή αυτή ισχύει οποτεδήποτε και αν δηλωθεί η μη χρησιμοποίηση στους οικείους ΟΤΑ.

 

2. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων, φοβούνται να προσέλθουν για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών πενταετίας (από 8.8.2013) ως και λοιπών επιβαρύνσεων και προστίμων (άρθρο 105 παρ. 4 του ν. 4495/2017). Για αυτό ζητούμε να τροποποιηθεί η παραπάνω ρύθμιση ώστε τα επιπλέον αναλογούντα δημοτικά τέλη να χρεωθούν αυτομάτως στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, και χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό.

 

3. AΡΣΗ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους, και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων! Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν Δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προυπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου! Γι΄αυτό ζητούμε να νομοθετηθεί επιτέλους η αυτόματη πλήρης άρση των δεσμεύσεων αυτών, αν έχουν διαρκέσει πέραν της οκταετίας, και η απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.

 

4. ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε με την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 52 ν.4483/2017) εντός του καλοκαιριού 2017 και σε συνδυασμό με την αδυναμία εμπρόθεσμης βεβαίωσης από τους περισσοτέρους Ο.Τ.Α., λόγω και της επαναφοράς του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, παρήλθε άπρακτη για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, με απογοητευτικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους Ο.Τ.Α.   Γι΄αυτό ζητούμε τη θέσπιση νέας προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ τουλάχιστον έως 31.07.2018, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για δήλωση και βεβαίωση των οφειλών αυτών.”

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329408-Skoyrletes-Neo-schedio-nomoy-gia-ten-apallage-apo-ta-tele-gia-ta-kena-akineta ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...