«Σμύρνη μου αγαπημένη» από τις 30 Οκτωβρίου

«Σμύρνη μου αγαπημένη» από τις 30 Οκτωβρίου
Πρόκειται για την πρώτη θεατρική παραγωγή που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Υπό τους ήχους μουσικής από τη Σμύρνη πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη  στον «Ελληνικό Κόσμο» για την παρουσίαση του θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Πρόκειται για την πρώτη θεατρική παραγωγή που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αφού, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το θέμα της συνάδει απόλυτα με τους σκοπούς του. Να διατηρήσει δηλαδή ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση.

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις της παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού  στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση για τη Σμύρνη και την ιστορία της,γράφτηκε μετά από έρευνα πολλών ετών και καλύπτει την πιο  σημαντική ιστορικά περίοδο από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση, δημιουργεί μια μεγάλη παραγωγή για τη Σμύρνη, με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής και αυθεντικό κινηματογραφικό υλικό από τη θρυλική πόλη.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία  σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται  για πρώτη φορά γνωστά στο  ευρύ κοινό μέσα από το έργο.

Το κείμενο περιγράφει, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, την ανεπανάληπτη ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Ιωνίας από την εποχή του Α’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι το τέλος της πόλης. Η πολυπολιτισμική κοινωνία της Σμύρνης με τους Λεβαντίνους, Αρμένηδες, Τούρκους και Ρωμιούς, ο μαγικός τρόπος ζωής, η κουζίνα και η μουσική που  συνδυάζουν αρμονικά τα στοιχεία όλων των εθνοτήτων αλλά και οι κρυφές δυσαρμονίες τους, περνούν μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων. Και φυσικά πίσω απ’ αυτές αποτυπώνονται η πολιτική ιστορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι πολιτικές βλέψεις που οδήγησαν στην καταστροφή της περίφημης πόλης.

Στην παράσταση  συμμετέχει η  ορχήστρα Εστουδιαντίνα, που ειδικεύεται στη μουσική της Ιωνίας και συμμετέχει για πρώτη φορά ζωντανά σε θεατρική παράσταση. Η πρωτότυπη μουσική είναι του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη που έχει μελετήσει και αναβιώσει τη μουσική παράδοση της Μικρασίας. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης διευθύνει ζωντανά επί σκηνής την Εστουδιαντίνα με τραγουδιστές τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Σοφία Μέρμηγκα.

Παράλληλα στο φουαγιέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ» θα φιλοξενείται από τις 10 Νοεμβρίου , η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων»από την Ενωση Σμυρναίων.

Η σκηνοθεσία είναι της Μιμής Ντενίση ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα.

Ερμηνεύουν:

Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού,  Μιχάλης Μητρούσης και Κώστας Βουτσάς.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...