Σπίρτζης: Αρχές του 2019 η σύμβαση για επέκταση του προαστιακού έως το Λαύριο

Σπίρτζης: Αρχές του 2019 η σύμβαση για επέκταση του προαστιακού έως το Λαύριο

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών του Λαυρίου και της Ραφήνας, με το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, επεσήμανε από το βήμα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, που πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

“Το σχέδιο είναι να υλοποιηθεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως το Λαύριο πολύ γρήγορα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις αρχές του 2019, τέλος του 2018”, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προβλέπονται να γίνουν σταθμοί σε μια σειρά από διερχόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στους οικισμούς Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλιό, Θωρικό και Λαύριο.

Δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξει ένα κέντρο έναρξης και ολοκλήρωσης της κρουαζιέρας καθώς όπως είπε, υπάρχει σχέδιο για σοβαρή ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και πλούσια πολιτιστική ιστορία.

Τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, να μην μπορεί να μεταφερθεί μέρος της δραστηριότητας του λιμανιού του Πειραιά στο λιμάνι του Λαυρίου ή της Ραφήνας.

Αναφερόμενος στα έργα της Αττικής οδού δήλωσε ότι προχωράνε οι μελέτες για επέκτασή της προς τα δύο λιμάνια της Ανατολικής Αττικής, σύνδεσή της με την Εθνική οδό μέσω Κύμης, αλλά και σύνδεσής της από την Κατεχάκη με τη Βουλιαγμένη προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετείται και το Ελληνικό.

Για το νέο σύστημα αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων που θα είναι με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση και θα ισχύσει σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, τόνισε ότι ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάστασή του.

Έκανε λόγο για συμφέροντα που εμποδίζουν την εφαρμογή του προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει, γιατί “πολύ απλά αποσκοπεί στη μείωση της τιμής παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και σε κανέναν άλλο λόγο”.

Έχει προβλεφθεί το πιο σύγχρονο σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί στην Ευρώπη και θα επιτηρούμε τις εισόδους και τις εξόδους της χώρας, ανέφερε ο κ.Σπίρτζης υπογραμμίζοντας υπουργική απόφαση που απαγορεύει σε βαρέα οχήματα να κινούνται από το παράπλευρο δίκτυο.

Για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής είπε ότι υπήρξε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους προκειμένου να μην εγκατασταθούν σταθμοί μετωπικών και πλευρικών διοδίων ενώ αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου που αφορά την υλοποίηση κάθε έργου στην Ελλάδα είπε ότι πλέον έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με στρατηγικό σχεδιασμό, με τη δημιουργία δύο γενικών διευθύνσεων (στρατηγικού σχεδιασμού υποδομών και στρατηγικού σχεδιασμού συνδυασμένων μεταφορών) αλλά και ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι τα έργα και οι υποδομές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, ποιά η ιεράρχησή τους, ποιός ο μελετητής εργολήπτης και το κόστος.

“Πρέπει να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία πως ένας χώρος που ήταν γνωστό σε όλους ότι σχετιζόταν με αυτό που λέμε διαπλοκή είναι ένα χώρος διαφάνειας και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων είπε ότι πρόσφατα το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση που αφορούν έργα από το 2010 έως το 2014 που αποκαλύπτει ότι υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις απαλλοτριώσεων στις αδειοδοτήσεις και στην υλοποίησή τους και αυτά κόστισαν 1,2 δισ. περισσότερο.

Με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αποχευτικού δικτύου ακαθάρτων στην ανατολική Αττική: Τις δημοπρατήσεις των έργων ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης από το Λαύριο

Aνάσα σε χιλιάδες πολίτες αρκετών περιοχών της ανατολικής Αττικής αναμένεται να δώσει η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα του 12 συνεδρίου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Λαύριο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ αλλά και τους δήμους, προχωρούν άμεσα οι δημοπρατήσεις έργων.

Συγκεκριμένα στο β’ τρίμηνο του ’18 προχωρά η δημοπράτηση του έργου που αφορά τις περιοχές Παλλήνης, Ανθούσας και το υπόλοιπο του Γέρακα του δήμου Παλλήνης, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων.

Επίσης, έχει προκηρυχθεί η ανάθεση των μελετών για τις περιοχές Κάντζας, Λεονταρίου και Κάτω Μπαλάνας του δήμου Παλλήνης αλλά και η οριστικοποίηση των μελετών αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Καπανδριτίου, Μικροχωρίου, Πολυδενδρίου του δήμου Ωρωπού και του Βαρνάβα.

Ο προϋπολογισμός είναι 20 εκατομμύρια και η δημοπράτηση θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του ’18.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 προβλέπεται η συλλογή επεξεργασίας τυχόν λυμάτων του δήμου Ραφήνας, Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδος, προϋπολογισμού 248 εκατομμυρίων, ενώ η συλλογή επεξεργασίας αστικών λυμάτων του δήμου Μαραθώνα και η διάθεση, επαναχρησιμοποίηση τους που είναι 110 εκατομμύρια ευρώ θα δημοπρατηθεί το δ’ τρίμηνο του ’18.

Για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Γλυκών Νερών του δήμου Παιανίας, η δημοπράτηση είναι μέσα στο β’ τρίμηνο του ’18, προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων.

«Επιτέλους τα ρέματα της Ανατολικής Αττικής και τα δίκτυα ομβρίων, θα πάψουν να είναι οι υποδοχείς που αδειάζουμε τους βόθρους της Ανατολικής Αττικής. Πιστεύω ότι είναι μια ντροπή και για τον πολιτισμό μας και για την Ανατολική Αττική αυτό που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια και βέβαια για τη δημόσια υγεία και την υγεία των παιδιών μας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης

.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/327150-Spirtzes-Arches-toy-2019-e-symbase-gia-epektase-toy-proastiakoy-eos-to-Layrio ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...