Σταθάκης: Ο ερχόμενος Ιούλιος σημαίνει το τέλος των μνημονίων

Σταθάκης: Ο ερχόμενος Ιούλιος σημαίνει το τέλος των μνημονίων

 Μετά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για το τέλος των μνημονίων τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από τα Χανιά. Στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης δήλωσε πως «νομίζω ότι τη Δευτέρα κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και επισήμως από το Eurogroup. Τα νέα από όλες τις πλευρές είναι ενθαρρυντικά. Σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν ενθαρρυντικό στην ιδέα της καθαρής εξόδου, άρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι προχωράμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και φιλοδοξούμε ότι πραγματικά ο ερχόμενος Ιούλιος σημαίνει το τέλος των μνημονίων».

 

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας των ΠΓΔΜ με αφορμή και την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «όταν μου έρχεται στο μυαλό η έννοια μιας αρραγούς κυβέρνησης για το «μακεδονικό», αμέσως το μυαλό μου πάει συμπτωματικά στη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ είναι μάλλον ακατάλληλος φορέας, αφού έπεσε μια κυβέρνηση της ΝΔ γι’ αυτό το θέμα, να εγκαλεί την παρούσα κυβέρνηση η οποία προσέρχεται ομοθύμως στις διαπραγματεύσεις, το υπογραμμίζω, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Στη συνέχεια, ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή GPS, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του market test. Εκτίμησε ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και υπογράμμισε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εγγυημένες.

 Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στο τέλος του χρόνου δεν λήγει ο Νόμος Σταθάκη-Κατσέλη αλλά η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής. Περιέγραψε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υποστήριξε ότι καλύπτει πλήρως την πρώτη κατοικία. Εντούτοις δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκτασης του νόμου και επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση εφόσον συντρέχουν λόγοι.

  Ο Υπουργός υποστήριξε ότι δικαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του Προγράμματος 2015-18, ότι η επόμενη ημέρα θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει την ομαλή πρόσβαση στις αγορές και θα αναδείξει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος στις αγορές, εφόσον οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν τη σημερινή πορεία. Η ανάκτηση του αξιόχρεου του Δημοσίου δεν ταυτίζεται, βέβαια, με την επίλυση όλων των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά θα συμπαρασύρει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να δανείζονται και θα διασφαλίσει για το τραπεζικό σύστημα καλύτερους όρους χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά. Για τα υπόλοιπα προβλήματα ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Για την ελάφρυνση του χρέους εκτίμησε ότι θα συνοδεύεται από κάποιας μορφής ρήτρα ανάπτυξης, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό και ότι θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Επιφυλάχθηκε, δε, να απαντήσει σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι επί του παρόντος είναι τεχνικός σύμβουλος. Εφόσον το Ταμείο επιλέξει τελικά να αποχωρήσει, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα ξανασυζητηθούν τα μέτρα για την περίοδο 2019-20.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει λύση και στο σύνολό της τάσσεται υπέρ της έναρξης και προόδου των διαπραγματεύσεων. Τέλος επανέλαβε ότι εντός του έτους «θα δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/318185-Stathakes-O-erchomenos-Ioylios-semainei-to-telos-ton-mnemonion ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...