Σταϊκούρας: Κατάσχεση μέχρι και 15.000 ευρώ στις συντάξεις Δημοσίου και ΔΕΚΟ

Σταϊκούρας: Κατάσχεση μέχρι και 15.000 ευρώ στις συντάξεις Δημοσίου και ΔΕΚΟ
Πολλοί «ξεγλιστρούσαν» από τις περικοπές των προηγούμενων ετών, είτε από λάθος των υπηρεσιών που αμελούσαν ή δεν τις εφάρμοζαν σωστά, είτε επειδή οι δικαιούχοι δε δήλωναν μεταβολές και πραγματικά στοιχεία
Μέχρι 15.000 ευρώ μπορεί να «περικόψει» τη σύνταξη και τα επιδόματα το υπουργείο Οικονομικών, σε συνταξιούχους δημοσίου και ΔΕΚΟ που αποδείχθηκε ότι έπαιρναν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν τα προηγούμενα χρόνια από το Κράτος και πρέπει τώρα να τα επιστρέψουν.

Το όριο που ίσχυε από πέρυσι ήταν 6.000 ευρώ αλλά με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κρίθηκε σκόπιμο να υπερδιπλασιαστεί για να μπορέσει το δημόσιο να ανακτήσει περισσότερα και γρηγορότερα από τα χρήματα που «από λάθος» έδινε σε υπαλλήλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκαλυφθεί ότι πολλοί «ξεγλιστρούσαν» από τις περικοπές των προηγούμενων ετών, είτε από λάθος των υπηρεσιών που αμελούσαν ή δεν τις εφάρμοζαν σωστά, είτε επειδή οι δικαιούχοι δε δήλωναν μεταβολές και πραγματικά στοιχεία (πχ δεύτερος γάμος για διακοπή συντάξεων χηρείας κλπ).

Τώρα θα κληθούν να τα επιστρέψουν μαζεμένα στο δημόσιο. Έτσι θα καλυφθούν εν μέρει και οι αυξημένες δαπάνες για αποκατάσταση συντάξεων που είχαν δεχθεί υπέρμπετρες μειώσεις, όπως πχ των ενστόλων, τις οποίες τα δικαστήρια τις έκριναν αντισυνταγματικές (αποφάσεις 2194 και 2196 του ΣτΕ).

Συγκεκριμένα η απόφαση Σταϊκούρα αναφέρει ότι από την ανάγκη «ευχερέστερης είσπραξης αχρεωστήτως καταβαλλομένων ποσών για συντάξεις βοηθήματα και επιδόματα που συγκαταβάλλονται με τη σύνταξη (…) αυξάνουμε το ύψος του ποσού που δύναται να παρακρατηθεί από τις συντάξεις των επομένων μηνών, με απόφαση του Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη, σε δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...