Στην τελική ευθεία για χρέος, ανάπτυξη κι έξοδο από τα προγράμματα
Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Ελλάδα στην ελάφρυνση χρέους, με την ανάπτυξη να αποτελεί τον δρόμο για την μετά την έξοδο από τα προγράμματα, πορεία της χώρας. Το «γαλλικό κλειδί» που αναμένεται να τεθεί στο στο EuroWorking Group της 12ης Απριλίου, θα επιχειρήσει να ξεκλειδώσει το ζήτημα του χρέους συνδυάζοντας το με την ανάπτυξη έως το 2050, με το Βερολίνο να στέλνει θετικά μηνύματα αλλά να καλείται να βρει και ισορροπία με το ΔΝΤ.
Λίγο πριν το τέλος
«Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν λίγες μέρες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας εντολές για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου που θα κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και θα καθορίσει την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τον Αύγουστο του 2018 θα επιτευχθεί μετά από μία δεκαετία η καθαρή έξοδος από τα προγράμματα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει σε συνέντευξή του ότι έως αυτή την ημερομηνία «θα έχουμε και μια συμφωνία για το χρέος η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στο χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη»
«Η συζήτηση τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στο διεθνή Τύπο έχει μετατοπιστεί στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους κι αυτό κατέστη δυνατό μετά από τη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατοπιστεί η συζήτηση, ώστε σήμερα να μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι ο σταθερός προσανατολισμός όλων των πλευρών είναι η έξοδος από τα μνημόνια με αναπτυξιακό σχέδιο και με ρύθμιση του χρέους», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Η επίσημη παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου θα γίνει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, με τη σκυτάλη των τελικών αποφάσεων να μετατοπίζεται από την Ευρώπη στο ΔΝΤ, που κατά την εαρινή Σύνοδο του στις 20-22 Απριλίου θα αποφασίσει για το θέμα της εμπλοκής του στο ελληνικό πρόγραμμα, με τη στάση του να καθορίζει κι εν γένει τη μελλοντική του εμπλοκή στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.
Δίνοντας το στίγμα της μεταμνημονιακής εποχής, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε σε συνέντευξη του ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε μετά τα μνημόνια να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στηριζόμαστε σε μια αναπτυξιακή προσπάθεια, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, αλλά με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά», καθώς «το δόγμα της κυβέρνησης Τσίπρα, το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ, είναι να παράγουμε περισσότερο πλούτο για να τον μοιράζουμε δικαιότερα, που σημαίνει να ενισχύσουμε την παραγωγική ικανότητα της χώρας, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».
Στο μεταξύ λίγο μετά τα μέσα του μήνα θα εκδοθούν τα αποτελέσματα της Eurostat για το κλείσιμο του 2017, τα οποία αναμένονται από τώρα πολύ ευνοϊκά, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιο από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ
Νέα αρχή με «γαλλικό κλειδί»
Όπως αποκάλυψε η Handelsblatt, ο ESM και η Γαλλία, έχουν καταθέσει πρόταση που περιλαμβάνει την επέκταση των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα συνδέεται με ρήτρα οικονομικής ανάπτυξης, συγκεκριμενοποιώντας την απόφαση, που έχει πάρει ήδη ομόφωνα το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.
«Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα», τονίζει η εφημερίδα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με τη Handelsblatt.
Τα σενάρια που έχουν γίνει γνωστά, βάζουν στο «παιχνίδι» και τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές τράπεζες αγορασμένα σε πολύ χαμηλές τιμές, τα οποία αφήνουν μεγάλα κέρδη στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Επίσης, δεν αποκλείεται ο ESM να εξαγοράσει το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, το οποίο ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
Η ώρα του Σολτς
Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, ζητώντας νέες μεταρυθμίσεις. Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας να δώσει το στίγμα του, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες αναμένουν μία πιο διαλλακτική στάση σε σχέση με τον προκάτοχο του, με εκείνον να καλείται να βρει τη χρυσή τομή που θα καταλήξει σε ένα ισορροπημένο συμβιβασμό. Πώς θα το χειριστεί; «Ο Σολτς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Αυτή ήταν η υπόσχεση προς την Ελλάδα», γράφει η Handelsblatt.
Η απάντηση βέβαια δεν είναι εύκολη καθώς από τη μια πλευρά ως στέλεχος του SPD θέλει να αφήσει πίσω του την πολιτική Σόιμπλε, από την άλλη όμως AfD, FDP και CDU δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο πάτημα από έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών που το πρώτο που κάνει είναι «να ανοίξει τις τσέπες για την Αθήνα» όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι πάντως θετικά .«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και επισήμανε ότι το σημαντικό τώρα είναι η καλή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωομάδα (Eurogroup).
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327667-Sten-telike-eytheia-gia-chreos-anaptyxe-ki-exodo-apo-ta-programmata ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ