Στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

bb
Στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
Κατατίθεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ΟΔΙΕ, αλλά και διατάξεις για τον οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Την τροπολογία θα υποστηρίξει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Με τη ρύθμιση ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εγγυάται ότι θα αποδώσει στις τράπεζες το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ρύθμιση είναι επωφελής, καθώς διασφαλίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα επικείμενα τεστ αντοχής της ΕΚΤ μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Άλλωστε παραλλαγή της ίδιας ρύθμισης ισχύει ήδη σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Στα αρνητικά της ρύθμισης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι θα μπορούσε να ζημιώσει το Δημόσιο εάν οι τράπεζες δεν περάσουν σε κερδοφορία ή στην περίπτωση που κάποια τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση. Αλλά αυτό το σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο δεδομένου ότι ήδη κάποιες τράπεζες σημειώνουν κέρδη μέσα στο 2014.

Η ρύθμιση δεν έχει σταλεί προς γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

OIKONOMIA

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...