Στις προθέσεις του Γ. Σιαμαντά να ηγηθεί της παράταξης-Μήνυμα με νόημα και αποδέκτες από το Θ. Κοτρωνιά

 Παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα

Το αύριο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας περνά μέσα από τις αποφάσεις του Τάκη Λουκόπουλου, όμως ήδη πρόσωπα της παράταξης κάνουν τις δικές τους σκέψεις. Ο Γιώργος Σιαμαντάς και ο Θωμάς Κοτρωνιάς, εμπλέκονται ήδη σε σενάρια της επόμενης ημέρας, και σήμερα μέσω του ρεπορτάζ της «Εμπρός» δίνουν το στίγμα τους για το πώς τη θέλουν. Με αποκλειστικές τους δηλώσεις βάζουν «φωτιά» στο σκηνικό, εντός και εκτός της Πρωτοβουλίας, δημιουργώντας παράλληλα και το πρώτο «επίσημο κλίμα».

Ο δρόμος για τις εκλογές είναι πλέον ανοιχτός, και κάθε μέρα που περνά φέρνει μαζί της εξελίξεις. Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να φουντώνουν, ενώ και το κλίμα δείχνει σταδιακά να ζεσταίνεται. «Το ένα βήμα μπρος, μισώ πίσω και συνεχίζουμε», φαίνεται να είναι μία από τις βασικές στρατηγικές αρκετών από εκείνους που θέλουν να ηγηθούν μίας ομάδας, συνεκτιμώντας φυσικά τα δεδομένα της κάθε στιγμής. Τα μάτια όλων είναι ανοιχτά προς πάσα κατεύθυνση, με τις οριστικές αποφάσεις να μην αναμένονται ακόμα, μιας και ο δρόμος ως το Μάρτιο είναι μακρύς. Εκεί όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες όμως αναμένεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις είναι στο μέτωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, της παράταξης της δημοτικής αρχής, για την οποία εδώ και αρκετούς μήνες σας έχουμε αποτυπώσει το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, με το βλέμμα φυσικά στην επόμενη ημέρα. Πρόκειται για ένα κουβάρι, βέβαια, το οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται με την ανακοίνωση των προθέσεων του δημάρχου στα στελέχη της παράταξης, καθώς εκείνο θα είναι και το χρονικό σημείο όπου η κουβέντα θα πάρει «φωτιά».

Δεν ξέρει ή δεν το λέει;

Σήμερα που μιλάμε, στα πολιτικά στέκια της πόλης, το εάν ο Τάκης Λουκόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος αποτελεί ένα από τα πιο hot ερωτήματα. Σαφείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν, μπορεί όμως βάσει των δεδομένων που υπάρχουν να γίνουν κάποιες αναλύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξαγωγή και ορισμένων συμπερασμάτων. Το ότι ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, σημαίνει ή πως δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του ή πως δεν έχει κρίνει σκόπιμο να τις ανακοινώσει. Είναι δεδομένο βέβαια πως εντός της ΕΠ υπάρχουν πρόσωπα που επιθυμούν διακαώς την εκ νέου υποψηφιότητα Λουκόπουλου, καθώς μέσω αυτού πριμοδοτείται και η δική τους πολιτική επιβίωση, εργαζόμενοι μάλιστα καθημερινά για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Σε μία ομάδα, όμως, που εδώ και καιρό ταλανίζεται από συνεχείς αντιπαραθέσεις, αλλά και με δεδομένη την αβεβαιότητα σχετικά με την αυριανή παρουσία του Τ. Λουκόπουλου, η καλλιέργεια του κλίματος «όλα πάνε καλά και προχωράμε ενωμένοι» δεν φαίνεται να βρίσκει και πολλούς οπαδούς, οδηγώντας ήδη κάποιους σε δεύτερες σκέψεις.

Οι δύο των σεναρίων

Στην «Ε» έχουμε παρουσιάσει το πως μεταφράζεται όλο αυτό, ενώ ταυτόχρονα στην κοινωνία ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για την επόμενη ημέρα της ομάδας. Ξεκινώντας φυσικά από την υποθετική αφετηρία πως ο νυν δήμαρχος αποσύρεται, τα δύο ονόματα που φιγουράρουν για την επόμενη ημέρα είναι ήδη πολυσυζητημένα, και πρόκειται για τους Γιώργο Σιαμαντά και Θωμά Κοτρωνιά. Τί έχουν σήμερα στο μυαλό τους οι δύο άνδρες, και πως αντιμετωπίζουν τα όσα κυκλοφορούν με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Έχουμε το ρεπορτάζ, αλλά και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις, και τα παρουσιάζουμε.

Ο Γιώργος Σιαμαντάς

Το Γ. Σιαμαντά τα πρώτα σενάρια που κυκλοφόρησαν τον ενέπλεξαν ως την επιλογή στη θέση του επικεφαλής μίας παράταξης, στην περίπτωση που η ΕΠ έσπαγε σε δύο κομμάτια, εκφράζοντας μάλιστα το κομμάτι της που ακουμπά και πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ. Όντας ο ίδιος μέλος του κόμματος, αλλά με προσωπικά ανοίγματα και σε άλλους χώρους, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία επιλογή που να σηκώσει το βάρος του υποψηφίου δημάρχου, εκφράζοντας παράλληλα και τις επιταγές του κυβερνητικού κόμματος, που αναμένεται να δώσει γραμμή αυτοδιοικητικών συνεργασιών. Όντας ο ίδιος επίσης στο σημερινό κλειστό περιβάλλον του δημάρχου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον φέρνουν να έχει και τη στήριξη του Τάκη Λουκόπουλου, για την επόμενη ημέρα, μία προίκα που μόνο αμελητέα δεν μπορεί να εκληφθεί, αν ισχύει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

Η ξεκάθαρη δήλωση

«Στηρίζω τον Τάκη Λουκόπουλο», μας είπε ξεκάθαρα ο νυν αντιδήμαρχος στο ερώτημα που του θέσαμε για τα όσα ακούγονται, μην αποφεύγοντας όμως να απαντήσει και για το ποιες σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό του, στην περίπτωση που ο δήμαρχος δεν κάνει πάλι το βήμα μπροστά. «Τότε στις προθέσεις μου είναι να είμαι υποψήφιος δήμαρχος», μας δήλωσε ξεκάθαρα, βάζοντας μέσω της «Ε» φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωτερικό της παράταξης. Όπως είπαμε και πιο πριν, βέβαια, όλα αυτά αναμένεται να αποκτήσουν άλλη έκταση στην περίπτωση που ο σημερινός δήμαρχος ανακοινώσει πως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος, όμως σήμερα ως τάση κάτι μπορεί να σημαίνουν. Η αυτοδιοικητική πορεία του Γ. Σιαμαντά έως τώρα του επιτρέπει να δηλώνει πέρα και πάνω από κόμματα, κι αυτό είναι κάτι που με σιγουριά θα επιχειρήσει να κάνει, αλλά και να περάσει στην κοινωνία, εάν η πρόθεσή του μεταφραστεί σε πράξη. Για την ώρα, όμως, κρατάμε αυτό που μας είπε, το οποίο είναι ξεκάθαρο, και αρκετά σημαντικό.

Ο Θωμάς Κοτρωνιάς

Στο μέτωπο τώρα του άλλου πόλου, του Θωμά Κοτρωνιά, τα πράγματα εδώ και καιρό έχουν πάρει μία συγκεκριμένη τροπή, για την οποία επίσης σας έχουμε αναλυτικά μιλήσει. Ως μέλος μιας αρκετά μεγάλης υπο-ομάδας εντός της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αποφεύγει να φανερώσει τις προθέσεις του, δείχνει ότι είναι εδώ, αλλά κρατά και μια στάση αναμονής . Από τους ανθρώπους που σπανίως κάνουν δηλώσεις, εάν πριν δεν είναι σίγουροι για κάτι, ο Θ. Κοτρωνιάς σήμερα μέσω της «Ε» σπάει τη σιωπή του, δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη ημέρα της παράταξης. Κρατώντας στο κέντρο του κάδρου τον Τάκη Λουκόπουλο, υπερθεματίζει για το έργο που παράγεται στο δήμο, όμως όταν η συζήτηση περνά στην επόμενη ημέρα, στέλνει ταυτόχρονα πολύ σημαντικά μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες.

«Το έργο που παράγουμε»

Στο ερώτημα λοιπόν «τι θα κάνετε εάν ο σημερινός δήμαρχος αποφασίσει να μην είναι παρών», ο Θ. Κοτρωνίας μας απάντησε αρχικά ως εξής: «Το ερώτημα είναι υποθετικό, και με υποθέσεις δεν παράγεται πολιτική. Εκτιμώ το δήμαρχο και έχουμε άριστη συνεργασία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε όλα όσα έχουμε επιτύχει και συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε καθημερινά». Μάλιστα παραθέτοντας ορισμένα από τα επιτεύγματα της παρούσας αρχής μας μίλησε συγκεκριμένα για τη σοβαρή αύξηση των πόρων του δήμου, για την ένταξη νέων έργων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, εκ των οποίων άλλα υλοποιούνται και άλλα θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς και για την πολλή και συντονισμένη δουλειά που γίνεται ώστε να επιτευχθούν άμεσα περισσότερες εντάξεις έργων. «Και πάνω απ΄ όλα η καταβολή μιας συνεχούς και μεγάλης προσπάθειας για την καθημερινότητα των πολιτών», μας είπε συνεχίζοντας τις αναφορές του στο έργο της δημοτικής αρχής.

Το θέμα όμως της επόμενη ημέρας παραμένει, για την οποία ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μας είπε συγκεκριμένα: «Ο δήμαρχος αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη. Με την απλότητα και το ήθος του στέλνει ισχυρά μηνύματα στην κοινωνία και σε όλους μας. Θεωρώ ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του στην ομάδα, θα ακούσει τους προβληματισμούς, τον παλμό της κοινωνίας και μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η δομή της παράταξης δεν έχει στοιχεία κληρονομικότητας και πολιτικών γραμματίων. Στόχος μου είναι η ενότητα της παράταξης και ο εμπλουτισμός της με νέους ανθρώπους».

Οι προβληματισμοί

Η παραπάνω δήλωση του Θ. Κοτρωνιά, η πρώτη που αφορά τα όσα ακούγονται στην πόλη, αποτελεί μία αποτύπωση του πως βλέπει το μέλλον του στην ομάδα, τόσο με τον Τάκη Λουκόπουλο παρόντα, όσα και χωρίς αυτό. Με το δήμαρχο στην κεφαλή της ομάδας είναι δεδομένο πως από την πλευρά του, αλλά και από την ομάδα που έχει σχηματιστεί, ότι θα τεθούν πολύ συγκριμένα πράγματα που αφορούν όχι τόσο το έργο που παράγει η παρούσα αρχή, αλλά πολύ περισσότερο το τι εικόνα εκπέμπει προς τα έξω, με αφορμή συγκεκριμένες συμπεριφορές προσώπων ή για να είμαστε πιο εντός των πραγμάτων… προσώπου. Θεωρείται, όπως σας έχουμε γράψει και στο παρελθόν, πως η συμπεριφορά που πολλές φορές φτάνει στα όρια της αλαζονείας, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντας ώστε η ομάδα να επιχειρήσει τη διεύρυνση που απαιτείται, και για την προσέλκυση νέων υποψηφίων, αλλά και για την επίτευξη των απαραίτητων (έστω και άτυπων) συνεργασιών στο δεύτερο γύρο. Όλα αυτά, αποτελούν θέματα που θα τεθούν στην ομάδα, ακόμα κι αν το Τάκης Λουκόπουλος πει πως επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος, με τις απαντήσεις που θα δοθούν να κρίνουν πολλά για το πώς θα πορευτεί ο συνδυασμός από εκείνο το σημείο και μετά.

Ποιοι οι αποδέκτες του μηνύματος;

Βέβαια, αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τα όσα μας είπε ο Θ. Κοτρωνίας, έχει να κάνει με το πώς βλέπει ο ίδιος την επόμενη ημέρα της ΕΠ, στην περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είναι παρών. Η αναφορά του για μη ύπαρξη κληρονομικών στοιχείων αλλά και πολιτικών γραμματίων δηιουργεί ένα πολύ καλό ερώτημα σχετικά με το σε ποιους αναφέρεται, μιας και μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται, τονίζοντας μάλιστα πως οι οποίες αποφάσεις θα παρθούν θα πρέπει να έχουν συλλογικά χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ερώτημα

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, εν αναμονή πάντα της ανακοίνωσης των προθέσεων του Τάκη Λουκόπουλου. Τέλος, και ως κατάληξη των όσων σας παραθέσαμε πιο πάνω, τη δική του ιδιαίτερη σημασία έχει ένα ακόμα ζήτημα, που μπορεί να προκύψει στην ομάδα, εάν πάντα δρομολογηθούν εξελίξεις, στη βάση που τις αναφέρουμε και που με αφορμή αυτές μας κατατέθηκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Και ο Γ. Σιαμαντάς, αλλά και ο Θ. Κοτρωνιάς, μας μιλούν για την επόμενη ημέρα της παράταξης. Πόσο πιθανό όμως είναι να μην υπάρχει καν αυτή; Πόσο πιθανό είναι δηλαδή η Πρωτοβουλία  να σπάσει στα δύο, δημιουργώντας στην ουσία δύο νέα δημοτικές ομάδες, με τους δύο άνδρες να είναι επικεφαλής τους; Απαντήστε στο ερώτημα «εάν μπορεί ο ένας να είναι υπό του άλλου», για να καταλήξετε και στο κατά πόσο είναι εφικτό η Πρωτοβουλία, χωρίς τον Τάκη Λουκόπουλο, να έχει μέλλον.

Άρθρο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου που κυκλοφορεί

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...