Στουρνάρας: Η κυβέρνηση εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του χρέους

bb

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του χρέους

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, μετά την απόφαση ελάφρυνσής του, από το Eurogroup, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Την Έκθεση, παρέδωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΤτΕ,  Γιάννης Στουρνάρας την στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο κεντρικός τραπεζίτης κάνοντας μία σύντομη αποτίμηση της συμφωνίας, τόνισε ότι ελαφρύνει περαιτέρω το χρέος ενώ αναγνώρισε πως το δεδομένο αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.

«Η συμφωνία έρχεται μετά από τη συμφωνία του 2012 και ελαφραίνει περαιτέρω το χρέος, με την πρόβλεψη να μετατεθούν κατά δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια του ενός τρίτου του δημοσίου χρέους. Αυτό είναι σημαντικό, εξασφαλίζει βιωσιμότητα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αφενός τη δέσμευση του πολιτικού συστήματος της χώρας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και τη δέσμευση των εταίρων μας από το Eurogroup ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα το 2032 για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παρά τα εμφανή θετικά σημεία, τόνισε ότι από τις επισφάλειες η σημαντικότερη είναι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν δυο γενιές στο μέλλον. Όπως αναφέρει η έκθεση,

Επίσης, «Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις αγορές και θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αποτελεί «κλειδί» η συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο, καθώς και η δέσμευση του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (…)».

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, έως το 2060, περιορίζει σημαντικά τις επιλογές. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «καμία χώρα στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε η δική μας, δεν είχε τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με ενδεχόμενη εξαίρεση, αλλά και γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος, τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η σημαντικότερη επισφάλεια κατά την έκθεση, είναι τα πολύ μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προβλέπονται μέχρι το 2060.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «αυτά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυστυχώς το τίμημα που πληρώνουν δύο γενιές ακόμα στο μέλλον, μέχρι το 2060, από λάθη στην οικονομική πολιτική, που έγιναν τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν. Λάθη που έγιναν μέσα σ’ ένα σχετικά μικρό διάστημα τιμωρούν δύο γενιές».

Χαρακτηρίζοντας την έκθεση «τεκμήριο για τον ιστορικό του μέλλοντος», ανέφερε ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου έχει μια θετική συμβολή στην οικονομία σε δύο κατευθύνσεις, «Εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σταθερότητα, με το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που έχει συμφωνηθεί, κάτι το οποίο εμείς το θεωρούμε θετικό, δεν το θεωρούμε αρνητικό». Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε ότι «όπως και τους όρους αιρεσιμότητας, διότι μπαίνουμε σε μια ενδεχομένως κρίσιμη περίοδο, η οποία προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα είναι χρήσιμο να μην αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης οι αγορές θα το αποτιμήσουν θετικά αυτό».

Είπε επίσης ότι η Έκθεση τονίζει από τη μία πλευρά ότι «στα οκτώ χρόνια των προγραμμάτων και παρά τις ποικίλες οπισθοδρομήσεις διορθώθηκαν μεγάλες ανισορροπίες, τα μεγάλα ελλείμματα, τα δημοσιονομικά αλλά και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μέτρα για το τραπεζικό σύστημα έχουν ληφθεί, το έχουν κάνει πολύ πιο υγιές απ’ ότι ήταν στο παρελθόν και με πολύ καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε ορόσημο για την Ελλάδα τη συγκεκριμένη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δημιουργείται και η νέα εποχή μετά τον Αύγουστο θα προσφέρει πολύ ικανό ορίζοντα για να ασκηθούν πολιτικές ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση, πέραν και του ζητήματος που σωστά θέτετε της απασχόλησης και της ανεργίας, το οποίο είναι μείζον, για την άσκηση πολιτικών υπέρ της κοινωνίας και για αναδιανομή και περαιτέρω ανάπτυξη».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336298-Stoyrnaras-E-kybernese-exasphalise-te-biosimoteta-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...