Στο ΣτΕ νέα προσφυγή «μπλόκο» για την επένδυση του ελληνικού

Στο ΣτΕ νέα προσφυγή «μπλόκο» για την επένδυση του ελληνικού

Συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή 10 κατοίκων για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων νεότερων μνημείων

Μια ακόμα προσφυγή κατά της επένδυσης του Ελληνικού και των αποφάσεων που την αφορούν συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πρόκειται για προσφυγή 10 κατοίκων κατά της απόφασης  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται   διατηρητέα νεώτερα μνημεία και συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Η προσφυγή συζητήθηκε στο  Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον ( αντιπρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου) Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου. Αιτούντες είναι 10 κάτοικοι της περιοχής και μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξύ αυτών  η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης   Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κ.λπ.

Τα νεότερα κτήρια που – κατά την προσφυγή- θα έπρεπε να κηρυχθούν διατηρητέα είναι το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό  Πύργο  Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων  που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.        

          Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

          Από την άλλη πλευρά οι συνήγοροι   της LAMDA DEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/303930-Sto-StE-nea-prosphyge-mploko-gia-ten-ependyse-toy-ellenikoy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...