Στο σκαμνί για κακούργημα ΑΚΤΟΡΑΣ-ΤΕΡΝΑ-Siemens

Στο σκαμνί για κακούργημα ΑΚΤΟΡΑΣ-ΤΕΡΝΑ-Siemens

Συνεχίζεται η παρέλαση κλεφτοεργολάβων στους ανακριτές

Άρπαξαν 160 εκ. ευρώ για τον Προαστιακό και εδώ και 13 χρόνια δεν παρέδωσαν το έργο!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ με νέες κακουργηματικές διώξεις βρίσκονται οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου που μεγαλούργησαν την περίοδο διακυβέρνησης του αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι εταιρείες «Άκτωρ», «ΤΕΡΝΑ» και Siemens παραπέμπονται σε δίκη στις 21 Σεπτεμβρίου με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα όπως η απιστία και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η παραπομπή αφορά στο τρίτο τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ΣΚΑ, Τρεις Γέφυρες, Αθήνα, Πειραιάς, το οποίο δεν έχουν παραδώσει ακόμα στον ΟΣΕ παρά το γεγονός ότι έχουν εισπράξει το τίμημα των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί στον ΟΣΕ πριν από 13 χρόνια αλλά οι εργολάβοι της διαπλοκής έχοντας εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία από το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα φρόντισαν να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς βέβαια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική σύμβαση.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο αποκαλύπτει την ασυδοσία των διαπλεκόμενων εργολάβων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλες κακουργηματικές διώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος του Άκτορα, Δημήτρης Κούτρας απολογήθηκε ως ύποπτος στον ανακριτή για το καρτέλ που είχαν συγκροτήσει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προκειμένου να χειραγωγούν τους διαγωνισμούς και να εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος των δημοσίων έργων.

Για το ίδιο σκάνδαλο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλει πρόστιμα – μαμούθ ενώ οι διοικήσεις των εταιρειών που είχαν συγκροτήσει τη μαφιόζικη συμμορία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, χειραγώγηση διαγωνισμών και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι που είχαν προνομιακές σχέσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Το καρτέλ των εργολάβων είναι αυτό που επέβαλε μονοπωλιακές καταστάσεις στα δημόσια έργα και οδήγησε σε χρεοκοπία δεκάδες τεχνικές εταιρείες που δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα της διαπλοκής.

Ειδικά ο Άκτορας της οικογένειας Μπόμπολα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σκανδαλώδεις συμβάσεις και εκτός Ελλάδας.
Μετά από έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς παραπέμπεται για υπερτιμολογήσεις και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση του οδικού άξονα των Σκοπίων ενώ ερευνάται και η δραστηριότητα της εταιρείας στην Αλβανία.
Κακουργηματικές διώξεις έχουν ασκηθεί για δωροδοκία και σε θυγατρική του Άκτορα στην Κύπρο.

Εδώλιο για το τρίγωνο «Μπόμπολα – Siemens και ΤΕΡΝΑ»

Δεκατρία χρόνια μετά, κι ενώ ακόμα δεν έχει παραδοθεί το τίμημα των 160 εκατομμυρίων, έργο του τρίτου τμήματος του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, η Δικαιοσύνη στέλνει στο εδώλιο στο αμαρτωλό τρίγωνο των εταιρειών που φέρονται να διασπάθισαν δημόσιο χρήμα.
Έτσι στο «σκαμνί» θα κάτσουν στις 21 Σεπτεμβρίου οι υπεύθυνοι των εταιρειών Άκτωρ (ιδιοκτησίας Μπόμπολα), Siemens και ΤΕΡΝΑ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις οι εμπλεκόμενοι στη σύμβαση του ΟΣΕ 994/2005.
Η σύμβαση 994/2005 αφορούσε το τρίτο τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (ΣΚΑ – Τρεις Γέφυρες – Αθήνα – Πειραιάς). Ο ΟΣΕ ανέθεσε το έργο, στις 26 Απριλίου 2005 σε κοινοπραξία των εταιρειών Siemens AG – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε με τίμημα 160 εκατ. ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να έχει παραδοθεί σε οκτώ μήνες, αλλά δεκατρία χρόνια μετά εκκρεμεί ακόμα η παράδοσή του. Η εν λόγω σύμβαση απασχόλησε το 2010 την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε φέρει το θέμα στη Βουλή με αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους, προέβη για το ζήτημα στην ακόλουθη δήλωση:

«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος, γιατί με την έκδοση του Βουλεύματος η Δικαιοσύνη στάθηκε τελικά στο ύψος της και ο αγώνας που κάναμε τόσα χρόνια δεν πήγε χαμένος. Με συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και παρεμβάσεις μας στη Δικαιοσύνη, προσπαθήσαμε ν’ αποφευχθεί ο ενταφιασμός του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου στην ιστορία του ΟΣΕ, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης σε όλα τα επίπεδα, από το υπηρεσιακό και το πολιτικό μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο και το δικαστικό.»

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333540-Sto-skamni-gia-kakoyrgema-AKTORAS-TERNA-Siemens ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...