Στο υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των «8»

«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», ΑΝΕΦΕΡΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασε το επίσημο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας «Ανατολή», σύμφωνα με όσα δήλωσαν δικαστικές πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας καθώς τους απαγορεύεται να μιλούν στα ΜΜΕ, το σχετικό αίτημα συντάχθηκε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και κοινοποιήθηκε στην Αθήνα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το τουρκικό αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη συμφωνία έκδοσης που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά το τουρκικό πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι το αίτημα χορήγησης ασύλου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, είναι προγραμματισμένο να εξεταστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Αυγούστου.

Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μόλις 10 ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο έγγραφο έκδοσης, οι σμηναγοί Gençay Böyük και Ahmet Güzel, οι κυβερνήτες Süleyman Özkaynakçı, Ferudun Çoban, Abdullah Yetik και Uğur Uçan και οι υπαξιωματικοί Mesut Fırat και Bilal Kurugül κατηγορούνται για βίαιη παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εγκλήματα κατά της Βουλής και της κυβέρνησης και ληστεία.

«Οκτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S 70 Black Hawk που ανήκε στην αεροπορική βάση της Σαμαντίρα και προσγειώθηκε σε περιοχή κοντά στη Ρίβα της περιφέρειας Μπεϊκοζ της Κωνσταντινούπολης.

Οι ύποπτοι, που για λίγη ώρα έκαναν τηλεφωνήματα, απογειώθηκαν ξανά στις 22:40 της 16ης Ιουλίου και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από τις περιφέρειες Σαριγέρ και Τσατάλκα της Κωνσταντινούπολης και την επαρχία Τεκιρντάγκ» αναφέρει το έγγραφο της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι οι οπλισμένοι στρατιώτες είχαν κλέψει το ελικόπτερο τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αναφέρεται επίσης ότι: «Διαπιστώθηκε ότι η συσκευή η οποία ήταν μέρος ενός αναμεταδότη και μεταδίδει MOD C πληροφορίες για το υψόμετρο είχαν αφαιρεθεί και όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πληροφοριών της πτήσης του ελικοπτέρου είχαν διαγραφεί μετά την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό που έκανε ελέγχους (στο ελικόπτερο)».

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι οκτώ στρατιωτικοί επισείουν ποινές από πέντε χρόνια φυλάκισης έως ισόβια. Ήδη, στην Ελλάδα, οι οκτώ έχουν καταδικαστεί σε δυο μήνες φυλάκισης με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής μέχρι να γίνει η εξέταση της αίτησης ασύλου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...