Στόχος 15.000 πλειστηριασμοί το 2018 και 40.000 κάθε χρόνο έως το 2021!
Με 260 ακίνητα συνεχίζουν οι πλειστηριασμοί την Τετάρτη!–Ο φόβος των πλειστηριασμών έφερε αύξηση των ρυθμίσεων!
Με εντάσεις και έντονη αστυνομική παρουσία έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, ξεκίνησαν εχθές οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πλέον η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μόνο μέσω διαδικτύου για τις υποθέσεις που έχουν επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες σε όλη τη χώρα, ενώ από την 1η Μαΐου θα προστεθούν οι υποθέσεις που αφορούν οφειλές στο Δημόσιο (Εφορία ή Ασφαλιστικά Ταμεία).
Σύμφωνα με τις τράπεζες, στόχος είναι η εκκίνηση των πλειστηριασμών (που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα), να αναγκάσει πολλούς οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, να σπεύσουν και να τα ρυθμίσουν, υπό το φόβο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Το ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς είναι αυξημένο, καθώς μαζί με την επένδυση στο ελληνικό είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την τρίτη αξιολόγηση και η βασική αιτία που καθυστέρηση η εκταμίευση της πρώτη υποδόσης των 5,7 δις ευρώ.
Η αρχή έγινε εχθές με 70 ακίνητα που βγήκαν στο ηλεκτρονικό «σφυρί», ενώ όπως έγινε γνωστό, μέχρι την Τρίτη είχαν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα 1.784 πλειστηριασμοί! Την επόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η λογική της αύξησης των ρυθμών, από εβδομάδα σε εβδομάδα, έχει να κάνει με τους υψηλούς στόχους «παραγωγής», που περιγράφονται στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, όπως έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση. Μόνο τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων και αυτή θα είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνονται 1.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως. Μόνο από τις τράπεζες που δέχονται πιέσεις από τον Εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 7.000 πλειστηριασμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο και ακόμα 6.000, από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν θα πρέπει ο ρυθμός να ανεβαίνει συνέχεια, έως ότου φτάσει τους 40.000 πλειστηριασμούς (ετησίως) μέσα στην επόμενη τριετία. Από την αποτελεσματική έκβαση των πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον Απρίλιο. Από τις λίστες των συμβολαιογραφιών, δεν γλυτώνει τίποτα, ούτε κινητή, ούτε ακίνητη περιουσία. Περιλαμβάνουν ακίνητα κάθε είδους, αγροτεμάχια, βιοτεχνίες, μέχρι και ολόκληρα εργοστάσια.
Οι θεσμοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι των πλειστηριασμών, καθώς έχουν γίνει ήδη πολλές διακοπές, αναστολές και αποχές, από τους συμβολαιογράφους, που «πάγωσαν» την διαδικασία. Θεωρητικά το πρόβλημα έχει λυθεί με νέες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά οι θεσμοί περιμένουν να δουν αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η απαίτηση της ΕΚΤ, να γίνουν 1.000 – 2.000 πλειστηριασμοί πριν την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητα τους να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Αν και όπως φάνηκε εχθές, η διαδικασία έχει μπει σε μία σειρά, υπάρχουν ακόμα κενά. Παράδειγμα, οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, αριθμός που πρέπει να ανέβει σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά από τα γραφεία της επαρχίας. Αρχικά υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στην επαρχία, κυρίως για την μεταφορά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε συναδέλφους τους στην Αθήνα, ώστε να μην κολλήσει η διαδικασία. Όμως ξεπεράστηκαν και πλέον θα μπορούν να ολοκληρώνονται υποθέσεις από όλη την επικράτεια. Πάντως αυτό θα απαγορεύεται να γίνει αν υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος στην περιοχή.
Δυσκολότερα θα γίνουν τα πράγματα από την 1η Μαΐου, όταν θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί από την Εφορία, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Αν και το Δημόσιο αναμένεται να ξεκινήσει από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, οι μεγαλοοφειλέτες είναι λίγοι. Στην Εφορία χρωστούν σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι οφειλέτες είναι 4.068.857, αλλά από αυτούς, οι 2.201.910 οφείλουν μικροποσά έως 500 ευρώ. Ακόμα 968.710 χρωστούν από 500 ως 2.000 ευρώ, επίσης μικροοφειλές, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης μπορεί να κινηθεί κανονικά. Με τους στόχους που καλούνται να επιτύχουν τράπεζες και Δημόσιο να περιλαμβάνουν πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο, οι μεγαλοοφειλέτες θα τελειώσουν γρήγορα. Επόμενος σταθμός οι μικρομεσαίοι…
Από αυτούς τους οφειλέτες, οι 525.758 έχουν ελάχιστα χρέη έως 10 ευρώ ο καθένας! Οφειλές που δεν πρέπει καν να προσμετρούνται στους υπολογισμούς για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ η άλλη πλευρά των οφειλών έχει 73 ΑΦΜ που χρωστούν συνολικά 32 δις ευρώ! Σε κάθε περίπτωση, όσα και αν οφείλει κανείς σε τράπεζες ή το Δημόσιο, οι αρμόδιοι έχουν συστήσει σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία, κινητά ή ακίνητα να σπεύσουν να προβούν σε ρυθμίσεις, γιατί τώρα που παίρνει μπρος η διαδικασία, μπορεί να τα χάσουν!
Σε αστυνομικό κλοιό 24 γραφεία συμβολαιογράφων
Για να εξασφαλιστεί ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν χωρίς απρόοπτα, η ΕΛ.ΑΣ. τοποθέτησε ομάδες αστυνομικών έξω από τα είκοσι τέσσερα συμβολαιογραφικά γραφεία που διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί. Τα γραφεία φυλάσσονταν συνολικά από 170 αστυνομικούς ενώ αυξήθηκαν και οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά επιτηρούσαν τα συμβολαιογραφικά γραφεία ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση της αστυνομίας σε περίπτωση διαμαρτυρομένων πολιτών.
Μέλη της πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών πραγματοποίησαν εισβολή σε τράπεζες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι περίπου 20 ακτιβιστές αντιμετώπισαν δυσκολίες στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού με το που μπήκαν, τους έκλεισαν την είσοδο και την καγκελόπορτα ασφαλείας και τους κράτησαν μέχρι που έφτασε η αστυνομία. Οι διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο λίγη ώρα αργότερα, αλλά χωρίς νέες εντάσεις και από την ομάδα ΔΙΑΣ που έσπευσε στο σημείο, δεν έγιναν προσαγωγές.
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322464-Stochos-15-000-pleisteriasmoi-to-2018-kai-40-000-kathe-chrono-eos-to-2021 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ