Σόιμπλε: Είμαστε ο μόνος φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Σόιμπλε: Είμαστε ο μόνος φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 03/03/2016 – 21:44

ΣόιμπλεΣόιμπλε: Είμαστε ο μόνος φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

… για το προσφυγικό

«Μέλι» έσταζαν τα χείλη του Σόιμπλε για την Ελλάδα, στην ομιλία του στο London School of Economics (LSE). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έδειξε θερμή υποστήριξη στην χώρα μας και σε μία στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, είπε ότι η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Μία «τούμπα» Σόιμπλε, η οποία προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι μας φόρτωσαν 150.000 πρόσφυγες.  

 «Ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας, αναφορικά με την προσφυγική κρίση, σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του LSE. Στην συνέχεια προσέθεσε ότι, το Βερολίνο στηρίζει την Αθήνα, τάσσεται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το όλο προσφυγικό και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να στηρίξει τη χώρα μας. Όμως η «φιλία» και στήριξη αυτή, δεν επεκτείνεται και στο ζήτημα του χρέους. Εκεί μας «έκαψε» και μας «καίει»…

 
Το προσφυγικό αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη  

 Ότι και να λέμε τώρα, η ιστορία έχει γράψει για τον «στρατηγό» της λιτότητας, που ανέβαζε τον πήχη των μέτρων σε κάθε αξιολόγηση και μέσα από τα μνημόνια, έσπρωξε χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες στην οικονομική εξαθλίωση.  Όμως το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα σημάδια από το Βερολίνο, για μία στροφή στην κατεύθυνσης της πολιτικής. Αν και σε αυτό δεν συμφωνεί ο ίδιος ο Σόιμπλε, η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, έχει αρχίσει να ανοίγει «παράθυρο» χαλάρωσης στα σκληρά μέτρα, με πρώτο το ασφαλιστικό.  Είναι πλέον σαφές ότι κάτι αλλάζει στην γη των «Πάντσερ».

Οι δηλώσεις στήριξης πληθαίνουν και μάλιστα δηλώσεις της ίδιας της Καγκελαρίου. Η κυρία Μέρκελ, δεν κάνει ποτέ βιαστικές κινήσεις και η «στροφή» πολιτικής είναι μέρος του σχεδίου της για να κρατήσει την Ευρώπη Ενωμένη καθώς η Ε.Ε. θα δοκιμαστεί από την απειλή του προσφυγικού. Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα». Όλες οι πληροφορίες συνθέτουν μία ανησυχητική εικόνα για το αύριο της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους να μας φορτώνουν 150.000 πρόσφυγες.

Αν και η αντίθετη θέση του κ. Σόιμπλε, φάνηκε από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ότι «άλλο η προσφυγική και άλλο η οικονομική κρίση» και πως  «πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» του μνημονίου, η Γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή γραμμή, αυτήν της Καγκελαρίου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά να σεβαστεί όσα συμφωνήθηκαν με το νέο μνημόνιο. Η δήλωση του κ. Σόιμπλε προκάλεσε αίσθηση στους Άγγλους, που δεν περίμεναν να ακούσουν κάτι τέτοιο από τους Γερμανούς,  αλλά ο ίδιος  ήταν ξεκάθαρος στο ότι αφορούν το προσφυγικό και όχι στην οικονομία.

 

Στο θέμα της κρίσης χρέους, ο κ. Σόιμπλε παραμένει στην οικονομική λογική της αυστηρής λιτότητας αν και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει «μαλακώσει» απέναντι στην χώρα μας , φάνηκε να συμφωνεί διστακτικά.

 

Στην συνέχεια, θυμήθηκε τότε που  ο Έλληνας πρωθυπουργός τον συνάντησε στο Βερολίνο όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη την εξουσία και του είχε πει ότι ο ΣΥΡΤΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς να εφαρμόσει το μνημόνιο. Τότε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, του είχε απαντήσει  «αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με».

 

Συνεχίζοντας ό Γερμανός, ανέφερε ότι, «έξι μήνες μετά την εκλογή του έγινε αυτό που είπα. Όμως η Ελλάδα πλήρωσε διπλά αυτή την καθυστέρηση. Έχουμε μία συμφωνία. Όταν υπάρχει μία συμφωνία, είτε υπογράφηκε το καλοκαίρι, είτε πριν από ένα ή δύο χρόνια, οφείλεις να την εφαρμόσεις.

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης».

 Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε  φρόντισε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης να τονίσει ότι ο βασικός στόχος μίας χώρας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να γίνει με μία «μετρημένη» δημοσιονομική πολιτική. Αυτό, για να μην ξεχνάμε ότι ναι, στροφή πολιτική, αλλά ο Σόιμπλε είναι ο Σόιμπλε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...