Τα καλά νέα στην οικονομία

Τα καλά νέα στην οικονομία

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει µια σειρά καλών και θετικών ειδήσεων, που οµορφαίνουν, χαροποιούν, αν µπορεί να ειπωθεί αυτό, το µέχρι πρόσφατα γκρίζο τοπίο του καλοκαιριού. Το πρακτορείο Bloomberg, προέβη σε µια καθόλα ενθαρρυντική αλλά και συνάµα θετική αξιολόγηση για τα ελληνικά οµόλογα, γεγονός που θα βοηθήσει έτι περαιτέρω στην πορεία προς τις αγορές. Υπό τον τίτλο «Τώρα τα ελληνικά οµόλογα είναι µια καλύτερη εναλλακτική έναντι της Ιταλίας” αναφέρει στο δηµοσίευµά του το πρακτορείο Bloomberg, σηµειώνοντας ότι τα ελληνικά οµόλογα αποτελούν πλέον ένα «ασφαλές στοίχηµα» για τους επενδυτές.

Όπως υπογραµµίζει το Bloomberg, επικαλούµενο έκθεση της τράπεζας Societe Generale, µπορεί το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας να αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθµίδα από µεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενδέχεται όµως να αποδειχθεί ανθεκτικό στο ιταλικό πολιτικό ρίσκο γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Υπάρχει µακροπρόθεσµη αξία στην Ελλάδα» σηµειώνουν, σε σηµείωµα προς τους πελάτες τους, οι στρατηγικοί αναλυτές Ιβάν Μαµαλέ και Κιάραν Ο Χάγκαν. «Τα spread των ελληνικών οµολόγων θα συρρικνωθούν σε σχέση µε αυτά των ιταλικών αν η προέλευση των αναταράξεων είναι η Ιταλία», αναφέρουν. Σε κάθε περίπτωση, επισηµαίνεται καταληκτικά, η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών οµολόγων έναντι των ιταλικών έχει συρρικνωθεί και προστίθεται ότι το spread των 5ετών τίτλων είναι στο χαµηλότερο επίπεδο από την οικονοµική κρίση. Την ίδια στιγµή, έχουµε και στο άλλο µέτωπο, εξίσου θετικά νέα. Το πρώτο εξάµηνο του έτους, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος έχει επιτευχθεί και µάλιστα πανηγυρικά. Διαµορφώθηκε στα 2.087 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσµατος 3.024 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017. Δηλαδή, ο στόχος δύο φορές, ενδεικτικό γεγονός για την θετική πορεία των οικονοµικών στη χώρα µας. Σύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισµού, σε τροποποιηµένη ταµειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, παρουσιάζεται έλλειµµα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισµού ύψους 1.563 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειµµα 2.608 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηµατική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστηµα του 2018 και ελλείµµατος 1.351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστηµα του 2017. Τα δε καθαρά έσοδα, βρίσκονται σε αυξητική τροχιά, ένα ακόµη ενδεικτικό γεγονός ότι µπαίνει επιτέλους τάξη στα δηµόσια οικονοµικά. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού, ανήλθε στα 27.429 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 354 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου. Μάλιστα, τον περασµένο µήνα, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε στα 5.451 εκατ. ευρώ αυξηµένο κατά 204 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον µηνιαίο στόχο. Αναφορικά δε µε το ζήτηµα των δαπανών, όπου γίνεται µεγάλη σπέκουλα ειδικά από την αξιωµατική αντιπολίτευση, η οποία κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για αύξηση των δαπανών κλπ, το γνωστό τροπάριο, τα στοιχεία καταδεικνύουν το αντίθετο. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 ανήλθαν στα 28.992 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται µειωµένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (29.683 εκατ. ευρώ)! Μπορεί λοιπόν, οι αριθµοί να… ενοχοποιούνται γενικώς και αορίστως, αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει να τους αγνοούµε. Αποτελούν την πυξίδα ειδικά στον τοµέα των οικονοµικών. Υπό αυτή την έννοια, σύµφωνα µε τα υπάρχοντα στοιχεία, η πορεία τόσο των δηµοσίων οικονοµικών, όσο και η πορεία προς τις αγορές µετά την µνηµονιακή εποχή, µπορούν να χαρακτηριστούν από το κλίµα αισιοδοξίας.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/SPOR/340181-Ta-kala-nea-sten-oikonomia ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...