Τα κρίσιμα ραντεβού στην Ουάσινγκτον που κλείνουν την γ’ αξιολόγηση

Τα κρίσιμα ραντεβού στην Ουάσινγκτον που κλείνουν την γ’ αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία για την γ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές! Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, είναι το Eurogroup του Λουξεμβούργου, όπου αποτελεί και το πρώτο κρίσιμο ραντεβού πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, πιθανότατα στις 16 του μήνα. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν και ζυμώσεις στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, 10 με 15 του μήνα. Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, θα ταξιδέψει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν τη βελτίωση του κλίματος στις προκαταρκτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και τις θετικές εισηγήσεις που φέρονται να έδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως το ελληνικό σχέδιο για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών που έχουν συγκεντρώσει οι αυτοαπασχολούμενοι.

Όλα δείχνουν ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη και στο ελληνικό μνημόνιο θα κρατήσει μέχρι και τον Αύγουστο του 2018. Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η ελληνική αντιπροσωπία, αναμένεται πολυμελής, καθώς  θα τεθούν τα καυτά θέματα της ελληνικής Οικονομίας και για πρώτη φορά πέφτει στο τραπέζι, η νέα εικόνα του ελληνικού χρέους και τα πλάνα της Ευρώπης, για την μείωση της επιβάρυνσης που έχει στην ελληνική Οικονομία.

Ντομπρόβσκις: Ιδανικό σενάριο να κλείσει η αξιολόγηση εντός 2017

 Ως «ιδανικό σενάριο», προέβαλε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση έως το τέλος του έτους. Παρά την επισήμανση αυτή, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία!

Σύμφωνα με τη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, «δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Για το κεφάλαιο της γ’ αξιολόγησης, επισήμανε ότι «οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Παράλληλα επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία όπως είπε, είναι ένας κατάλογος κυρίως εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Συμπλήρωσε, δε, ότι σημαντικό είναι να υπάρξει σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της επιτροπής,  ξεκαθάρισε πως για την Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως το σημαντικότερο τώρα είναι να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για το 2018. «Καλό θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις όπως έγινε με τη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε, τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304117-Ta-krisima-ranteboy-sten-Oyasingkton-poy-kleinoyn-ten-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...