Τελεσίγραφο Τόμσεν στο Βερολίνο

Τελεσίγραφο Τόμσεν στο Βερολίνο

Έως το τέλος του μήνα θα κριθεί αν το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα ή θα αποχωρήσει υπό το φως της κόντρας με τη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό εκτιμούσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα τόνιζε ότι αν όχι μέχρι τις 14 Μαΐου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα το Ταμείο μοιραία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του ή θα αποχωρήσει.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε την οξεία αντιπαράθεση που υπήρξε χθες το πρωί κατά την συνεδρίαση της άτυπης ομάδας, γνωστής ως Washington Group στις Βρυξέλλες, μεταξύ του εκπροσώπου της Γερμανίας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτηση της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι από την Παρασκευή η συζήτηση για το χρέος είναι δύσκολη. Οι Γερμανοί λένε ότι δεν γίνεται αυτόματος μηχανισμός χωρίς όρους, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βολή, σε αντίθεση με το με το ΔΝΤ που θέλει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του χρέος.

Πάντως η θέση τόσο των θεσμών όσο και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο WG (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουνίου του 2017 που αναφέρει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων για να δοθεί καθαρό σήμα στις αγορές.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι μετά τις γερμανικές και ολλανδικές εκλογές, η δύναμη έχει πάει προς την Ευρώπη και λιγότερο στο ΔΝΤ. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί η δανειακή σύμβαση αλλά χωρίς νέους όρους για την Ελλάδα.

Πάντως η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ εκτός από το θέμα του χρέους θέτει νέα δεδομένα και για την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020.

Ομαλά η αξιολόγηση
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση που ξεκινά επισήμως αύριο η ίδια πηγή τόνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών.

Δύσκολα θέματα όπως οι νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ η φορολογική διοίκηση και οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με κλίμα συναίνεσης και από τις δύο πλευρές.

«Δουλεύουμε για τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου» είπε η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για το χρέος και την επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμα
Η αυριανή πρώτη ημέρα των απευθείας διαπραγματεύσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες: Την αποτίμηση της έως τώρα προόδου και του προγραμματισμού των συναντήσεων ως το Σάββατο, της πορεία και τις προοπτικές των αποκρατικοποιήσεων, την ενέργεια και τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331847-Telesigrapho-Tomsen-sto-Berolino ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...