Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σε ερώτηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε πως «ότι εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. «Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» σημείωσε με νόημα.

Πάντως επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση (…) να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Για την ελληνική οικονομία και την έξοδο στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η «καθαρή έξοδος» είναι μια φράση που μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικό τρόπο και τόνισε πως για την κυβέρνηση η καθαρή έξοδος σημαίνει πως από τον Αύγουστο θα μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές και όχι από τον ESM ο οποίος συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. «Εφόσον δεν υπάρξει αυτό (η ανάγκη δανεισμού από τον ESM) μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τελειώνουν τα μνημόνια» δήλωσε ο υπουργός Επικράτειας και συμπλήρωσε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί αλλά και η πορεία των ομολόγων δικαιώνουν την πολιτική που ακολουθήθηκε. «Υπάρχουν οι οικονομίες προϋποθέσεις και μπορούν να υπάρξουν και οι πολιτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικράτειας.

Για το πλεόνασμα στο 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είπε ότι η εφαρμογή των μέτρων που οδηγούν στο πλεόνασμα δεν αποτελεί μόνο μνημονιακό στόχο αλλά αφορά και το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι κανόνες του οποίου ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Το ζήτημα δεν είναι τι έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για το τρέχον πρόγραμμα αλλά το ότι πρέπει να είμαστε συνεπής με το δημοσιονομικό σύμφωνο», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και υπενθύμισε πως η συμφωνία με τους δανειστές εξαιρεί την Ελλάδα από το σύμφωνο μετά το 2020 καθώς θα είμαστε η μόνη χώρα που θα κινείται με στόχο πλεονάσματος στο 2%.

Για τα μέτρα του 2019 και του 2020 υπενθύμισε πως ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων μέτρων.

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό είπε πως αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης η αύξησή του μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε και η ζήτηση να αυξηθεί και να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας, είναι κάτι που θα το καθορίσει η πορεία της ελληνικής οικονομίας» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, αποδίδουμε στην κοινωνία το υπερ-πλεόνασμα» υπογράμμισε ο υπουργός Επικράτειας και σημείωσε πως η ενοποίηση των ταμείων και η δημιουργία του ΕΦΚΑ έπαιξαν ρόλο στην υπεραπόδοση καθώς τα έσοδα του ενιαίου φορέα ξεπέρασαν το στόχο.

Σε ερώτηση για τη ΣΕΚΑΠ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία – στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης [θα πάρουμε] οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστικών με φόντο τα πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι, ένα πελατειακό καθεστώς ανισότητας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, να μετατραπεί σε καθεστώς ισότητας και ισονομίας». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε σειρά τομέων όπως η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, του τραπεζικού συστήματος και άλλων για να συμπληρώσει «προφανώς και στο πόθεν έσχες δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής είπε πως «η στάση μας απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής είναι συγκεκριμένη και έχει εκφραστεί: είτε θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με μετατοπίσεις προς τα αριστερά είτε δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας που πάντως τόνισε πως αυτό που εκφράζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στη ΝΔ.

Για τα σενάρια περί εκλογών το 2018 και δεξιάς παρένθεσης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει θέμα δεξιάς παρένθεσης, δεν θα αντιγράφαμε τον κ. Σαμαρά, είμαστε πολύ πιο σοβαροί».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ Αlpha Καβάλας

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κύριε υπουργέ, καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά από τον Alpha Καβάλας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι και χρόνια πολλά.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Ξέρετε ότι η ατζέντα είναι μεγάλη και τα θέματα που μας απασχολούν πολύ σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ξεκινώ από το θέμα που βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων σήμερα και έχει σχέση με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ή και της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί θέση παίρνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Θέλω να μου πείτε πώς θα καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης, πώς θα βγει ένα τελικό αποτέλεσμα και μέσα από ποιες διεργασίες, για να μάθουμε όλοι μας ποια είναι η στάση της συγκυβέρνησης τελικά απέναντι σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πρέπει να σχολιάσουμε, κατ’ αρχάς, είναι ότι εντός του 2018, με δεδομένη και την στάση της πΓΔΜ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εξεύρεση λύσης σε ένα ζήτημα, σε ένα πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Ένα πρόβλημα το οποίο μας κληροδότησε η παράταξη που τότε κυβερνούσε, η Νέα Δημοκρατία, η οποία για λόγους που αφορούν το εσωτερικό της, την αδυναμία να έχει μια σοβαρή και συνεπή στάση ως ενιαία παράταξη, οδήγησε σε μία περιπέτεια, η οποία αισίως κλείνει 25 χρόνια. Το 2018 περνάμε στον 26ο χρόνο της εκκρεμότητας. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να σημειώσουμε, ότι δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να επιλυθεί, επιτέλους, το ζήτημα. Το δεύτερο σχόλιο, το οποίο οφείλω να κάνω, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις εσωτερικές της διαδικασίες, τα όργανά της, τα κυβερνητικά όργανα που προβλέπονται από τον νόμο, για να μπορεί να καθορίζει τη στάση της. Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να κρατάμε είναι ότι, επίσης, έχουν ψηφιστεί οι προγραμματικές δηλώσεις και τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά τις δεύτερες εκλογές, όπου έχει καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Έτσι, λοιπόν, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε και στα υπόλοιπα κόμματα ένα modus operandi για να οδηγηθούμε σε συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν και στην ολοκλήρωση του όλου θέματος και στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης…

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Θα μας θυμίσετε τι προβλέπουν οι προγραμματικές δηλώσεις; Τι αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; Τι ακριβώς αναφέρει αυτό το σημείο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημείο είναι γνωστό και αφορά την σύνθετη ονομασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Όμως, το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι…

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Με γεωγραφικό προσδιορισμό, κύριε υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αφήστε με να ολοκληρώσω. Να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, διότι ξέρετε ότι σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως εθνικά, δεν είναι καθόλου αμελητέο, το να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και των επιμέρους βουλευτών, για να μπορέσουν τα ζητήματα αυτά να μην τύχουν λαϊκιστικής ή μικροπολιτικής ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους, οι οποίοι θα ήθελαν να εμφανιστούν πιο εθνικά ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια. Διότι είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα και είναι άλλο πράγμα, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε, σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Και αυτό μας φέρνει και στην αναγκαία τοποθέτηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης, θα πρέπει ευθέως και με σοβαρότητα να μας πει ποια είναι η δική της θέση ως κόμμα. Διότι, ξέρετε, είναι άλλο πράγμα να εκμεταλλεύεσαι ή να αξιοποιείς τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, τις γνωστές διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ και διαφορετικό πράγμα να μην μπορείς να τοποθετηθείς ούτε καν ως κόμμα. Διότι πρέπει να εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία αν η πολιτική της θέση είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η παραδοσιακή θέση δηλαδή, της σύνθετης ονομασίας, ή είναι η θέση του κυρίου Αντώνη Σαμαρά.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κατά την άποψη όλων μας, όλοι πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό, αλλά νομίζω ότι πρώτη η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίσει το τι θα κάνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντί να κοιτάει λοιπόν την ακίδα στο μάτι του διπλανού της, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δει το παλούκι στο δικό της μάτι. Αυτό είναι το σχόλιο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Αυτό σε σχέση με την αντιπολίτευση. Αλλά υπάρχει και το θέμα της ιδιαίτερης προσέγγισης που κάνει ο κύριος Καμμένος το τελευταίο διάστημα, για μία ακόμη φορά, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αυτό πώς θα ξεπεραστεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τα εσωτερικά της όργανα και τις εσωτερικές της διαδικασίες. Θα έχει μία κοινή πολιτική θέση, έχει μία κοινή πολιτική θέση και με αυτήν θα πορευτεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επομένως, ως προς αυτό, οφείλω να σας πω ότι έχουμε και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να επιλύσουμε, επιτέλους, ένα ζήτημα το οποίο λιμνάζει, εκκρεμεί, εδώ και 25 περίπου χρόνια.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Θα επιμείνω, γιατί αν δεν δεχτείτε, απ’ ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή κάποιος άλλος προσδιορισμός, έστω και γεωγραφικός, δεν θα μπορεί να συμφωνήσει ο ίδιος με αυτό που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας εξηγώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την ικανότητα να παρουσιαστεί με μία κοινή θέση μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες, μέσα από τα όργανά της, τα οποία θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα σε σχέση με όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την τρέχουσα διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί κοινοβουλευτικά η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Πείτε μου κάτι τελευταίο, πριν πάμε στο θέμα της οικονομίας. Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο συναίνεση; Μιλάμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας ακόμη, ενδεχομένως, και για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για να ληφθεί μια οριστική απόφαση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος της όλης διαδικασίας κάθε τι, το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Αυτό εννοώ ως συναίνεση.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Από το Κοινοβούλιο. Σύγκληση Πολιτικών Αρχηγών; Έχει απορριφθεί η πρόταση αυτή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αυτή τη στιγμή αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Τι εννοείτε με τον όρο «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια»; Εσείς, βεβαίως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, πολλές φορές έχετε δώσει το στίγμα. Αλλά έχουν γίνει κι άλλες δηλώσεις και νομίζω ότι έχει προκληθεί και μια μικρή σύγχυση για το τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε μετά την 21η Αυγούστου του 2018. Μπορείτε επιγραμματικά να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε αυτό, γιατί είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η καθαρή έξοδος είναι μία φράση, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί από κάθε πλευρά με διαφορετικό τρόπο. Αυτό το οποίο αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, είναι μετά την 21η Αυγούστου του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Τι σημαίνει αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές; Αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές χρήματος και όχι με τη στήριξη του επίσημου τομέα, δηλαδή, με νέο δάνειο από τον ESM. Διότι αυτό σημαίνει τέλος των μνημονίων. Τι σημαίνει τέλος των μνημονίων; Επιμένω, ότι δεν θα υπάρξει μία δανειακή σύμβαση, δηλαδή μία υποστήριξη για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τους εταίρους μας ή από τον ESM, η οποία θα συνοδεύεται και από υποχρέωση για νέες μεταρρυθμίσεις και νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια τέτοια νέα δανειακή σύμβαση, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα και με απόλυτη συνέπεια και ακριβολογώντας, ότι ολοκληρώνεται η περίοδος των μνημονίων μετά τη λήξη της τρέχουσας ακριβώς δανειακής σύμβασης και του τρέχοντος μνημονίου το οποίο τη συνοδεύει. Αυτή είναι η λογική. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Και νομίζω ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές χρήματος, δικαιώνει μια τέτοια στρατηγική και δείχνει ότι υπάρχουν και οικονομικές προϋποθέσεις, αλλά και ότι μπορούν να διαμορφωθούν και οι πολιτικές προϋποθέσεις, για να είναι ακριβώς επιτυχημένη.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Πάντως, κύριε υπουργέ, υπάρχουν οι εθνικές δεσμεύσεις, αφορούν και εσάς και την οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και μετά το 2019, με βάση πάντα τη συμφωνία του 2015. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, εάν μετά το ΄18 υπάρχει η δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθείτε ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ύψος του πλεονάσματος ή ακόμη και μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1/1/2019, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εφαρμογή των μέτρων που οδηγούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που αποτελεί, προσέξτε, όχι απλώς και μόνο, στόχο του μνημονίου, αλλά και στόχο ο οποίος επιβάλλεται από το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Διότι ξέρετε για να έχει τη δυνατότητα η χώρα να βρίσκεται εντός των ορίων που προβλέπει το σύμφωνο Σταθερότητας, όχι πια με βάση τη δανειακή σύμβαση ή το μνημόνιο που τη συνοδεύει αλλά με βάση τους κοινούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 3,5%. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι το τι έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, το ζήτημα είναι να μπορούμε να βρισκόμαστε και εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό, αν θέλετε, είναι κάπως τεχνικό, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε περαιτέρω, για να μπορεί η χώρα να τηρεί τα όσα επιβάλλονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, πρέπει να διατηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακριβώς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Μετά το 2022 μάλιστα με βάση το βασικό σενάριο, αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινείται κοντά στο 2% κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, καθώς ξέρετε η Ελλάδα τότε θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, η οποία και με την συναίνεση των εταίρων δεν θα περιορίζεται σε όσα καθορίζει και προσδιορίζει ακριβώς το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα είμαστε εκτός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας. Υπάρχει δηλαδή και αυτή η πιθανότητα. Το δεύτερο πράγμα το οποίο θέλω να σας πω σε σχέση με τα μέτρα του 2019 και του 2020 είναι ότι αυτά αποτελούσαν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία, αλλά και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Πάντως ήδη γίνονται, κύριε Τζανακόπουλε, οι πρώτες δηλώσεις, σας δίνω, επειδή θέλω να μιλάω με παραδείγματα, τόσο τη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, όσο και τις δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου για πιθανή αναστολή ή και κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό θα πέσει πάνω στο τραπέζι μετά την έξοδο από τα μνημόνια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά πάντως και ειδικά τον κατώτατο μισθό, αυτή είναι μία πολιτική και στρατηγική τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς, ένα από τα βασικά ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι οι μισθοί και ειδικά ο κατώτατος μισθός που είναι παγωμένος εδώ και πάνω από πέντε-έξι χρόνια να αυξηθεί, έτσι ώστε να τονωθεί και η ζήτηση στην ελληνική οικονομία, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εργαζόμενων. Επομένως αυτό δεν είναι κάτι που σχετίζεται με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ούτε σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, κατά τη γνώμη μου, με τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα από το πρόγραμμα. Είναι μία πολιτική απόφαση η οποία εφόσον το επιτρέψει και η πορεία της οικονομίας να γίνει πράξη.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα καθορίσει και τη στάση σας απέναντι στη φορολογική πολιτική που θα ασκήσετε μετά την έξοδο από τα μνημόνια γιατί εδώ και λίγο καιρό υπάρχει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα. Έχουμε την υποχρέωση αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα καθορίσουμε και την οικονομική και την δημοσιονομική πολιτική με βασικό στόχο να ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσαία στρώματα, τα οποία έχουν συσσωρεύσει βάρη και έχουν σηκώσει στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος μαζί με τους εργαζόμενους, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Αυτό πότε θα φανεί; Τους πρώτους μήνες του ’19 να υποθέσω, αφού κλείσει ο προϋπολογισμός του’18;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα καθορίσουμε και να τα προσδιορίσουμε μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία, δηλαδή την περίοδο που θα οδηγεί στον προϋπολογισμό του 2019.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Βλέπουμε την τελευταία διετία, για να κλείσω το κεφάλαιο της οικονομίας, ότι η λογική της διανομής μερισμάτων έχει αποκτήσει μια σταθερή βάση, έναν σταθερό ρυθμό. Αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο, αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση ή και αυτό εξαρτάται από άλλους παράγοντες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης, καθώς αποδίδουμε στην κοινωνία το υπερπλεόνασμα, το οποίο δημιουργείται εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, είτε διότι πολλές φορές οι εκτιμήσεις των δανειστών κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων και των διαπραγματεύσεων ήταν υπεραπαισιόδοξες, είτε διότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν πολύ πιο αποτελεσματικό μηχανισμό σε ότι αφορά και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτό τον τομέα η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η λειτουργία του ΕΦΚΑ έχει παίξει τεράστιο ρόλο, διότι ξέρετε το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος το 2017 είχε να κάνει με την υπέρβαση των στόχων του ΕΦΚΑ, επομένως η πολιτική υποχρέωση και η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι, στο βαθμό που δημιουργούνται υπερπλεονάσματα, αυτά θα επιστρέφουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν πιο ανταποδοτικά σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτή είναι η πολιτική δέσμευση την οποία μπορούμε και να κάνουμε και να επαναλάβουμε.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Πάμε και στο θέμα της δικαιοσύνης. Εδώ υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο έχει σχέση και με την περιοχή μας και αν δεν έχετε αντίρρηση από αυτό να ξεκινήσω, γιατί είναι και στην επικαιρότητα σήμερα η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ. Πρέπει να αναμένουμε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι προφανώς να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία. Στον βαθμό που έχουμε την δυνατότητα εντός των ορίων της έννομης τάξης να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία, θα την πάρουμε. Αυτό ακριβώς επεξεργαζόμαστε και αυτό ακριβώς συζητάμε.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Αυτή η δέσμευση υπήρξε ως βασικός όρος και μέσα στις εξασφαλίσεις που ζήτησε ο κ. Σαββίδης πριν επενδύσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω τίποτα τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω, τι είναι ακριβώς αυτό που με ρωτάτε. Δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής για να επενδύσει σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση, που με ρωτάτε κάτι τέτοιο. Αυτό που σας λέω είναι ότι…

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Όχι από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … δουλειά του κράτους δεν είναι να προσφέρει εξασφαλίσεις στους επενδυτές. Η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης, να εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων στο μέτρο και στο βαθμό που κάτι τέτοιο ορίζεται από το νόμο. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι εφόσον υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να παρθεί οιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα επιλύσει το ζήτημα για να κρατηθεί ανοιχτή η συγκεκριμένη επιχείρηση και να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 170 εργαζόμενοι, θα γίνει. Αυτό, λοιπόν, επεξεργαζόμαστε ακριβώς ως ελληνική κυβέρνηση και τίποτα περισσότερο.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω, κύριε υπουργέ, καταλαβαίνετε, γιατί θέτω το ερώτημα. Γιατί αυτό απορρέει και από τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγους μήνες για το ίδιο ακριβώς ζήτημα ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Τόσο για τις επαφές που είχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και με τη σημερινή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του επιχειρηματία ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό καταλαβαίνετε, ότι κείται εκτός των ορίων της αρμοδιότητάς μου. Δεν είμαι αναλυτής ή σχολιαστής δηλώσεων επιχειρηματιών. Αυτό που σας λέω είναι η πολιτική θέση της κυβέρνησης, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και στο πλαίσιο της έννομης τάξης ακριβώς για να διατηρηθεί ανοιχτή η επιχείρηση.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Εδώ και καιρό ακούμε, ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αυτό με αφορμή και τα επεισόδια που είχαμε, της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό θα δούμε να ξεδιπλώνεται σιγά – σιγά μέσα στο 2018 και με ποιο τρόπο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε να ξεδιπλώνεται; Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι, ένα καθεστώς πελατειακό, ένα καθεστώς ανισότητας, ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης, ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας το οποίο ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία το 2010, να μετατραπεί σε ένα καθεστώς ισότητας και ισονομίας. Ακριβώς αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση από το 2015 σε μία σειρά από τομείς. Είτε αυτοί αφορούν τη διαφθορά, είτε αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε αφορούν τη νομοθεσία για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και είτε, προφανώς, συζητάμε για το πόθεν έσχες. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, δεν μπορούν να εφαρμόζονται διαφορετικές ρυθμίσεις αναλόγως με τη θέση του καθενός στο εσωτερικό της πολιτειακής ιεραρχίας. Σας λέω, λοιπόν, ότι κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί, κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι, κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εκδότες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι δικαστές. Και από την ελληνική κυβέρνηση έχει υπάρξει σαφέστατη και εκπεφρασμένη η βούληση, να κάνουμε αυτό το οποίο έχουμε καθήκον να κάνουμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ισότητας και ισονομίας. Και αυτό ακριβώς θα γίνει στα πλαίσια και στα όρια του ελληνικού Συντάγματος και της έννομης τάξης.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Τελευταίο ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο άνοιγμα τους επόμενους μήνες προς την κεντροαριστερά, για να δημιουργηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις μία μεγαλύτερη συμμαχία, ενδεχομένως αργότερα, όπως λένε ορισμένοι, και σε κυβερνητικό επίπεδο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας στάση απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη και έχει εκφρασθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα και σε διαφορετικές ευκαιρίες. Αυτό το οποίο λέμε είναι, ότι το Κίνημα Αλλαγής, η ηγεσία του, ο κόσμος του, τα μέλη του, είτε θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, όπου φαίνεται να υπάρχουν το τελευταίο διάστημα μετατοπίσεις προς τα αριστερά και μετατοπίσεις που οδηγούν και σε αυτοκριτική σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία την περίοδο προ της κρίσης, δηλαδή, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, είτε δεν υπάρχει περιθώριο οποιουδήποτε διαλόγου ή οποιασδήποτε σύγκλισης με ό,τι σήμερα εκφράζει και εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής. Διότι αντί να βλέπουμε, ακριβώς, έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα οδηγεί σε τέτοιου τύπου μετατοπίσεις, αυτό το οποίο παρακολουθούμε, είναι να συνεχίζεται η πολιτική γραμμή της ταύτισης με τη Νέα Δημοκρατία. Πάρα πολλές φορές μπερδεύεται κανείς παρακολουθώντας τις συζητήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τις τοποθετήσεις των στελεχών, των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής. Πολλές φορές δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει κανείς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή είναι μία πολιτική ταύτιση η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν δίνει και τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή για να υπάρξει ένας ευρύτερος πολιτικός διάλογος. Εφόσον το Κίνημα Αλλαγής θέλει να αλλάξει ρότα, να επερωτήσει την επιλογή της απόλυτης ταύτισης με τη Νέα Δημοκρατία ειδικά μετά το 2012, όπου τα δύο κόμματα, οι δύο μηχανισμοί, τα δύο ελεγχόμενα δίκτυα εξουσίας ενοποιήθηκαν σε ένα ενιαίο καθεστώς, τότε πολύ ευχαρίστως εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Θα ήταν παράλειψη να μην σας ρωτήσω, γιατί το ακούω από τους πολιτικούς σας αντιπάλους, το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης. Εκλογές, λέτε το 2019…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αυτά είναι σενάρια τα οποία εμείς δεν θα αντιγράφαμε ποτέ τις τακτικές του κ. Σαμαρά. Είμαστε πολύ πιο σοβαροί απ’ αυτό.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Δηλαδή, αυτό σημαίνει, σε κάθε περίπτωση, στήριξη του κ. Παυλόπουλου για δεύτερη πενταετία, το 2020;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, έχετε πάει στο 2020. Αναλόγως, τώρα, πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες το 2020, θα αποφασίσουμε και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν είναι δυνατόν. Ειλικρινά, δεν το έχω καν σκεφθεί αυτό το σενάριο.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Φαντάζομαι, ότι θα είναι ένα από τα ερωτήματα που θα σας θέτουν πολλές φορές οι συνάδελφοι από δω και πέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, εμάς ο βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι, να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και όχι να κάνουμε σενάρια επί χάρτου, σε σχέση με τις επόμενες εκλογές και τι θα ακολουθήσει το έτος 2020. Αυτή είναι στην κυριολεξία μία σεναριολογία ακατάσχετη, η οποία δεν βοηθάει κιόλας την πολιτική συζήτηση.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Λέτε θα δείτε τις συνθήκες εκείνη την περίοδο. Κατηγορηματικά δεν λέτε, ναι, στην στήριξη του σημερινού Προέδρου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω. Ο κ. Παυλόπουλος έχει άλλα τρία χρόνια θητείας μπροστά του, είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα με ρωτάτε για κάτι το οποίο θα συμβεί το 2020. Τι να σας πω. Καταρχήν, έχετε ρωτήσει τον κ. Παυλόπουλο, αν θέλει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δεύτερη θητεία; Δηλαδή, όλη αυτή η συζήτηση μου φαίνεται λίγο περίεργη.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις ο Πρόεδρος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.

ΧΑΖΑΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ. Πάρα πολύ θα έχουμε την ευκαιρία όλα αυτά να τα ξανασυζητήσουμε και την επόμενη περίοδο. Εύχομαι καλές γιορτές, καλή δύναμη και μακάρι το ’18 να φέρει κάτι καλύτερο για όλους μας. Να είστε καλά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/315426-Tzanakopoylos-Entos-toy-2018-anoigei-parathyro-eykairias-gia-lyse-sto-zetema-tes-onomasias-tes-PGDM ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...