Τζανακόπουλος: Καθήκον της Ελλάδας να παίξει ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Τζανακόπουλος: Καθήκον της Ελλάδας να παίξει ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία που έχει μια αναβαθμισμένη πολιτική και διπλωματική σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. «Η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, είναι συμφωνημένη και απολύτως θεμιτή και εύλογη»

«Το γεγονός της επίσκεψης Τούρκου προέδρου ύστερα από 65 χρόνια έχει ειδικό βάρος, με δεδομένο ακριβώς το ότι επενδύθηκαν πολλά τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, καθώς η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να προσκληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή που βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας προς τη γείτονα, «ώστε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας πράγμα που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Μια αναβαθμισμένη πολιτική και διπλωματική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως αυτή η επιδίωξη αφορά και τις δυο χώρες, και ως προς αυτήν την κοινή επιδίωξη τα πράγματα πάνε ακριβώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό και των δύο κυβερνήσεων.

«Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι δυο ηγέτες ήταν απολύτως ειλικρινής και ανοιχτός, δεν κρύφτηκαν οι διαφωνίες. Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι τα σημεία σύγκλισης» είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στη δέσμευση υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και στη δέσμευση για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι τονίστηκαν οι διαφορετικές οπτικές σε συγκεκριμένα ζητήματα, η επίσκεψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε ορισμένα θέματα από τους δυο ηγέτες τόνισε ότι είναι θετική η συζήτηση επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται. Και συμπλήρωσε πως «αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν στέφεται με επιτυχία. Οι κυβερνήσεις δεν είναι για να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά να παίρνουν και πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών».

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, αυτή είναι συμφωνημένη και απολύτως θεμιτή και εύλογη. Δεν υπάρχει ανησυχία, άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο Δ. Τζανακοπουλος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/312967-Tzanakopoylos-Kathekon-tes-Elladas-na-paixei-rolo-pylona-statherotetas-sten-perioche ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...